Samtliga banor inom 30 min från Riga
Riga lämpar sig utmärkt för den som vill kombinera golf & kultur. Det är lätt att ta sig hit med båt från Stockholm och du hittar landets samtliga tre banor inom 30 minuter från staden/båtterminalen.
Lettland ligger inklämt mellan baltgrannarna Estland i norr och Litauen i söder. Från Gotland är det bara 15 mil, flera har simmat distansen, dock inte vi. Precis som övriga baltländer ligger de en timme före oss, du förlorar alltså en timme på vägen dit men funkar allt som det ska så får du tillbaka den på vägen hem. Valutan är euro och prisläget tangerar ungefär det i Estland.
Ozo. Längst upp: Jurmala. Nedan: Riga.
Huvudstaden Riga (en gång i tiden Sveriges största stad) är landets populäraste turistdestination, följd av bad- och spaorten Jurmala halvtimmen bort med bil. Staden erbjuder en mycket trevlig bilfri stadskärna, som gjord för strosande med strandhugg på uteserveringar och inne i mysiga restauranger. Atmosfären har gjort att Riga ibland refereras till som Baltikums Barcelona (jäpp) och matmässigt kan du hitta de flesta kök representerade. De inhemska ölen är utmärkta, inte minst fastnade vi för några varianter från bryggerierna Valmiermuiža (flaska) och Madonas (kran).
Gällande golfen finns här tre banor. Två av dem ska du absolut inte missa: Jurmala är för dig som vill ha en strategisk layout med fullt fokus på golfspelet medan Ozo erbjuder mer av en vacker inramning i form av natur och vattenkontakt. Ozo var i mycket bra skick under vårt besök medan Jurmala var i absolut toppskick.
Jurmala. Nedan: Ozo.
Att golf i Lettland främst utövas av män förstår man när man går in på Ozo:s hemsida och klickar på rubriken ”Tourism in Riga” – då kommer underrubriken ”If your wife does not play golf” fram, följt av shoppingtips.
Första gången vi spelade golf i Riga tog vi flyget. Fördelen var att vi redan tre timmar efter att vi lyft från Arlanda kunde börja leta efter våra utslag. Men det är alltid bökigt med klubbor på flyget och tandkrämen blir vi regelmässigt av med i säkerhetskontrollen. Dessutom saknade vi båtresan – vi tröttnar aldrig på de upphöjda vyerna genom Stockholms skärgård och det är betydligt roligare att ta den där första ölen ute på däck med utsikt mot vattnet än i den instängda miljön på Arlandas airside. När flyget handlar om att bita ihop blir båtresan en del av upplevelsen, med en trevlig middag och sedan frukost när man glider in mot hamn. Dessutom kan du lira på ankomst- såväl som avresedagen medan flygresenären i bästa fall lär kunna spela en av dagarna. Senaste vändan tog vi därför båten.
Jurmala. Nedan: avfärd från Stockholm mot Riga med en öl på akterdäck.
Tallink Silja trafikerar Stockholm-Riga, med avgång sen eftermiddag och ankomst strax före lunch i båda riktningarna. Eftersom samtliga banor ligger inom 30 min från färjeläget är det fullt möjligt att köpa en billig kryssning och hinna med en runda. Problemet är då att du inte hinner med själva staden. Vårt tips är att istället boka ett hotellpaket via Tallink Siljas hemsida, det blir betydligt billigare än att boka båt och hotell separat. Med en hotellövernattning får du chansen att lira de två bästa banorna samtidigt som du får vettig tid på dig i stan. Med ytterligare en övernattning hinner du lira samtliga banor i Lettland samt göra en avstickare till Jurmala för lite strandhäng.
Bästa knepet för att åka båt billigt är att vara fyra personer, för ni betalar ett pris för hytten oavsett hur många ni är. Samma gäller om ni har med bil. Kostnaden för denna ska vägas mot att slippa släpa klubborna till båten alternativt hyra på klubbarna. Sedan finns det ytterligare 110 skäl per person att ta med bilen – så många liter billig lettöl (ej att förväxla med lättöl) får du föra in i Sverige. Se dock upp med lastvikten, det är den tullarna numera riktar in sig på.
Middagen i a la carte-restaurangen ombord på Isabelle. På hemvägen tog vi buffén på systerfartygen Romantika och den var en av de bästa vi ätit på Östersjön.
Ju tidigare ni bokar desto större chans att ni får de hytter ni vill ha och normalt medför det också bästa priserna. Har ni att hantera en golf-motvillig medresenär kan det vara värt att som oss uppgradera hytten, för att överhuvudtaget lyckas sälja in resan. Det är två båtar – Isabelle och Romantika – som trafikerar sträckan och våra resdatum medgav att vi fick testa båda. Den senare är den klart bästa, inte minst när det gäller hytterna.
Vår Deluxe-hytt på Romantika (bilden tagen mot spegeln vid sidan av toadörren), och specialfrukosten i lugnare miljö som ingick. Bilderna nedan: Jurmala.
Ska ni fånga en taxi från hamnen (vi rekommenderar att ni förbeställer, med prisuppgift) ska ni ha koll på bilens högra bakdörr. Numera finns det inte längre ett tak för hur mycket en taxiresa får kosta i Lettland, men priserna måste visas tydligt på dörren.
Vi började på Jurmala Golf Club & Hotel, halvvägs mellan Riga och bad- och spaorten Jurmala. Här låg tidigare golfbanan Saliena, en fram- och tillbakalayout som inte gav några outplånliga minnen. 2013 stängde man helt för att med hjälp av Nicklaus designfirma under fem år bygga en helt ny bana med tillhörande hotell.
Hotellet är med 17 rum litet och intimt. Standarden är hög, i såväl materialval som design. Rummen är något små för vår smak, men så länge du inte ska svingträna där funkar de. Från den trevliga uteserveringen i markplan och restaurangen en trappa upp har du full koll på vad som händer på anläggningen.
Hotellet från banan, restaurangen, uteserveringen, vårt rum.
Banan är en typisk Nicklaus-layout, med ganska gott om svängrum för den som har någorlunda styrning på slagen. För bättre golfare ligger svårigheten framförallt i längden – den går att spela upp till 6 384 meter. Trots att layouten är öppen och helt platt bidrar ruffar och en hel del vatten till att man ändå känner att de flesta hål har sitt eget rum.
Om du som oss sätter iväg utan banguide är du ändå inte rökt, för layouten är rättvis och utan dolda överraskningar. Bunkrarna är uppdragna i bakkant och därmed väl synliga. Skicket var under vårt besök i början av juni helt felfritt, från första tee till sista green. Vi spelade en vardag mitt i veckan och utöver en ensamgolfare som vi släppte igenom kändes det som att vi hade banan helt för oss själva. För den som är lagd åt det ornitologiska hållet var det gott om fåglar på banan.
Det är inga problem att gå banan med normalkondis. För den som hyr golfbil är de förstklassiga, med lyxiga stoppade säten, gps och en svängradie som kundvagnarna på Konsum. Nöjer du dig inte med 18-hålaren – eller om du har med någon golfgröngöling – så håller korthålaren lika hög standard som huvudbanan.
Ozo Golf Club har fått sitt namn av ägaren och Stanley Cup-vinnaren (nu snackar vi ishockey) Sandis ”Ozo” Ozolinsh. Banan ligger vackert vid en vik 20 minuters körning från Rigas stadskärna och båten. Atmosfär och arkitektur är trevligt lågmäld och faciliteterna är fräscha – utom omklädningsrummen för greenfee-gäster som bäst beskrivs som omklädningsrummen som Gud – eller i varje fall klubbledningen – glömde. Tills det blir bättre är vårt tips att sköta hygienen på hotellet eller båten. Uteserveringen ligger fint med utsikt mot några hål, drivingrange och vattnet.
Lördagar är det nästan alltid tävlingar och startförbud långt frampå eftermiddagen, så kolla med klubben innan du gör upp dina planer. Vardagar är det glest med trafik på banan och mycket ostressat. För den som har orken kostar heldagsgreenfee bara marginellt mer än 18 hål.
Layouten är kul och omväxlande. Onduleringar skiljer många av hålen och gör att du oftast slipper se golfare på intilliggande hål. Flera har kontakt med vattnet hela vägen från tee till green, säkert riktigt vackert om du har möjlighet att spela sen eftermiddag. Teeskyltarna är hyfsat informativa, men vill du ha information på mer detaljnivå ska du se till att få med en banguide. Första gången vi var här var ruffarna rejält tuffa, men den här gången var det betydligt lättare att hitta våra snedskott.
Klubbhuset.
Ozo kan spelas upp till 6 394 meter. Det hål som kan ställa till det mest för sorkdödargolfare är 8, ett par 5 där du måste slå över vatten två gånger. Skickmässigt har banan under båda våra besök genom åren varit mycket bra.
För den som vill pricka av samtliga banor i Lettland ligger Viesturi med nio fullängdshål ganska exakt mellan Riga och Jurmala, inte långt från Jurmala-banan. Det här är landets första golfbana, men ändå anlagd så sent som 1998. På hemsidan erbjuds nygifta ”Romantic tour of the golf course” och det får väl anses vara ett nytt grepp.
Som mest går det att lira 5 312 meter, vilket är mer än tillräckligt då det är en ganska tajt skogslayout. Vatten är i spel på några få ställen, i övrigt är det trädstammarna du ska ha koll på så att de inte hoppar fram och stoppar dina raka fina slag. Greenerna och fairways var under vårt besök mycket fina medan det fanns förbättringspotential gällande bunkrarna och några tees.
Avslutningshålet med klubbhuset.
Hål 5, ett långt par 4, kan ställa till det för den som spelar från gul och inte har rejäl carry på utslaget. En alternativ resväg då är att landa utslaget på fairway på det angränsande hålet till höger (något av vårt standardslag) och fortsätta därifrån – det blir en omväg men du undviker plurret. Teetavlorna är mycket informativa, med alla mått du kan tänkas behöva. Klubbhuset är riktigt trevligt, med en stor uteservering bakom 18 green. Under vår runda ackompanjerades vi enbart av fågelkvitter.
Vi avslutade i vanlig ordning i Riga. Det finns gott om restauranger och annat i Gamla Stan. Maten vi ätit här har alltid varit bra, men precis som i Tallinn blir restaurangnotorna billigare för den som söker sig lite utanför turiststråken. Vi tycker absolut att du ska satsa på ställen med typisk lettisk mat, för smak såväl som upplevelse.
Vi checkade in på Tallink Hotel Riga, några minuters promenad utanför Gamla stan, rakt över gatan från tågstationen och ett stort köpcentrum. Frukosten börjar tidigt och håller hög klass. Dock är det många grupper som verkar bo här och i vanlig ordning rör de sig i flock så det kan tidvis bli rejält tryck i frukostmatsalen – kommer du åt finkaffeapparaten är vårt tips att trycka fram några baljor på en gång. Hotellets inomhusparkering innebär att bilen måste åka hiss och det är en procedur som kan ta tid om flera bilar ska ut samtidigt – så ha marginaler om du ska iväg till en starttid.