destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Småstadscharm vid Mälaren knappa timmen från Stockholm


Strängnäs är lätt att nå från hela Mälardalen. Vi testade ett välkänt hotell och spel på stadens 27-hålsbana, där en slinga ofta är öppen för Pay & Play.

Strängnäs ligger strategiskt, härifrån når du de flesta orter/golfbanor i Mälardalen inom en timme. För dig som fortfarande inte begripit varför 6 juni blev till Sveriges nationaldag finns en av ledtrådarna i staden: det var här som Gustav Vasa det datumet 1523 utropades till kung.

 

Hamnen, domkyrkan och del av stadens gamla trähusbebyggelse. Längst upp: Strängnäs 9-hålare.

 

Nästan 400 år senare slog Hotel Bishops Arms (tidigare Hotel Rogge) upp dörrarna som stadens Stadshotell. Det tidigare namnet kommer av biskop Rogge, som innan han kilade vidare 1501 byggde Roggeborgen bakom domkyrkan som sitt residens. Sedan 1968 finns här vad som lär vara Sveriges bäst bevarade stifts- och läroverksbibliotek. För dig som likt oss inte är lagd åt det intellektuella hållet är Strängnäs en trevlig stad att strosa runt i, med en hel del gamla trähuskvarter och en småbåtshamn omgiven av serveringar.

 Bishops Arms har stadens mest centrala uteservering. Vårt deluxe-rum.

 

Hotellet har drivits av samma familj i nästan ett halvt sekel och erbjuder flera olika typer av rum och paket. Maten var mycket bra rakt igenom och personalen var supertrevlig. Rummen är mycket trevliga och sängarna sköna. Vi valde att uppgradera till ett deluxe-rum, som var rejält stort med soffa, fåtöljer och ett badrum med bubbelbadkar. I standardrummen är det dusch som gäller, men det finns en bubbelpool på takterrassen.

 


Marängsvissen, med chokladdoppade popcorn och kolaöverdragen banan, var en höjdare till efterrätt som krävde en laginsats. "Bageriet" (bilden ovanför), där vi åt frukosten, är också öppet för allmänheten, vilket skapar en trevlig atmosfär hela dagen.

 

Strängnäs GK ligger tio minuters körning från centrum och fem minuter från stora vägen (E20). Banan har 27 hål uppdelade på en fast 18-hålare och en 9-hålare. Signum för banan är några mäktiga ekar som du stöter på här och var och som gett upphov till sloganen ”klubben under ekarna”.

 

Green på 18-hålaren fram- och bakifrån, rejält inramad av uråldriga ekar.

 

Klubbhusmiljön är lågmäld, med en huskropp som smälter in fint i naturen, helt i vår smak. Restaurangverandan ligger med utsikt mot en övningsgreen och första tee. Tyvärr har de sedan vårt senaste besök tagit bort fotot på insidan av dörren till hertoa, vi gissar att en och annan fick panik när de dragit ner brallorna och satt sig för att sedan upptäcka att dörren var öppen.

 

Klubbhuset och den tidigare insidan av herrtoadörren, som är stängd på fotot.

 

För att inte krångla till det har klubben endast två tees, röd och gul. Du kan spela 18-hålaren 4 958 eller 5 706 meter, par 72, medan 9-hålaren mäter 2 022/2 366 meter, par 35. Vi tycker absolut att du ska spela alla 27 hålen, inte minst för att de där sekelgamla ekarna är utspridda på båda banorna. Vid lite trafik vardag är det Pay & Play på 9-hålaren, stäm av det här med klubben innan du sätter iväg.

 

Hål 2 från gul tee och bakifrån. Nedan: hål 3 bakifrån.

 

Vi började på 18-hålaren, som öppnar med ett kort dogleg vänster där det gäller att hålla ut höger på utslaget. Efter en hyfsat rejäl uppförsbacke följer banans svåraste hål, i varje fall från gul tee. Även här är det ett dogleg vänster och för att få ett säkert inspel krävs en rejäl pärla från tee. Från röd är det betydligt kortare och utan böjen att navigera.

 

 

Hål 3 är ett kort par 4 med träd längs båda sidorna och en midja precis där många vill landa utslaget. Kanske läge att hålla igen lite för att inte hamna mask på utslaget.

 

Korthålet 4 fram- och bakifrån.

 

Efter nio hål kommer du in till klubbhuset och hål 10 ligger sedan snett vänster. Här finns en liten kiosk med magert sortiment, ska du ha något matigare ska du istället stanna till vid klubbhuset.

 

 

Hål 14 (fotot ovan) håller vi som banans bästa hål, ett par 5 med högt belägna tees och fin inramning hela vägen. Inspelet på 18 (foton längre upp) är mäktigt, med en rejäl samling ekar som säkert fått sig ett och annat snedskott till livs genom åren.

 

 

Vidare till 9-hålaren (samtliga foton nedan), som är öppen året runt och där öppningshålet är ett av anläggningens kuligaste, ett rejält kuperat kort par 4. Sedan har du även här en uppförsbacke för att ta dig till andra hålet.

 

 

En innovativ grej, i varje fall under vårt besök, var att klubben lämnat mindre ytor med oklippt gräs här och var på fairways, de funkade alltså som hinder till en betydligt lägre kostnad än bunkrar. Med maskrosor i blomning gav de också ett estetiskt inslag. Sedan gäller det naturligtvis att de inte får växa till sig så att bollarna blir svåra att hitta.

 

 

För att komma till avslutningshålet är det en ganska rejäl promenad, inledningsvis uppför. Här verkar klubben flyttat fram gul tee sedan vårt senaste besök. Synd, inte för att vi är några längdfetischister men nu står man inte längre lika högt.

 

 

Allt sammantaget hade vi en bra dag på Strängnäs, med trevlig lunch mellan 9- och 18-hålaren. Stora vägen hörs som ett sorl i bakgrunden på flera hål, i övrigt finns det inget som stör naturupplevelsen. Trots att vi var här en lördag var det helt tomt framför oss på 9-hålaren när vi slog ut strax före 09 – en massiv bonus. På 18-hålaren rullade det på hyfsat bra. Du hittar fler foton från de 27 hålen här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.