destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Kontinental hotellflärd och två helt olika banor


Mariestad ligger strategiskt för ett stopp för den som kör väg E20 mellan Göteborg och Stockholm. Vi testade ett hotell som erbjöd en bit av Italien samt spel på Mariestads GK och Töreboda. Den förstnämnda har en av landets bästa golfrestauranger, den sistnämnda en av de absolut vackraste banorna.

Mariestad ligger vid Vänerns östra strand, halvtimmen norr om Skövde, och är för golfare nog mest känd som ett ölmärke. Från Göteborg är det två timmar, från Stockholm tre. Stannar du till här har du utöver staden också möjlighet att utforska Göta Kanal, i pittoreska Sjötorp 20 minuter norrut.

 


Mariestad GK, även nedan: Längst upp: Töreboda.


Två banor finns i området: Mariestads GK, fem minuter västerut från centrum, och Töreboda, halvtimmen rakt österut. Anläggningarna levererar helt olika upplevelser och vi tror oss kunna guida dig rätt. Båda erbjuder trevliga miljöer för uppställning av husvagnar och husbilar, men du bör boka i förväg.

 Vi checkade in på Hotel Wictoria, som passande nog ligger på Drottninggatan inne i Mariestad. Hotellet uppges vara i ”italiensk villastil” och det var också den känslan vi fick – kändes som en bonus att få lite sydländska vibbar utan att behöva rota fram passet. Området är lugnt och trivsamt, med fri parkering och endast några minuters promenad in till centrum samt till gästhamnen där det ligger flera populära restauranger.

 

Hotellet från gatan och vårt standard dubbelrum.


Trädgården är en höjdare och en naturlig samlingsplats, skulle det vara dåligt väder är den inglasade verandan ett bra alternativ – du kan även äta dina måltider här. Vårt sovrum hade badrum med dusch och sköna sängar. På natten var det knäpptyst, trots att vi hade fönstret vidöppet.  

 


Trädgården och frukosten.


Mariestads GK ligger nästgårds till en av Vänerns bästa stränder, om du skulle behöver dumpa någon familjemedlem som hellre ligger och solar än spelar golf. Banan är mycket populär bland greenfee-spelare. Förklaringen – utöver att den är lätt att ta sig till – är att den alltid lär vara i bra skick. Den är också lätt att promenera och rejält förlåtande mot den som har svårt att hålla sig på (sin egen) fairway.

 

 

Öppningshålet är ett av de bredaste du lär slå ut på, förlorar du bollen här är det nog läge att testa en annan sport. Ytterligare tre hål ger dig chans att kalibrera drivern, sedan blir det tajtare på några hål. Men överlag har du goda möjligheter att ta dig runt på samma boll – bara du klarar inspelen över vatten på de tre avslutande hålen.

 


Vänern från green på hål 13.


En märklig detalj med Mariestads GK är hur de lyckats bygga 6 190 meter golfbana på en udde vid Vänern utan att man ens kunnat skymta landets största sjö under rundan – vi gissar att strandskyddsreglerna satte stopp. Men 2019 tog klubben det kommunala bostadsbolagets plånbok till hjälp och ändrade dragningen på hål 13, så att det idag gör en skarpare dogleg och tar dig upp på en platå där du kan se Vänern bakom en trädridå. I övrigt består den estetiska inramningen under rundan primärt av några gigantiska träd längs med högerflanken på hål 9. Vi gissar att det är popplar, men vi är inga botaniker.

 


Banan får ursäkta, för vår del har restaurangen alltid varit huvudnumret vid ett besök på Mariestads GK, några gånger har vi även hamnat här när vi varit i stan för helt andra saker än golf. Helt klart en av landets bästa och uteserveringen ligger fint mot avslutningen på hål 18. Du hittar fler foton från banan här.

 

Restaurangen på Mariestads GK, en av landets bästa.


Töreboda  är en av landets absolut vackraste banor, men ett hål har överskuggat de andra 17 till sådan grad att klubben nu har ”Töreboda GK...mycket mer än hål 10” som slogan. Så om vi börjar med hål 10, för att få det överstökat, så är det ett kort par 3 format som en horisontell spene omgiven av en bra portion av Månsarudssjön. Kiosken ligger här och kanske är det den spelmässigt mest spännande utsikten du kan hitta från en svensk golfkiosk. Hålet är stamgäst på listor över landets vackraste golfhål och har även uppmärksammats internationellt genom åren.

 Hål 10 från tee och green. Skulle kiosken vara stängd under ditt besök gäller istället restaurangen efter hål 11.

Så till resten av banan. Hälften av hålen har direkt kontakt med sjön, antingen i början eller i slutet och i två fall hela vägen från tee till gren. Självklart bidrar sjökontakten till att banan upplevs så estetiskt tilltalande, men överlag bjuder rundan på en riktigt trevlig och kul upplevelse.

 Skickmässigt kan den inte mäta sig med Mariestads-banan, det är t.o.m. en annan klimatzon här fick vi lära oss under senaste besöket. Dessutom finns ingen fairwaybevattning. Det gör att den spelas helt olika beroende på om det är fuktigt eller torrt i marken. Kortare hål (som mest kan du spela 5 301 meter, par 70) och mindre greener bidrar till en annorlunda upplevelse än vad man allt som ofta råkar ut för numera i golfvärlden. Vi tvekar inte att säga att Töreboda är en av våra absoluta favoritbanor i Sverige och missar du den är du fullständigt från vettet. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.