destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

En bra caddie kan bli rundans höjdpunkt

 

Världsklassbanor och överdådiga klubbhus i all ära, det som kan göra din golfupplevelse i Thailand unik är din caddie. Vi tipsar om vad du ska tänka på för att få en så bra upplevelse som möjligt.

 

Vi har alltid varit notoriska motståndare till att ha caddie, för att vi vill sköta vår golf själva och för att vi alltför många gånger runt om i världen tvingats på halvmotiverade bagkånkare som vi gjort tafatta försök att prata luft med. Därför var vi också skeptiska till golf i Thailand, där caddie nästan undantagslöst är obligatorisk. Efter ett större antal rundor i hela landet är vi numera sålda och vi kan ärligt säga att vår caddie många gånger varit rundans höjdpunkt när spelet i vanlig ordning fallerat. Sägas ska att vi också haft några rejäla bottennapp där vår caddie bara verkat vagt medveten om sina uppgifter och varken haft koll på avstånd, bollar eller puttlinjer. Därför ska du när du checkar in på klubben specifikt be om en duktig caddie – gärna någon som också är bra på engelska. Eftersom klubbarna har ett kösystem för sina caddies krävs det att du verkligen gör klart för dem att det här snarare är ett krav från din sida än ett önskemål. Några av de trevligaste rundorna jag lirat i Thailand har varit daggpatrulls-rundor på egen hand tillsammans med en caddie – då går du runt på drygt två timmar och är i mål innan värmen kommer på allvar. Vad som utmärker en bra caddie är – naturligtvis – att hon kan avstånden på banan och vet hur greenerna lutar. Hon har också i alla lägen bra koll på din boll och lär sig snabbt vilka längder du har med dina klubbor, så att hon alltid langar fram rätt verktyg. Innan du vet hur bra din caddie är ska du ha koll på din boll. Du vet att du lärt dig lita på din caddie när du inte kollar vad det är för klubba hon gett dig.

 

Luk Ka utanför Bangkok. Längst upp: Phoenix i Pattaya. Nedan: Siam Country Club Plantation i Pattaya.

 

Medlemmar har nästan alltid sin fasta caddie. Faktiskt är det inte alls ovanligt att en medlem anpassar vilka dagar han/hon spelar efter vilka dagar caddien är tillgänglig. På en klubb gick vi en runda med en medlem som berättade att han aldrig spelade med sin kompis, för att de hade samma caddie och därför turades om att lira. På flera håll brukar medlemmar spela ”skins” och låta vinnarpotten gå till caddie-dricksen.

 

 

I Thailand är caddies nästan undantagslöst kvinnor. De kan när det är som bäst mer än något annat förkroppsliga det thailändska lynnet, med sitt vänliga och anspråkslösa sätt. Med detta sagt kan du få en caddie som inte alls funkar som du önskar, men då är det bara att testa en ny nästa gång. Inte sällan beror oengagerade caddies på att klubben erbjuder dem dåliga villkor, så man får ha förståelse för att det blir som det blir ibland. Fäster du dig vid en caddie och vill ha samma nästa gång får du som greenfeespelare ibland betala en liten bokningsavgift, som då ofta används för att på ena eller andra sättet sörja för försäkringar etc. för klubbens samtliga caddies – du behöver alltså inte ha alltför dåligt samvete för att du inte roterar dina pengar bland dem. Har du svårt att komma ihåg namnet på en caddie till nästa gång har de oftast nummer på ryggen och det är helt ok att fråga efter ett nummer istället för ett namn, om än opersonligare.

 

Thai Country Club i Bangkok, anses ha landets bästa caddies.

 

Att man uteslutande använder kvinnor som caddies beror på att de anses ha ”rätt attityd”. Utöver att en bra caddies sinneslag kommer att hålla ditt humör uppe när ditt spel inte gör det, kan hon sin bana. Om ni inte är överens om puttlinjen kommer du snart att märka att du ska lita på en bra caddie – även om hon inte ens är i närheten av linjen när hon säger ”two clubs left downhill”. Som fullblommade green-dyslektiker sätter vi normalt få puttar från längre än fem meter. I Thailand rullade vi ibland i dem från betydligt längre håll och utan att ha fört någon score fick vi känslan av att vi numera rimligtvis borde ha några banrekord i Thailand. Med detta sagt finns det också caddies som inte ens verkar fullt medvetna om att bollen ska i hålet.

 

Banreparation på Blue Canyon i Phuket. Bilderna nedan: Siam Country Club Plantation i Pattaya.

 

I sin ambition att ge gäster bra service har de flesta klubbar extremt många caddies, ca 200/18 hål. Bra för dig men sämre för dem då det ibland kan vara svårt för dem att få ihop sina pengar. På klubbar där det funkar bra får en caddie ihop ca fyra rundor per vecka. Lönen tillsammans med dricksen ger dem en med thailändska mått hyfsad inkomst. På de flesta klubbar jobbar också caddies med att reparera banan en gång i veckan, då går de i stora gäng ofta i färgglada tröjor för att synas och fyller i dina duffhål med sand. När det gäller dricksen är den mer eller mindre reglerad (fråga om det inte framgår) – lägg till om du tycker caddien gjort ett extra bra jobb. Problemet med att det ur anständighetssynpunkt finns en fast nivå på dricksen är att det inte sporrar dåliga caddies att bli bättre.

 

 

Få caddies spelar själva golf, så räkna inte med några svingtips. Med detta sagt insåg min caddie vid ett tillfälle att jag faktiskt hackade mindre efter några öl. När jag sedan började hacka igen ropade hon ”More Chang” (fulölet jag drack av ödmjukhetsprincip tills jag upptäckte Leo) – ett tips man önskat att pron här hemma haft en mer vetenskaplig inställning till. Vid ett annat tillfälle, efter att ha slicat mig genom 18 hål, kallade min caddie mig för ”Mr Banana”. Dagen efter när jag kom för att lira igen ropade alla caddies ”Mr Banana” efter mig – dags att byta bana. En annan gång gick jag och munhöggs hela rundan med min caddie. Jag fick till fenomenala slag som hon kommenterade med ”OK”.
- What do you mean OK, that was great!
- Maybe OK this time, but you still bad golfer.
Jag saknar henne fortfarande.

 

När min caddie gett mig fel puttlinje för 87:e gången på en runda tröttnade jag och bar in henne och hämtade en ny.

 

Få caddies pratar bra engelska utöver golftermer, men det går på något sätt utmärkt att kommunicera ändå, om du bara bjuder till. Ofta kan svenska kombinerat med armflax fungera lika bra som engelska. Om din caddie säger att du ska använda din ”katoy” (det thailändska ordet för män som öppet för sig mycket feminint) menar hon din rescueklubba, som ju också den är lite av hälften/hälften. Vill du ge något utöver dricks till en caddie som du fäster dig vid uppskattar de helt klart greenlagare och markeringsknappar från andra länder än Thailand.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.