destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Brett aktivitetsutbud mellan matorgierna


Högbo Brukshotell är känt för sitt förstklassiga kök och erbjuder tillräckligt med aktiviteter för att du ska kunna släpa med dig icke-golfare utan att behöva ljuga för dem. Utöver den egna golfbanan gav vi oss också på Hofors halvtimmen bort.

Högbo Brukshotell ligger 20 minuters körning väster om Gävle, strax norr om Sandviken, och erbjuder en naturskön miljö med blandad publik. Hemsidan är mycket informativ och ger en klar bild av alla olika paket som finns; för den karaktärssvage går det att få för sig att göra helt andra saker än att lira golf på dagarna. Det positiva med detta är att det finns goda chanser att sysselsätta den som av outgrundliga anledningar inte spelar golf för att sedan sammanstråla för gemensamma aktiviteter resten av dagen. Priset på paketen varierar lite med datumen och vilken typ av rum du väljer. Om två personer i ett dubbelrum vill ha olika paket ska ni höra av er till hotellet så fixar de upplägget.

 

Öppningshålet Högbo GK. Bilden ovan: Rustik miljö varvat med starka färger gör hotellet hemtrevligt.


Vandringsleder, uthyrning av kanoter och cyklar, äventyrsbanor, bad, fiske – listan på aktiviteter är lång. Under vårt besök en helg var det dessutom fullt med aktiviteter runt Högbo Qvarn (i direkt anslutning), bl.a. en utställning av Ford Mustang-bilar och en annan av fågelhundar. Vi hann också med att störa ett avgörande moment i en kaninhoppningstävling, men den lille krabaten fick hoppa om med hänvisning till force majeure. Till de permanenta aktiviteterna vid kvarnen finns minigolf, restaurang, mini-djurpark och en smedja där du eventuellt kan göra en sista justering av din utrustning innan rundan.

 


Nytrimmade alpackor (pocket size lamadjur) som du kan gå in och kela med. Restaurang och café.


Hotellet har drygt 100 rum uppdelade på fyra typer. Vi hamnade i huvudbyggnaden och hade badkar, något som känns som en bonus i dessa dagar. Här finns också spa, pool och träningsfaciliteter. Personalen är fantastiskt trevlig och hjälpsam rakt igenom och det märks att de trivs här vilket i sin tur får oss som gäster att trivas.

 


Vårt rum i huvudbyggnaden.


Restaurangen är dragloket i verksamheten och finns med i White Guide där den omnämnts som Gästriklands bästa. En 4-rätters ingår som standard i paketen, tillsammans med frukostbuffén och en eftermiddagsfika modell större. Dessertbuffén är vida känd och är du lagd åt gottegrishållet lär du behöva en strategi för att få i dig så mycket som möjligt. Servitrisen tipsade om att starta med ostarna, mellanlanda i sorbet och sedan attackera de lite tyngre grejerna. Det här hade säkert fungerat för oss om vi inte hade fått ögonen på alla typer av lyxig choklad på vägen till ostarna.  

 


Urval från den berömda dessertbuffén. Ovanför: Hjortstek, lökad potatispuré, nattbakad löksky, primörer, västerbottenfnas.


Dessertbuffén i all ära, själva var vi nog mest imponerade av huvudrätten. Vi valde båda en hjortstek som var sagolikt bra, men samtidigt sneglade vi på grannarnas tallrikar och allt såg fantastiskt ut. Frukostbuffén (foto nedan) börjar tidigt varje dag och är sannolikt den bästa vi någonsin gett oss på, till kvalitet, variation och omfång – saknar du något lär du inte hitta det på norra halvklotet. Här har man också fattat att bacon ska vara knaprigt, så du slipper stå och gräva bland fettslamsor.

 


Korthål. Ovanför: veteölen på hotellet kommer från ett mikrobryggeri i den lilla orten Jädraås och saknar inte attityd.


Golfbanan ligger tio minuters promenad från hotellet genom det trevliga Högbo Qvarn-området. Här finns 27 hål uppdelat på en 18-hålare och en 9-hålare (2580 meter, par 35). Den senare är öppen för pay & play, så länge en person i bollen har officiellt hcp. Under vårt besök var den i lika fint skick som huvudbanan.

 18-hålaren är en kuperad skogsbana med ganska gott om utrymme. Teetavlorna visar avstånd till närmaste hinder, men det kan vara en god idé att få med en banguide. Slopen är ganska generös, så det finns goda chanser att scora bra. Vi håller hål 11 som signaturhål, ett par fem där gul och vit tee ligger högt och där omdömet sätts på prov av ett dike som korsar fairway precis där många landar sitt utslag. Kiosken passeras efter hål 4 och 9.

 

Hofors ligger halvtimmen sydväst om Sandviken. Det här är en av landets vackraste banor, med en fantastisk närkontakt med sjön Storgösken. Redan när du anländer till klubbhuset ser du vad som väntar och drivingrangen måste vara en av Sveriges vackrast belägna. Nästan alla hål erbjuder vyer över sjön, några löper längs med strandkanten. Några tees ligger så vackert att vi lätt skulle kunna campa där.

 

 

Kiosken dyker upp efter fyra hål, men det är först efter tian du förväntas ta din paus. Med tanke på de många vackra vyerna runt banan känns läget på kiosken lite tråkigt, precis vid stora vägen – är det tomt på banan tycker vi istället att du ska ta med en termos och sätta dig någonstans där du verkligen kan njuta av naturen. Klubbhuset är inte av senaste datum men maten är bra, så vi tycker definitivt att du ska börja eller avsluta rundan med ”dagens” på verandan och njuta av den fina utsikten. Du hittar fler foton från båda banorna här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.