Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Vi har testat ett 20-tal anläggningar som ligger bra till geografiskt.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Nära till golfen i Baltikums Barcelona


Riga lämpar sig utmärkt för den som vill kombinera kultur och golf och det har aldrig varit enklare att ta sig dit  – bara två  timmar  efter att vi lyft från Arlanda kunde vi börja leta efter vårt första utslag. 

Lettland ligger inklämt mellan baltgrannarna Estland i norr och Litauen i söder. Från Gotland är det bara 15 mil, flera har simmat distansen, dock inte vi. Valutan är numera euro och prisläget tangerar ungefär det i Estland, förutom golfen som är billigare. Precis som Finland ligger de en timme före oss.

 Huvudstaden Riga (en gång i tiden Sveriges största stad) är landets populäraste turistdestination, följt av bad- och spaorten Jūrmala halvtimmen bort med bil. Riga utsågs tillsammans med Umeå till Europas Kulturhuvudstad 2014. Den här titeln turnerar runt i Europa och ska hjälpa till att marknadsföra kulturella värden. Riga klarar sig dock bra på egen hand och erbjuder precis som Tallinn en mycket trevlig bilfri stadskärna, som gjord för strosande med strandhugg på uteserveringar och inne i mysiga restauranger. Atmosfären har gjort att Riga ibland refereras till som Baltikums Barcelona och matmässigt kan du hitta de flesta kök representerade – vi fick i oss en av de bästa fiskrätter vi någonsin ätit på en servering på ett hustak. De lokala ölen är utmärkta.

 Det finns två realistiska alternativ att ta sig hit: båt eller flyg. Tallink Silja trafikerar Stockholm-Riga, med avgång eftermiddag och ankomst strax före lunch i båda riktningarna. Eftersom banan vi testade ligger bara 20 min med taxi från färjeläget i Riga finns det möjlighet att göra en golfkryssning till lågt pris. Norwegian och Air Baltic flyger sträckan direkt och det tar en timme. Med lite planering kan du få till flyget riktigt billigt. Båda flygbolagen har ett upplägg på sina hemsidor så att du snabbt kan hitta de mest prisvärda biljetterna. Rigas flygplats är mycket trevlig och fräsch och inte större än att logistiken ska fungera utmärkt. Räkna dock inte med att göra några taxfree-fynd. Genom att den ligger nära staden finns det många transportalternativ.

 

Många utmärkta lokala öl i snygga glas.


Vi valde flyget, för att vi ville hinna med så mycket som möjligt under två dagar. Vi hittade bästa priset och flygtiderna på våra resdagar med Air Baltic. Det var första gången vi åkte med dem och det var en mycket positiv överraskning rakt igenom. Det är ju också kul att flyga med destinationslandets egna flygbolag, för att komma igång med de kulturella intrycken redan från start i Sverige (med Norwegian vet man ju numera aldrig vad det är för kulturell upplevelse som väntar – sist till USA var det thailändsk besättning rakt igenom). Flygvärdinnan på Air Baltic var så välskräddad och snygg i sin uniform att vi inte kunde släppa ögonen från henne när hon satt på sitt ”jump seat” framför oss inför landningen (”Nice, is´n it?” frågade hon oss när hon såg att vi stirrade och vi hoppas hon avsåg textilierna och inte tog oss för fastbältat gubbslem). Efteråt fick vi höra att Air Baltic anses vara ett av de flygbolag i världen som har snyggast skräddad besättning.

 


Gatan utanför hotell Radi un Draugi där vi bodde.


Teoretiskt skulle vi kunnat flyga tidig morgon, lira golf och sedan flyga hem samma dag. Med tanke på att vi ville uppleva Riga igen (vi har inte varit där sedan tidigt 1995 och då sov staden fortfarande sin törnrosasömn) och att hotellen är mycket prisvärda, ville vi stanna en natt, vilket också gav oss en extra speldag. Du ska absolut bo inne i gamla stadsdelarna och även här hittar du mycket prisvärda hotell. Själva hamnade vi på Radi un draugi  (betyder ”familj och vänner") som har mycket fina recensioner på Tripadvisor. Mycket bra frukost och Internet ingår. Har du ingen egen apparat kan du utan kostnad låna en surfplatta i receptionen – innovativt! Hissen är snudd på så långsam att vi misstänkte att den handvevades av en loj tonåring.

 


För att ta dig runt funkar taxi bra och alla bolag verkar hålla samma priser. Baltic Taxi lär enligt rykten ha de bästa chaffisarna – du känner igen deras bilar på den lysande gröna färgen, samma färg som Air Baltic har på sina flygstjärtar (bolagen var tydligen sammanflätade en gång i tiden).

 När det gäller golfen finns det i dagsläget tre banor. Samtliga ligger inom 30 minuter från huvudstaden/flygplatsen. Saliena nära Jūrmala erbjuder 18 hål medan Viesturi har 9. Den förstnämnda kan vara värd att hålla koll på, det investeras stort i området runt Jūrmala och banan kommer säkert att uppgraderas i framtiden. Vi valde dock att lira båda våra dagar på Ozo Golf Club, den klart bästa banan i Lettland och döpt efter ägaren och Stanley Cup-vinnaren (nu snackar vi ishockey) Sandis ”Ozo” Ozolinsh. Att golf i Lettland främst utövas av män förstår man när man går in på Ozo:s hemsida och klickar på rubriken ”Tourism in Riga” – då kommer underrubriken ”If your wife does not play golf” fram, följt av shoppingtips.

 Ozo ligger vackert vid en vik bara 15 minuters körning från stadskärnan. Atmosfär och arkitektur är trevligt lågmäld och faciliteterna är fräscha – utom omklädningsrummen för greenfee-gäster som bäst beskrivs som omklädningsrummen som Gud – eller i varje fall klubbledningen – glömde. Tills det blir bättre är vårt tips att sköta hygienen på hotellet. Uteserveringen ligger fint med utsikt mot några hål, drivingrange och vattnet.

 


Klubbhuset.


Lördagar är det nästan alltid tävlingar och startförbud långt frampå eftermiddagen, så kolla med klubben innan du gör upp dina planer. Vardagar är det glest med trafik på banan och mycket ostressat. För en tvåboll ska det inte vara några problem att gå runt på tre timmar. För den som har orken kostar heldagsgreenfee bara marginellt mer än 18 hål.

 


Spelar letterna snabbare än engelskspråkiga? Kanske att de tar sin golf mer lettsamt (vi tackar Göteborg för den ordvitsen)?


Tee-skyltarna visar layouten men inga avstånd till hinder, se till att få med en banguide. Till skillnad mot i Sverige har man inte klippt ner varenda ruff för att behaga de golfare som bara är ute efter att scora och detta bidrar både till det estetiska intrycket och utmaningen. Vi lirade banan i slutet av maj och samtidigt som det straffade sig att hamna utanför fairway var det hyfsat lätt att hitta bollarna. När gräset blir tjockare framåt säsongen kan det vara läge att ha koll på snedslagen. Flera hål går längs vattnet och har du möjlighet ska du lira banan sen eftermiddag när det kan bli vackert i solljuset.

 Banan passar såväl hög- som låghcpare, bara du väljer rätt tee (det finns fyra och banan kan spelas 4802-6394 meter). Bästa hålen är de som löper längs vattnet, inte bara för de estetiska kvaliteterna. Hål 8 (ett par fem där utslaget även kräver precision i längd) samt hål 11 (kort par fyra med en väl skyddad green och vatten hela vägen på vänstersidan och ruff på högersidan) håller vi som de två bästa hålen.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Lettland:

Ozo Golf Club

reportage i urval

Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.