destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfpaket för gourmander


Som namnet antyder är köket lika viktigt som hotellverksamheten på Albert Kök Hotell & Konferens i Trollhättan. Vi valde att testa hotellet i kombination med Koberg GK (tidigare Trollhättan GK).

Albert ligger med upphöjd vy mot centrala Trollhättan, men ändå bara tio minuters promenad från centrum. Stället är känt som lite av ett eldorado för dryckes- och matälskare och här hålls regelbundet temakvällar kring mat och dryck. Hemsidan lämnar ingen som helst tvekan om att den kulinariska ribban är lagd på hög höjd.

 


Albert sett från brofästet på stadssidan. Huvudbyggnaden till höger och längan med standardrummen till vänster.


Huvudbyggnaden uppfördes 1857 och 1880 flyttade ingenjör Eduard Leopold Albert med familj in. Albert hade skapat sig en hyfsad förmögenhet via bygget av transibiriska järnvägen och bidrog till Trollhättans utveckling i början av 1900-talet. När det tre familjerna som driver hotellet tog över fastigheten vid millenniumskiftet kändes det naturligt att namnge anläggningen efter Albert.

 

Frukosten, med utsikt mot Trollhättans centrum. Luncher och middagar äts i samma lokal.


Det kulinariska händer primärt i finrestaurangen men som komplement finns också ”Vardagsrummet”, där det är samma kvalitet på maten men i lite...vardagligare miljö. Själva anlände vi sent efter en lång körning och hann tyvärr bara testa frukosten – som såklart var förstklassig. Ett gym finns på hotellet, om du känner att du vill parera matorgierna.

 

Frukosten höll högsta kvalitet, med bl.a. egentillverkad musli i små portionsförpackade glasburkar och färdigjorda små mackor för den som är extra pömsig. Nedan: vårt standard dubbelrum.

Standardrummen ligger i en sidobyggnad med mer vardaglig miljö. Se till att få rum mot stan så får du fin utsikt från balkongen och slipper insyn från förbipasserande. Att döma av alla inramade tackbrev i huvudbyggnaden har större delen av den svenska skådespelareliten bott och ätit här – Trollhättan är ju sedan flera år ett svensk filmcentrum och kallas ibland för Trollywood.

 Från Albert till Koberg är det 25 minuters körning. Det ska erkännas att vi från vår kuvös-tillvaro i Stockholm aldrig hade hört talas om klubben. Däremot har vi hört talas om – och spelat – Trollhättans GK och väl på plats inser vi att det är samma klubb, som bytte namn 2011.

 

Avslutningshålet med klubbhuset. Nedan: Kobergs slott på andra sidan Vanderydsvattnet syns från flera hål.


Klubbhusmiljön är riktigt trevlig och intim, med klubbhuset integrerat i naturen och med fina vyer mot banan och Vanderydsvattnet med Kobergs slott på andra sidan. Layouten är en kombination av park och skog, helt platt och lätt att gå.

 Extremt många doglegs – vi räknade till nio – gör rundan riktigt kul. Hål 11 hänger lite på sniskan, som att banbyggaren kom på att han bara fått ihop 17 hål och hakade på ett till i sista minuten. Hål 16 (två bilder nedan) är ett mycket fint korthål med mer vatten än gräs i spel. Allt sammantaget är det här en av de trevligaste golfanläggningar vi besökt i Sverige. Du hittar fler foton från Koberg här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.