destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

 

Valderrama vs Finca Cortesin vs IKEA-korvar


Klassiska Valderrama har i Finca Cortesin fått en utmanare när det gäller att leverera en totalupplevelse av högsta klass på spanska solkusten. Vi har testat båda för att ge dig en indikation på var du kommer att bli mest nöjd.

Först vill vi säga att det är smått vansinnigt att betala hundratals euro för att spela golf på solkusten, när du i dagsläget kan få riktigt bra golf för bråkdelen av pengarna, inte minst nov-feb. Men ibland är det friskt att vara lite vansinnig, inte minst om du är ute efter ett golfminne med livslång avskrivningstid. För den som har lite självdisciplin behöver en greenfee på Valderrama dock inte betyda ett stort hål i hushållskassan, utan se bara till att hoppa korven med bröd dina nästa 800 besök på IKEA. Finca Cortesin kan du lira för 520 korvar i långsäsong. Utöver att vi (en man hcp 10 från gul tee och en kvinna hcp 25 från röd) fotade banorna under våra rundor har vi också jämfört totalupplevelsen av anläggningarna:

 

Finca Cortesin greenen nionde hålet: Längst upp: Valderramas berömda 17:e, par 5.

 

Skrytfaktor
Även om Dubai-shejkerna snodde avslutningen på Europatouren är Valderrama fortfarande Kontinentaleuropas kändaste bana. Finca Cortesin har marknadsfört sig genom att stå värd för World Match Play Championship 2010-2012 (från 2013 roterar tävlingen) och Solheim Cup 2023. 1-0 till Valderrama.

 

Finca Cortesin par 4. Ovanför: Valderrama par 4.

 

Tillgänglighet
Valderrama vårdar sitt varumärke precis som lyxsportbilar, genom att hålla utbudet lägre än efterfrågan (max 36 greenfeespelare släpps på varje dag, under två timmar efter lunch – se till att vara först för rytmens skull). Finca Cortesin kan du spela när du vill och det brukar aldrig vara någon kö. Solklar rond till Finca Cortesin. 1-1.

 

Finca Cortesin green par 5. Ovanför: Valderrama par 4.

 

Service och servering
Mycket bra på båda ställena – så klart. Valderrama har en fin andalusisk atmosfär, medan Finca Cortesin egentligen kunde vara en lyxanläggning var som helst i världen. Från Finca Cortesins uteservering ser du inget av banan, bara rangen. Valderrama bjuder på marginellt bättre vyer mot spelet, men långt ifrån bra. Bra käk på båda ställena, testa Valderramas specialburgare. Knapp seger till Valderrama för den andalusiska atmosfären. 2-1.

 

Finca Cortesin kort par 4. Ovanför: Valderrama par 3. Nedan: Finca Cortesin par 3.

 

Range
Finca Cortesin har en annorlunda och spektakulär range. Du står högt och ser bollen landa långt där nere. Eftersom vi aldrig tar risken att trötta ut oss på en range spenderade vi istället en halvtimme på uteserveringen som ligger bakom och lite upphöjt för att få en bra vy över bollarna när de landar. Valderrama har en mer traditionell range, som du får nyttja 45 min innan du slår ut. Även här har du en klar överblick från uteserveringen. Ronden till Finca Cortesin för att du kan stå och veva hela dagen om du orkar. 2-2.

 


Banlayout
Valderrama kräver raka slag. Massor av träd, framförallt korkekar och olivträd, kantar de flesta fairways och har du en dålig dag med utslagen kan det bli mer flipper än golf ute bland trädstammarna. Finca Cortesin är betydligt öppnare och bjuder in mer till att dra på med storbulan, inte minst genom flera högt belägna tees. Här ligger svårigheterna framförallt i väl tilltagna bunkerområden. Oavgjort.

 


Finca Cortesin mot första nio. Nedan: Valderramas öppningshål.


Öppningshålet
Valderramas första ger en fingervisning om vad som väntar, ett normallångt rakt par fyra där sneda utslag genast skapar problem bland trädstammarna. Med en mulligan fixar du det. Öppningshålet på Finca Cortesin har ganska gott om utrymme men med en del bunkrar att navigera, även här en bra illustration av vad som kommer. Det känns inte som att någon av klubbarna tänkt på det här med att ”you never get a second chance to make a first impression”. Poänglöst.

 

 

Bästa hålet
Valderramas 17:e – Los Gabilones – är ett par fem med vatten framför green och bunkrar i bakkant. Med bara ett hål kvar att lira är det mycket nerver involverade här när man ska spela in, oavsett på vilket slag man gör det. På Finca Cortesin väljer vi det 15:e, ett långt par fyra med högt belägna tees – ett hål som verkligen kräver att du tänker hela vägen till green innan du slår ut. Vi får nog säga att Valderrama lite knappt har det bästa hålet, men att Finca sedan har flera som slår deras nästbästa – oavgjort.

 

Finca Cortesins 15:e. Ovanför: Valderramas 17:e.

 

Avslutningshålet
Ingen av banorna bjuder på något spektakulärt avslutningshål. På Valderrama hade vi gärna sett just 17:e som sista hålet, på Finca Cortesin det nionde – ett kort par 4 med riktigt svåra bunkrar som hade varit häftigt att uppleva från serveringen. Poänglöst.

 

Valderramas avslutningshål. Ovanför: Finca Cortesins nionde. Nedan: Finca Cortesin mot första nio.

 

Golfbil?
När touren besökte Finca Cortesin fick spelarna dispens och kunde åka golfbil mellan hålen, för att det är några rejäla transportpartier. På Valderrama behöver du ingen golfbil om du har normalflås. Vi föredrar egentligen banor där man inte känner sig behöva golfbil, samtidigt som vi ibland känner att det är fantastiskt att sitta där med en kall öl i ett uppförslut. Oavgjort.

 

 

Sammanfattning
Om vi koncentrerar oss på själva banorna kräver Valderrama mer precision från tee; hamnar du snett har du med stor sannolikhet en eller flera trädstammar i spelriktningen. Finca Cortesin handlar ofta om att fatta rätt beslut från tee – du står ofta upphöjt och frågan är många gånger hur djärv linje du vågar ta. Vi säger inte att vingelpellar som oss inte kommer att uppskatta Valderrama – för det gjorde vi verkligen – men kan du inte se bortom din egen prestation är risken större att du kommer att bli missnöjd på Valderrama när banan sannolikt drar ner byxorna på dig. Är du ute efter trofén är nog Valderrama rätt för dig, i övrigt skulle vi nog satsa på Finca Cortesin, för en lika fin helhetsupplevelse till ett betydligt lägre pris.

select your language

daenfifrdeitnoptes

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.