destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Hotell i bästa läget och spel på en förstklassig anläggning

 

I Landskrona hittar du en av landets absolut bästa golfanläggningar, med två riktigt bra banor och ett mycket fräscht klubbhusområde. Missa inte Svenska Golfmuseet, som finns på klubben. Toppa med en runda på Ven – eller whisky.

 

Det är lätt att susa förbi Landskrona på E6:an, för att istället stanna i Helsingborg eller Malmö, med en knapp timmes körning mellan sig. Men Landskrona ligger lika fint, med utsikt mot Öresund och Danmark. Staden har också färjeförbindelsen till Ven, som är ett riktigt trevligt utflyktsmål och dessutom har en golfbana. Till skillnad mot på en del andra orter här nere är skånskan begriplig – vi hade inte uppe parlören en endaste gång.

 

 

Vi checkade in på Hotel Öresund Conference & Spa. Härifrån hade vi restaurangerna i stadskärnan och Citadellet (Nordens bäst bevarade 1500-tals fästning) samt Ven-färjan inom några minuters gångavstånd. Till golfen på Landskrona GK hade vi kvartens körning.

 

Hotellet, med lobbyn och restaurangen. Citadellet.

 

Hotellet ligger mitt mot tvåtorniga Sofia Albertina kyrka och omges av vatten med förtöjda segelbåtar på två sidor. När det stod klart 2018 tilldelades det Landskronas stadsbyggnadspris för ”god arkitektur med en hög estetisk ambitionsnivå”. Vägg-i-vägg ligger ett gym på hela 650 kvm och på taket ett spa där en av utomhuspoolerna har glasgolv så att du kan titta ner på båtarna och bryggflanörer. Är det strandväder är det bara några minuters promenad till ett bra ställe att hänga borta vid vattentornet.

 

För den som planerar romantiska manövrar i utomhuspoolen kan det vara värt att notera den genomskinliga botten. 

 

Det finns 124 rum. Vi hade ett stort fönster, dock med utsikt mot grannhusets balkonger istället för båtarna eller kyrkan vilket kändes lite nitlottigt med tanke på hotellets läge. I övrigt var rummet bekvämt, om du inte släpat upp för mycket bagage, och sängarna sköna. Frukosten var, som oftast i Skåne, mycket bra och vid fint väder finns det en uteplats som ligger fint mot de ankrade segelbåtarna.

 

Vårt rum och frukosten. 

 

Landskrona GK är en av de absolut fräschaste golfanläggningar vi har i Sverige och det är obegripligt hur den passerat under vår radar i alla år. Vi gissar att det beror på att klubben, precis som själva staden, hamnat lite i skuggan av sina mer kända grannar norr- och söderöver.

 

 

Det har hänt och händer en hel del på klubben, gällande de två 18-hålarna såväl som övriga faciliteter. Att anläggningen ligger så nära stadskärnan hjälper en hel del då många köper hus i området och bidrar till medlemsunderlaget. Att klubben har två restauranger känns ganska unikt för Sverige.

 

Erikstorp-banan, i förstklassigt skick hela vägen.

 

Innan du traskar ut på banan ska du avsätta tid för Svenska Golfmuseet, som huserar på klubben sedan år 2000 och som till sommaren 2022 fick sig en rejäl ansiktlyftning. Det är fritt inträde och utställningen/samlingen presenterar på ett mycket smakfullt sätt historiken kring golfen. Här kan de flesta av oss lätt spendera en timme, mer om du nördar in på utvecklingen av golfbollen eller något annat.

 

På skärmen till vänster kan du följa golfklubbsetableringen i Sverige genom åren, från den första klubben 1901 till hur det ser ut i dagsläget.

 

Nog om historiken, dags för nutid, dags att lira golf, antingen på Erikstorp eller på Hildesborg eftersom vi bara hade tid för ett varv. Den förstnämnda beskrivs av klubben som en kombination av seaside- och parkbana, den sistnämna som en hedbana. Eftersom ”seaside” låter mer upphetsande än ”hed” bestämde vi oss för att satsa på Erikstorp. Några hål är lagda så nära strandkanten att du känner lukten av tång.

 

 

Klubben har jobbat en hel del med banan för att skapa en känsla av ”Skottland i Skåne”. Inte minst märks det här på bunkrarna, många är tvärtorvade och med en kalufs av gräs i bakkant. Greenerna har förstklassiga onduleringar, vilket skapar extra utmaningar vid inspelen och puttningen.

 

 

På korthålet 6 är hemmaspelartipset att efter utslaget dra vagnen längs vänsterkanten istället för att ta med den ner i sänkan, så besparar du dig en portion uppförsbacke när du ska vidare till nästa hål.

 

Hål 14 fram- och bakifrån.

 

Från en stor del av banan har du förstklassiga vyer mot Öresund, Ven och Danmark. Bäst i klassen är hål 14 där det är oundvikligt att jämföra med Ryas signaturhål 16, som alltid är med på listor över landets vackraste golfhål. Vi tycker att Landskronas hål vinner klart på poäng, inte minst för att du här har vatten istället för bunkrar framför green.

 

 

Banan var under vårt besök i förstklassigt skick hela vägen från första tee till sista green, ett korthål framför klubbhuset. Mest uppskattade vi dock vyerna och här var vi i ärlighetens namn hjälpta av att vi hade en fantastisk sommardag; vi såg en segelbåt som trots hissade segel knappt rörde sig alls (har de precis börjat en världsomsegling kan det vara läge att ringa hem och revidera hemkomståret). Du hittar fler foton från banan här.

 

 

Vi kommer att återvända till Landskrona GK för att testa den andra 18-hålare, Hildesborg. Vi såg några av hålen när vi passerade kiosken (två foton nedan) och den såg ut att vara i samma fina skick. Kommer du på innervägen från Glumslöv ser du flera hål.

 

 

Vi gjorde också en avstickare till Ven. Överfarten tar 30 minuter. Ön är endast en mil i omkrets men om ni som oss vill hyra cyklar ligger Vens Cykeluthyrning 300 meter från där färjan lägger till. Att det här är en populär aktivitet vittnar utbudet av cyklar om: de har 1 600 av olika modeller, med eller utan släp och annat. Under högsäsongsveckorna är i princip alla uthyrda och då är tipset att istället promenera, för du lär inte få plats att cykla på de finaste stigarna längs vattnet.

 

Om du som oss hyr en tandemcykel tipsar vi om att ta styret, annars är risken stor att du missar flera öl-hållplatser.

 

Det finns en hel del att förströ sig med under en dagsutflykt till ön, själva hade vi även siktet inställt på golfbanan. Klubben heter S:t Ibb och sloganen är – såklart – ”Golfklubben mitt i Öresund”.

 

 

Greenfeen är lite väl häftig för vad som levereras och är det inte trofén du är ute efter skulle vi nog rekommendera att göra annat på ön, t.ex. besöka Spirit of Hven med runt 700 sorters whiskey (räcker inte det tipsar vi om Hotel Skansen på Öland.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.