Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Gemytligt golfpaket vid foten av Tatrabergen

 

I norra Slovakien, två timmar från polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt mot nio toppar högre än Kebnekaise. Banan har 27 hål och vi har testat den tidig vår och på hösten.

 

När Tjeckoslovakien 1993 delades upp i Tjeckien och Slovakien drog nog Slovakien många av de kortare stråna, men i ett avseende det längsta: på engelska är det betydligt lättare att stava till Slovakien än till Tjeckien. Nu försöker man hinna ifatt uteblivna golfsatsningar under järnridåtiden och på senare år har det dykt upp flera anläggningar med ambitionen att även locka utländska golfare.

 

I området finns gott om chanser att åka kabinbana och vandra.

 

I dagsläget finns ca 20 golfbanor jämt spridda över landet, som är stort som svenska fastlandet söder om Jönköping. Ungefär hälften av banorna är 9-hålare, några av enklare snitt. Greenfeen är generellt lägre än i Sverige, men framförallt är mat och dryck betydligt billigare (räkna med att betala Systembolagspriser för ölen på golfklubbar och hotell, än mindre på stan).

 

Södra Polen på väg mot slovakiska gränsen.

 

Vi valde att testa vad som anses vara en av Slovakiens bästa golfanläggningar, utanför den lilla staden Velká Lomnica vid Tatrabergens sydsluttning. Tatrabergen är den högsta delen av bergskedjan Karpaterna och på den polska sidan ligger den klassiska skidorten Zakopane (en timme med bil). Bästa sättet att ta sig till Black Stork Golf Resort från Skandinavien är i dagsläget att flyga till Kraków i södra Polen och ta bil därifrån. Bilresan tar två timmar, vägen är bra och landskapet är mycket vackert när du närmar dig Tatrabergen.

 

 

Trakten/Tatras är sedan länge något av vallfärdsort för tjecker och slovaker som vill kurera luftvägar och annat i den rena luften här, 700 meter över havet. Området lockar också med sina varma källor, så i mycket är det en motsvarighet till vad som finns i västra Tjeckien, om än i betydligt mindre skala. Vintertid är utförsåkning en stor grej, vilket inte minst märks på hotellkapaciteten.

 

 

Golfanläggningen ligger utslängd på vad som inledningsvis känns som en slätt mitt i ingenstans – men utsikten mot bergen är imponerande. Under golfrundan och från hotellets uteservering och restaurang har du nio toppar i blickfånget som är högre än Kebnekaise, de högsta drygt 2 600 meter.

 

 

Black Storks hotell (som heter International) är fyrstjärnigt och interiört fick vi mer känslan av att vara på en skidort än på en golfanläggning, något de försöker ta ur en genom att ha små golfattiraljer överallt. Med bara 28 rum är atmosfären mycket trevlig och intim. Rummen är hyfsat stora, med balkong eller uteplats. Badrummen har dusch eller ett bra badkar. Trådlöst Internet ingår och fungerar bra. Spa-avdelningen är oerhört fin för att vara på ett sådant litet hotell, med flera typer av bastu, inomhusbassäng och ett utomhusbad samt möjligheten att få massage till en bra kostnad.

 

 

De 27 hålen är uppdelade på tre slingor. Även om banan mestadels är platt känns hålen varierade, inte minst genom att det finns en hel del bunkrar/bunkersystem som gör att man måste tänka till. Det finns förvisso utmärkta skisser av hålen på tees, men ett antal gånger känner man sig osäker även på andraslagen (en dålig dag även på tredje, fjärde och femte slaget). Det finns några trixiga korthål som kan ställa till det för den som likt oss har sorkdödare som standardslag. Ett av avslutningshålen är rejält knepigt och kräver att du spelar det en gång för att få grepp om en spelstrategi.

 

 

Med fem tees har du ett spann på ca 1300 meter hur mycket bana du vill ha att brottas med. Under vårt besök i början av maj hade underlaget ännu inte kommit på benen på alla hål efter en tuff vinter, så vår rekommendation är att du avvaktar med ett besök till tidigast början av juni, om det är underlaget som är viktigast. Samtidigt är chansen till en inramning med snöklädda bergstoppar naturligtvis större tidig vår, så det handlar lite om vad du prioriterar. När vi var tillbaka en höst var ruffarna betydligt tätare och det var även segt att ta sig ur semiruffen. Det här är alltså en bana som i högsäsong premierar den som håller sig på fairway.

 

 

Det finns en hel del att göra i området utöver golfen. Om någon i sällskapet inte lirar finns det många vandringsleder. Vi tycker också att du ska ta en tur med kabinbana till Lomnický, som med sina 2 632 meter är den näst högsta toppen i området. Sista biten upp färdas du i en lift som har ett av världens längsta fria spann – nästan 1 900 meter fritt hängande kabel. Det kan lätt bli kö för den här liften, så be hotellet boka avgångstid via Internet.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Slovakien:

Black Stork

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.