Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Världsklassupplevelse på Sentosa Island


Tryck in fem miljoner människor på halva Öland och försök sedan hitta plats för 25 golfbanor – det konststycket har Singapore lyckats med och många av banorna är av mycket hög kvalitet. Vi har testat två av de bästa.


Redan första gången vi var i Singapore, mitten av 1980-talet, imponerades vi av hur väloljat allt fungerar. Tunnelbanan/SMRT är fortfarande en av världens bästa och mest pedagogiska; en förstagångsbesökare fattar direkt hur den funkar. En reseplanerare finns på en separat sida. Även från flygplatsen in till stan funkar t-banan utmärkt. Taxi är heller inte dyrt och enda alternativet om du ska till färjeläget i Tanah Merah för vidare transport till indonesiska Bintan eller Batam (båtar går också från Harbourfront dit du kan ta SMRT). På flygplatsen (en av världens bästa) finns gratis trådlöst nätverk.

 

Serapong (även längst upp och under), världsklassbana i ett av världens mest tätbefolkade områden.


För att ta dig hit från andra ställen i Asien är det numera flyg som är bästa och billigaste alternativet. Flera lågprisbolag med Air Asia som draglok erbjuder biljetter som är löjligt billiga och till skillnad mot i Europa är det billigt att få med golfbagen. Att ta sig hit från Europa är dyrare.

 


Singapore är ett mycket säkert ställe, vilket kan vara svårt att tro när du åker tunnelbana och hela tiden får höra att misstänkta föremål ska rapporteras. Den här i vårt tycke överdrivna rädslan för terroristdåd har gjort att det är svårt att hitta ställen där du kan deponera bagage om du t.ex. ska vidare med båt eller flyg efter en golfrunda. Färjeterminalerna har faciliteter för detta, i övrigt finns det några ställen som du kan googla.  

 


Singapore är efter Monaco världens mest trångbodda land. Därför kommer det inte att bli fler golfbanor här, snarare färre, för så fort markarrendena går ut lobbar starka krafter för att använda marken till nya bostäder, vilket naturligtvis är förståeligt även för en inbiten golfare. Flera av banorna ligger i närheten av flygplatsen, för att marken där tidigare ansågs olämplig att bygga bostäder på. Bristen på mark gör också att hotellpriserna är rejält uppdrivna, jämfört med Kuala Lumpur kan du räkna med att få två stjärnor mindre för dina pengar.

 

Tanjong, andrabanan på Sentosa. Hög klass men ändå ett klart alternativ B på Sentosa. Ovanför: Serapong.


Att det ligger två banor på superkommersialiserade Sentosa Island (mindre än Södermalm och med fem miljoner besökare om året) – och att de dessutom breder ut sig över nästan halva ön – kan tyckas häpnadsväckande men har sin förklaring i att golfen var först ut när myndigheterna ville exploatera ön tidigt 1970-tal. Då var det färja som gällde från fastlandet, numera kan du välja mellan fotgängarbro, monorail eller kabinbana. Till golfklubben på Sentosa är det lättast att ta taxi. Alternativet är att ta buss nr 3 från monorailens slutstation på Sentosa (alla transporter är gratis när du väl är på ön).

 


Sentosa Golf Club har två banor och Singapores bästa klubbhus, ett av de bästa i hela Asien. Allt är förstklassigt här, singaporianerna sköter sin golf lika effektivt som de sköter allt annat. Omklädningsrummet har allt du kan tänkas önska, inklusive massagefåtöljer som även knådar händerna. Ingen annan klubb i Singapore har medlemmar från så många länder och det gör att restaurangen har en minst sagt omfångsrik meny – maten är dessutom mycket bra och prisvärd. Till ölen kan vi rekommendera Crunchy Fish Skin, smakar betydligt bättre än det låter.

 


 

Drivingrangen har ett tak på hjul för att det alltid ska finnas skugga. Ute på banan finns det t.o.m. stora fläktar uppsatta på vissa greener, säkert för att hålla greenerna svala men även skönt för golfare. Caddie, som är av det manliga könet här, är inte obligatorisk – jag körde utan och tycker att det fungerade bra på båda banorna. Du kommer att se en hel del påfåglar under rundan, en krabat som också fungerar som klubbens logga. På parkeringen varnar man för att hannarna under parningstider kan skada lacken på bilarna – de tror att den egna reflektionen är en rival.

 


Den främsta banan – Serapong – är en av de skickmässigt bästa du någonsin kommer att lira. Den brukar tampas med Tanah Merah’s Garden Course (som ligger illa till när flygplatsen vill expandera inom en snar framtid) om att vara republikens bästa bana. Från lokala golfare har vi hört att Tanah Merah lever mer på sin blomsterprakt och att den skickmässigt inte kan mäta sig med Serapong.

 

 

Från första tee till sista green håller Serapong absolut världsklass. Tees var jämna som grönmålade marmorgolv och enligt medlemmarna vi spelade med är skicket alltid lika fint. Var på green du landar dina inspel kan avgöra om det blir en eller tre puttar. Många hål har vattenkontakt med vyer mot staden och världens näst största hamn. Första nio är bäst, med flera läckra hål som gör en cirkel runt en sjö och med öppet vatten på andra sidan.

 


Den andra banan – Tanjong – brukar också vara rankad i topp-5 i Singapore. Om du har för avsikt att spela även denna så börja här, annars kommer du bara att jämföra den med Serapong. Layouten här är lite mer kuperad men den är också mer lättspelad – vilket kanske förklarar att det under vårt besök faktiskt var fler som lirade här.

 

 

Samtidigt som greenerna är lika fina här är banan dock ett klart alternativ B om du frågar oss. Om du ser damer ta med sig handväskorna upp på green beror det på att aporna runt banan blivit allt listigare med åren – får de tag i ditt kreditkort är det inte uteslutet att du så småningom får en räkning på x kg bananer.

 

 

Inget besök till Singapore utan att besöka zoo. Här var man först i världen med att bygga en park på djurens villkor och det är underbart att se hur de här uppför sig precis som i det vilda. Första besöket, då parken bara var sju år gammal, fick jag rycka in och hjälpa till med utfodringen av en flodhäst. Skötaren gav mig en stock med bananer medan han gick ett ärende. Jag började skala bananerna en efter en och kastade in i gapet på flodhästen. När skötaren kom tillbaka tittade han frågande på mig, sedan tog han tag i hela stocken och kastade in i gapet på flodhästen – som säkert höll på att svälta ihjäl av mitt utfodringstempo.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Singapore:

Sentosa Serapong
Sentosa Tanjong

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.