Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Spaniens mest välbevakade golfanläggning

 

La Zagaleta är Spaniens exklusivaste golfanläggning. Högt upp i bergen, på en yta stor som 1 400 fotbollsplaner, återfinns två nästan folktomma golfbanor av högsta standard och flera av Europas vräkigaste kåkar.

 

Hela klabbet ägdes tidigare av Adnan Kashoggi, den saudiske vapenhandlaren och mångmiljardären. Idag ser ägarförhållandena annorlunda ut, men grinden är fortfarande lika välbevakad. Men det finns sätt att ta sig in. Ett är att köpa ett hus på området – snittpriset ligger strax under Swazilands BNP. En annan variant är att fjäska till sig en inbjudan av en medlem eller av klubbledningen. Eftersom vår bostadsbudget är dimensionerad för en 2:a i Stockholms närförorter valde vi den senare strategin.

 

La Zagalatas ursprungliga bana, även längst upp och nedan

 

Vid grinden möts vår bil av en fälld bom och flera uniformerade vakter. Vakterna vet vilka vi är, eftersom vi är de enda namnen på gästlistan de visar oss. Än mer exklusivt känns vårt besök lite senare, när vi ska betala vår frukost. Det går inte, för att vi inte är medlemmar. Glada i hågen över att vi redan ligger på plus bestämmer vi oss för att spela den ursprungliga banan: La Zagaleta Old Course. Den är verkligen vacker, med många fina vyer över bergen och Medelhavet. Från flera hål ser vi kusten ända ner till Gibraltarklippan. Banan är så gott som tom på golfare, vilket säkert bidrar till att den är i så fint skick. I snitt lirar tolv personer per dag de 18 hålen.

 

 

Med en tidigare inbjudan i vår resumé lyckades vi fjäska till oss en ny, nu för att testa nytillskottet New Course (tidigare Los Barrancos), en dramatisk layout vars ursprungliga namn fritt översatt betyder berglandskap/raviner och som nog kan få den mest långtslående att överväga en omgruppering till röd tee på flera hål.

 

 

Säkert har det krävts en och annan schaktmaskin, bygget av banan hade gått loss på över 20 miljoner euro när den öppnade 2005. Höjdskillnaden mellan banans lägsta och högsta punkt är 150 meter och skulle någon komma på den galna idén att inte ta golfbil är det nog snarare en alpinist än golfare – hade vi kört buggyn utan att spela hade det varit som att åka berg-o-dalbana.

 

 

Glöm det där med mjukstart på New Course: Första hålet kräver en rejäl pärla från tee över en ravin, även från röd tee. Sedan riskerar andraslaget att hamna i ravinen som löper längs med hålets hela vänstersida. Inspelet sker mot en liten green som ligger väl gömd bland höga bergssidor.

 

 

Hålet två är ett korthål där man ska träffa en liten grön fläck med en flagga bortom ett hav av vatten. Hål tre är ett relativt enkelt dogleg par 4. När man sedan kommer till tee på hål fyra känns det som att man är med i dolda kameran. Vit och gul tee är så högt belägna att fairway långt därnere känns som en landningsbana för ett flygplan långt innan man ens tänt fasten seatbelt-skylten.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Estep-Marbella:

Aloha
Atalaya New 
Atalaya Old
Guadalmina Sur

Las Brisas

La Zagaleta New

La Zagaleta Old

Los Naranjos
Villa Padierna Alferini
Villa Padierna Flamingos

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.