destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Summering av golfen i sydafrikanska KwaZulu-Natal

 
20 banor och sju golfhotell hann vi med i KZN. För att ge er lite subjektiv vägledning har vi valt ut några "vinnare" i olika kategorier. Eftersom golfare har en förkärlek för listor har vi också satt ihop de 18 hål vi helst skulle vilja lira igen och rankat dem inbördes – vill du spela samtliga blir det till att fläska upp för 13 greenfee. Listan går inte att överklaga.

 


Umhlali. Nedan: Simbithi, kanske världens bästa korthålare.


Bästa skicket: Zimbali med sin stora plånbok är naturligtvis alltid riktigt fin, men San Lameer var under vårt besök minst lika fin och med en betydligt lägre prislapp. Umhlali kändes också som att den alltid håller en hög standard. Med detta sagt lär du inte bli missnöjd någonstans, om du inte ger dig ut på de absolut billigaste banorna.

 

 

Roligast att spela: Återigen San Lameer, nu för variationen, med tuff konkurrens av Simbithi. Den senare har 13 korthål, par 60, och det kan säkert skrämma iväg en och annan. Men layouten är riktigt kul och på korthålen står du nästan undtantagslöst högt och slår ner, via en hel del äventyrligheter. Det finns dessutom tillräckligt med pengar på anläggningen för att hålla banan i toppskick. Är det vyerna mot havet du suktar efter slår dock inget Umdoni Park.

 

Cathedral Peak Hotel i Drakensberg. Nedan: Beachwood hade billigaste ölen.


Bästa golfhotellet: Är det lyx du är ute efter är Zimbali för dig, dessutom med en förstklassig golfbana. För egen del var Cathedral Peak en solklar vinnare, för atmosfären, vyerna och den förstklassiga maten. I efterhand ångrar vi att vi inte hade bokat in fler nätter här, även om golfbanan skickmässigt lämnade en del att önska – dock med kul layout.

 Mycket golf för pengarna: Zimbali sticker ut som den klart dyraste golfen i KZN, inte minst då du numera måste bo på hotellet för att komma åt banan. Lirar man här kanske det primärt handlar om trofén, för du får betydligt mer för pengarna på andra ställen. Med eller utan rabatter är golfen extremt prisvärd i KZN, inte minst jämfört med sydkusten, och därför vill vi inte lyfta fram någon särskild bana utan hänvisar till våra texter och foton som sannolikt kommer att hjälpa dig att välja rätt bana för just dig.

 

Klubbhuset på Selborne, med trevlig och avslappnad atmosfär och bra mat.

 

Trevligaste klubbsverandan: Southbroom är den klubbhusveranda där vi sedan slutet av 1990-talet känt oss mest hemma på, inte minst för den internationella atmosfären. Hade det varit fler golfare i omlopp vardagar hade vi kanske haft Prince´s Grant som favorit. Selborne och Umhlali är småmysiga och vyerna från klubbhuset på Umdoni Park mot Indiska Oceanen oslagbara.

 

 

Vår kuligaste 18-hålare


Med 351 hål spelade kan vi självklart inte låta bli att sätta ihop en egen 18-hålare. Vi har inte funderat värst mycket över "playability, width, strategy and options", som ofta ligger till grund för traditionella rankinglistor. Istället har vi utgått från det som vi alltid utgår från i våra reportage: hur kul hade vi och vilka hål skulle vi helst spelat en gång till. Vi börjar bakifrån:

18. Umdoni Park hål 9. Inte värst långt och uppför, spela tidig morgon eller sen eftermiddag så är ljuset magiskt. Även fina vyer från halwayhuset mot hålet. Dröj sedan kvar efter rundan och käka riktigt bra med strålande havsutsikt.

 


17. Mount Edgecombe Woods hål 15. Anläggningens blötaste hål. Oavsett vilken tee du slår från är dina sorkdödare dödsdömda. Fostrande.

 


16. Southbroom hål 4. Ett korthål med härlig vattenkontakt och en ständigt närvarande skön bris. Det sitter ofta folk på tee och glor på stränderna åt båda hållen.

 


15. San Lameer hål 6. Ett riktigt fint par 4 nerför med en hel del elände som kan ställa till det på inspelet.

14. Durban CC hål 3. Ett halvlångt par 5 med trubbel längs kanterna och i mitten. Hölls länge som landets bästa par 5 och funkar fortfarande riktigt bra – om du först krigsdansar på tee.

 


13. Cathedral Peak hål 4. Skicket på banan lämnade en del att önska under vårt besök, men layouten var kul och omväxlande och inramningen är fantastisk. Spela sen eftermiddag och du får sällskap av babianer.12. Zimbali hål 2. Ett kort par 4 med potential att skilja agnar från vete. Gå för green och visa att du är av det rätta virket – eller lägg upp och visa att du inte är en övermodig träskalle.

11. Mount Edgecombe Lakes hål 16. Ett långt par 4 med vatten och annat elände på alla håll och kanter hela vägen från tee till green. Indexerat som banans svåraste hål så tipset är att ta det försiktigt och använda det där extra slaget. Fast hur kul låter det...
 

10. San Lameer hål 2. Långt par 4 med en testosteronframkallande tee. Ser du ingen flagga när du ska spela in befinner du dig på hål 3 – håll höger på utslaget.


9. Wild Coast Sun hål 18. Ett riktigt läckert kort men blött par 4. Även främre tees har allt vatten i spel, men där är du i marknivå och kan eventuellt göra en ”macka”. Ett av de roligaste avslutningshålen att sitta och glo på från en klubbhusterrass.


8. Zimbali hål 3. Ett inte för långt par 5 med strategiskt placerade bunkrar på utslaget men gott om manöverutrymme för den som planerar sin färd. Vettiga chanser för många att gå in på två slag.

7. Selborne hål 5. Ett kort par 4 där den som vågar lägga sig nära vattnet på utslaget får en jämnare stans. Följs av ett riktigt bra korthål.


6. Champagne Sport Resort hål 10. Kort par 4 dogleg, med ett rejält dike som ska passeras. En stor bunker ligger mitt i spellinjen men genom att banan ligger på 1 500 meters höjd över havet har du några extrameter med klubban.

5 Simbithi hål 17. En variant på TPC Sawgrass 17:e men i kubik: det är snudd på lika högt som långt. Det går som mest att spela 87 meter och det blir lätt nervigt när man ska hålla igen med klubborna.
 

4. Durban CC hål 8. Ett långt underbart skrynkligt par 5 där man på andraslaget inte har mycket aningar om den fortsatta färdvägen. Sinnesbilden för Durban CC.

3. Prince´s Grant hål 3. Förstklassigt korthål som kräver precision i längd såväl som riktning. Byt tee om du spelar fler varv och du får en helt annan upplevelse.

2. Umdoni Park hål 18. Ett långt par 5 med härliga vyer mot havet och klubbhuset. Oavsett vilken tee du spelar från ska du slå från bakre tees här – annars kommer du alltid att undra.

1. Prince´s Grant hål 15. Ett långt par 5 med sköna vindar från havet. Oavsett vilken tee du spelar från ska du slå från bakre tees här – annars kommer du alltid att undra.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat KwaZulu-Natal:

Beachwood CC

Cathedral Peak

Champagne Sport Resort
Durban CC
Gowrie Farm

Monks Cowl
Mount Edgecombe Lakes
Mount Edgecombe Woods
Port Shepstone
Prince´s Grant
San Lameer
Scottburgh
Selborne
Simbithi
Southbroom
Umdoni Park
Umhlali
Victoria CC
Wild Coast
Zimbali

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.