destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Valderrama vs Finca Cortesin vs korv


Klassiska Valderrama har i Finca Cortesin fått en utmanare när det gäller att leverera en totalupplevelse av högsta klass på spanska solkusten. Vi har testat båda, för att ge dig vägledning vilken du ska satsa på. För att hålla dig ekonomiskt nykter har vi även tagit med IKEA:s korv & bröd i jämförelsen.

Först vill vi säga att det är smått vansinnigt att betala hundratals euro för att spela golf på solkusten, när du i dagsläget kan få riktigt bra golf för bråkdelen av pengarna, inte minst nov-feb. För den som har lite självdisciplin behöver en greenfee på Valderrama dock inte betyda ett stort hål i hushållskassan, utan se bara till att hoppa korven med bröd dina nästa 1 200 besök på IKEA. Finca Cortesin kan du i lågsäsong lira för hälften så många korvar (888 korvar i högsäsong). Utöver att vi fotade banorna under våra rundor har vi också jämfört totalupplevelsen av anläggningarna:

 

Prisjämförelsen uppdaterad 24 sept 2023, då greenfeen på Valderrama/Finca Cortesin gick att hitta för 500/250€ och korven kostade 5 SEK. Aktuell valutakurs: 1€: 12 SEK.

 

Finca Cortesins nionde, ett kort par 4, bakåt. Längst upp: Valderramas berömda 17:e, par 5.

 

Skrytfaktor
Även om Dubai-shejkerna snodde avslutningen på Europatouren är Valderrama fortfarande Kontinentaleuropas mest kända bana. Finca Cortesin har marknadsfört sig genom att stå värd för World Match Play Championship 2010-2012 (från 2013 roterar tävlingen) och Solheim Cup 2023. 1-0 till Valderrama.

 

Valderrama par 4. Nedan: Finca Cortesin korthålet 12.

 

Tillgänglighet
Valderrama vårdar sitt varumärke precis som lyxsportbilar, genom att hålla utbudet lägre än efterfrågan (max 36 greenfeespelare släpps på varje dag, under två timmar efter lunch – se till att vara först för rytmens skull). Finca Cortesin kan du spela när du vill och det brukar aldrig vara någon kö. Solklar rond till Finca Cortesin. 1-1.

 

 

Service och servering
Mycket bra på båda ställena – så klart. Valderrama har en fin andalusisk atmosfär, medan Finca Cortesin egentligen kunde vara en lyxanläggning var som helst i världen. Från Finca Cortesins uteservering ser du inget av banan, bara rangen. Valderrama bjuder på marginellt bättre vyer mot spelet, men långt ifrån bra. Bra käk på båda ställena, testa Valderramas specialburgare. Knapp seger till Valderrama för den andalusiska atmosfären. 2-1.

 

Finca Cortesins range. Nedan: Valderrama.

 

Range
Finca Cortesin har en annorlunda och spektakulär range. Du står högt och ser bollen landa långt där nere. Eftersom vi aldrig tar risken att trötta ut oss på en range spenderade vi istället en halvtimme på uteserveringen som ligger bakom och lite upphöjt för att få en bra vy över bollarna när de landar. Valderrama har en mer traditionell range, som du får nyttja 45 min innan du slår ut. Även här har du en klar överblick från uteserveringen. Ronden till Finca Cortesin för att du kan stå och veva hela dagen om du orkar. 2-2.

 


Banlayout
Valderrama kräver raka slag. Massor av träd, framförallt korkekar och olivträd, kantar de flesta fairways och har du en dålig dag med utslagen kan det bli mer flipper än golf ute bland trädstammarna. Finca Cortesin är betydligt öppnare och bjuder in mer till att dra på med storbulan, inte minst genom flera högt belägna tees. Här ligger svårigheterna framförallt i väl tilltagna bunkerområden. Oavgjort.

 


Finca Cortesin mot första nio.


Öppningshålet
Valderramas första ger en fingervisning om vad som väntar, ett normallångt rakt par fyra där sneda utslag genast skapar problem bland trädstammarna. Med en mulligan fixar du det. Öppningshålet på Finca Cortesin har ganska gott om utrymme men med en del bunkrar att navigera, även här en bra illustration av vad som kommer. Det känns inte som att någon av klubbarna tänkt på det här med att ”you never get a second chance to make a first impression”. Poänglöst.

 

FInca Cortesins hål 4, som var öppningshål under Solheim Cup. Ovanför: Valderramas öppningshål.

 

Bästa hålet
Valderramas 17:e – Los Gabilones – är ett par fem med vatten framför green och bunkrar i bakkant. Med bara ett hål kvar att lira är det mycket nerver involverade här när man ska spela in, oavsett på vilket slag man gör det. På Finca Cortesin väljer vi det 15:e, ett långt par fyra med högt belägna tees – ett hål som verkligen kräver att du tänker hela vägen till green innan du slår ut. Vi får nog säga att Valderrama lite knappt har det bästa hålet, men att Finca sedan har flera som slår deras nästbästa – oavgjort.

 

Finca Cortesins 15:e. Ovanför: Valderramas 17:e.

 

Avslutningshålet
Ingen av banorna bjuder på något spektakulärt avslutningshål. På Valderrama hade vi gärna sett just 17:e som sista hålet, på Finca Cortesin det nionde, ett kort par 4 med riktigt svåra bunkrar som hade varit häftigt att uppleva från serveringen. Poänglöst.

 

Valderramas avslutningshål. Ovanför: Finca Cortesins nionde. Nedan: Finca Cortesin är rejält kuperad.

 

Golfbil?
När tourerna gästar Finca Cortesin har spelarna dispens för att åka golfbil mellan några hål, för att det är några rejäla transportpartier. På Valderrama behöver du ingen golfbil om du har normalflås. Vi föredrar egentligen banor där man inte känner sig behöva golfbil, samtidigt som vi ibland känner att det är fantastiskt att sitta där med en kall öl i ett uppförslut. Oavgjort.

 

 

Sammanfattning
Om vi koncentrerar oss på själva banorna kräver Valderrama mer precision från tee; hamnar du snett har du med stor sannolikhet en eller flera trädstammar i spelriktningen. Finca Cortesin handlar ofta om att fatta rätt beslut från tee – du står ofta upphöjt och frågan är många gånger hur djärv linje du vågar ta. Vi säger inte att vingelpellar som oss inte kommer att uppskatta Valderrama – för det gjorde vi verkligen – men kan du inte se bortom din egen prestation är risken större att du kommer att bli missnöjd på Valderrama när banan sannolikt drar ner byxorna på dig. Är du ute efter trofén är Valderrama kanske rätt för dig, i övrigt ska du nog satsa på Finca Cortesin, för en lika fin helhetsupplevelse till ett betydligt lägre pris. Själva, med facit i hand, skulle vi satsa på en annan riktigt bra bana där nere, typ Santana, och få pengar över till minst 400 korvar. Du hittar våra artiklar om Valderrama och Finca Cortesin här.

select your language

daenfifrdeitnoptes

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.