destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Mysigt golfpaket vid Vänern söder om Karlstad


Med en bana med vattenutsikt från flertalet hål, bra restaurang och trivsamt boende är det svårt att inte trivas på Billeruds GK.

Billeruds GK är Värmlands näst äldsta golfklubb och ligger 40 minuters körning sydväst om Karlstad, strax norr om Säffle, orten som odödliggjorts i Hasse & Tages klassiska ”kan man få en kopp kaffe-sketch”. Klubb och bana kom till på initiativ av den stora skogsindustrikoncernen Billeruds AB, som ett led i friskvårdssatsningen på de anställda. När man rullar in från stora vägen och ser klubbhusrestaurangens utsikt mot vattnet och några fina golfhål känns det självklart att övernatta här.

 


Restaurangen och utsikten från verandan.


Det finns två olika typer av boende: stuga eller rum i klubbhuset. De förstnämnda är små och av enklare snitt, med en liten veranda där du kan sitta och undra vad de har för sig på den stora fina klubbhusverandan. Du har själv med lakan och det är en bit till toa och dusch.

 

Vårt rum samt allrummet.

De sex rummen håller hotellstandard, dock med gemensamma toaletter. Här finns också ett gemensamt allrum med tv och en stor kyl, om ni till äventyrs skulle råkat få med er egna öl. Duscharna ligger två trappor ner. Får vår del var det hotellrummen som gällde, inte minst då det var regn i prognosen och att vi då gärna ville ha tillgång till allrummet och tv:n (och våra kalla öl). Restaurangen är mycket bra. Buffélunchen hade tre rätter att ta från och ett salladsbord – allt var riktigt gott och prisvärt. Den tidiga middag som vi erbjöds precis innan köket stängde vid 17 var också bra, men dyr för att vara på en golfklubb.

 

 

Så till banan, som klubben säger erbjuder ”Vänerutsikt från samtliga hål”. Det här beror nog lite på hur man definierar utsikt, och Vänern. Vattnet, som i varje fall är rejält i synfältet på runt hälften av hålen, är Ekholmssjön, som hänger ihop med Vänern. Vattenkontakten bidrar påtagligt till den estetiska upplevelsen. Vad som i lika hög grad gör rundan kul och omväxlande är den kuperade layouten. Har du normalkondis ska det inte vara några problem att gå.

 

 

Öppningshålet är brett som en drivingrange, se bara till att det inte är bilar på infartsvägen till klubben när du slår. I övrigt är vårt bästa speltips att lämna bagen uppe på kullen efter att du slagit ut på korthålet 6, annars måste du släpa upp den igen för att slå ut på hål 7.

 

Skicket var mycket fint rakt igenom under vårt besök. Som på allt fler klubbar finns ingen tryckt banguide, så se till att ladda ner en app om du inte har egen mätare. Teetavlorna visar layouten men inga mått. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.