Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfpaket med hög skrytfaktor

 

Stoke Park har ett av världens mest ikoniska klubbhus och det var här James Bond och Goldfinger spelade sin berömda match med hattkastande Oddjob som sidekick. 

 

Stoke Park ligger fyra mil rakt västerut från London, i Buckinghamshire. Från Heathrow (LHR) är det halva avståndet. Anläggningen blev 1908 Storbritanniens första Country Club med hotell och det senare räknas som ett av de bättre i landet. Huvudbyggnaden är från slutet av 1700-talet och har figurerat i flera filmer, bland annat Bond-rullarna ”Goldfinger” och ”Tomorrow never dies”, samt i Bridget Jones dagbok. Capitol Hill, där amerikanska kongressen huserar, är en svulstig blåkopia på den här kåken.

 

Öppningshålet på 18-hålaren. Längst upp: hål 9 med The Mansion/klubbhuset i bakgrunden.

 

Hotellet har en mängd olika rum och sviter att välja från och hemsidan ger en bra fingervisning om vad du kan förvänta dig. Under sommaren finns det ofta stora rabatter, som att bo två personer för priset av en. Oavsett vilken typ av rum du väljer kommer du inte att sakna något. Rummen är fördelade på två byggnader: The Mansion, huvudbyggnaden som också fungerar som klubbhus, och The Pavillion, en maffig sidobyggnad som inrymmer motionsanläggningar, spa och annat. Vi tycker absolut att du ska bo i The Mansion. Här får du allt det som är unikt med Stoke Park, inte minst rum fyllda med karaktär. På plats bestämde vi oss för att uppgradera till en juniorsvit – vilket vi insåg att vi lätt kunde finansiera genom att äta mer fiskpinnar och mindre hummer hemma närmaste året. 

 

Vår juniorsvit i The Mansion.

 

Vi hamnade i ett rum som heter Sir Edward Coke (i The Mansion är alla rum döpta efter historiska personer, i The Paviljon får du hålla tillgodo med nummer) och som hade allt som byggnadens exteriör skvallrar om. Sängen, täckena, kuddarna – allt var superskönt och träramen knarrade på ett autentiskt sätt. Badrummet var rejält stort och lämnade inget att önska. Från rummet kom vi ut på en stor terrass med möbler varifrån vi hade utsikt mot första hålet. 

 

Interiörbilder The Mansion. Nedersta fotot visar ingången till frukosten.

 

Du kan välja att äta frukosten i någon av de två restaurangerna som finns – vi rekommenderar helt klart att göra det i den som ligger i The Mansion – klassiskt, fint och ombonat. Restaurangen som ligger i The Pavilion ser mer ut som en nostalgisk amerikansk diner.

 

The Pavilion. Vi tittade på några rum här och även om de är mycket fina känner du inte historiens vingslag här.

 

För den som inte spelar golf finns det gott om andra distraktioner, inte minst en förstklassig tennisanläggning som registrerade gäster har fri tillgång till. Veckan innan Wimbledon spelas The Boodles här och alla stjärnorna är på plats för att finslipa sina verktyg. Det finns också ett jättelikt gym med alla upptänkliga maskiner och som hotellgäst är det även gratis att vara med på klasserna.

 

Greenlagarkit med blinkning åt filmen "Goldfinger", där James Bond slängde fram en tacka som insats.

 

Golfbanan hålls som en av landets finaste parkbanor och är högt rankad, inte bara i England utan i världen. Detta höjer naturligtvis förväntningarna och vi tror att det framförallt är golfare med förmågan till ”course management”, att tänka golf, att ha en plan för att navigera strategiskt placerade bunkrar istället för att bara damma iväg bollen och hoppas på det bästa, som till fullo kommer att uppskatta vad som langas fram för greenfeen. 

 

 

Här finns 27 hål uppdelade på slingorna ColtAlison och Lane Jackson. De två förstnämnda är de ursprungliga hålen från 1909 och namngivna efter arkitekten Harry Colt och hans fru. Nick Lane Jackson är namnet på grundaren av Stoke Park Country Club.

 

Tre fotona ovan visar hål 7, som stått modell för Augustas berömda 16:e. Nedan: 18:e hålet.

 

Colt/Alison spelas som huvudbanan och under vårt besök hade man kommit halvvägs med att bygga om bunkrarna så att de är svårare att komma ur med långa järn. Det mest kända hålet är 7:an, som är förlagan till Augustas berömda 16:e där många av toppspelarna i Masters missbedömer vad som krävs för att hålla bollen torr. Hål 17 och 18 är platsen där Bond och Goldfinger, med hattkastande Oddjob som sidekick, gjorde upp i filmhistoriens mest kända golfmatch. Lirar du i shorts är de vita strumpor som gäller. I The Mansion/klubbhuset är golfskor inte tillåtna.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat London:

Cottesmore

Grove

London International

London Heritage

Stoke Park 

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.