Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golf & kultur på Malta 

 

Även om du ännu inte varit på Malta är du sannolikt inte helt obekant med stället. Flera kända filmer och tv-serier är inspelade här. Vi har utforskat de två största öarna och testat den enda golfbanan, med det välklingande namnet Royal Malta. Du åker inte till Malta primärt för golfen, men väl där är det en kul trofé. För att ni ska få lite draghjälp genom de kulturella bitarna varvar vi med golfbilder. 

 

Malta är Europas sydligaste stat, belägen strax söder om Sicilien och öster om Tunisien. Det är också en av de minsta, med en yta mindre än en fjärdedels Öland. Med drygt 420 000 invånare är det Europas mest tätbefolkade land, de flesta bor på huvudön med samma namn som landet. 1964 gjorde Malta sig självständigt från Storbritannien och sedan 2004 är de med i EU, med euron som valuta. 

 

Utsikten från Upper Barrakka Garden mot The Three Cities. Längst upp: Valletta från vår balkong.

 

Främsta anledningen att besöka Malta är arkitekturen, historiken och klimatet. De särpräglade kalkstensbyggnaderna, som utgör en stor del av bebyggelsen, har varit kulisser i filmer som Greven av Monte Christo, Gladiator, Da Vinci-koden, Midnight Express och Game of Thrones. För den som är intresserad av hur världen såg ut innan Facebook finns det på ön Gozo ruiner som är betydligt äldre än pyramiderna. 

 

Riviera beach på huvudöns västkust. Under vintern är Malta betydligt grönare och frodigare än under sommaren. 

 

Har du inte behov av att ligga och solpressa fläsket ska du besöka Malta perioden december-februari. Då slipper du trängseln när allt fler nu börjat styra hit från mindre stabila turistdestinationer runt Medelhavet, samtidigt som det alltid är liv och rörelse på stan och i restaurangerna. Flyg och hotell är också bra mycket billigare den här perioden. Risken för regn är förvisso större, men under vår vecka i skiftet januari/februari hade vi bara några blöta timmar en morgon och i övrigt strålande sol – som fina majdagar hemma. Sommaren ska du undvika helt; värmen och den höga luftfuktigheten gör alla aktiviteter utöver fläskpressning väl tuffa.

 

Citadellet i Victoria på Gozo. Det finns även en gammal befästning på huvudön, i Mdina, Maltas första huvudstad. Den är i riktigt bra skick och erbjuder vyer mot större delen av huvudön.

 

Billig charter och lågprisflyg gör det billigt att ta sig hit i lågsäsong. Fördelen med att flyga reguljärt är att du får större möjlighet att själv bestämma var du ska bo, inte minst om du vill dela upp dina dagar på mer än en ort/ö. Faktiskt kan du också göra en avstickare till italienska Sicilien, katamaranen över tar bara 1,45 tim. 

 

Vy från Gozo mot huvudön Malta, med Comino, den tredje ön som är befolkad, i mitten.

 

Språket heter maltesiska och härstammar från arabiskan, med starka influenser från italienskan och i viss mån också från franskan och engelskan. Som vi kunde bedöma av våra dagar på ön har du vettiga chanser att glänsa om du bemästrar italienska, inte minst när du ska tacka. Annars funkar engelska alldeles utmärkt, faktiskt föredrar många malteser att prata engelska med varandra. 

 

Marsaxlokk på Maltas östkust.

 

Malta är kompakt, ingenting på huvudön är längre bort än 30 min bilkörning. Det publika bussnätet tar dig överallt (även till/från flygplatsen och golfklubben) och vårt tips är att hoppa av någonstans och gå längs med vackra partier av kusten eller lunchhänga i någon by. När du sedan ska vidare är det bara att leta upp en hållplats, större är inte stället. Du kan utöver enkelbiljetter köpa ”explore card” som gäller obegränsat resande ett förutbestämt antal dagar.

 

St. John’s Cathedral i Valletta. Nedan: Upper Barrakka Garden och inloppet till Grand Harbour.

 

En mycket populär variant för att se turistattraktionerna är hop on-hop off-bussarna. De funkar lika enkelt som det låter och ger dig stor frihet. En annan variant är att anlita en lokal guide. Vår var oerhört kunnig, men också med ett lättsamt sätt som gjorde att våra golfbollshjärnor inte stängde ner när de konfronterades med kultur istället för golf. 

 

 

Funderar du på att hyra bil ska du vara medveten om att det finns nästan lika många bilar som invånare på Malta och det här skapar stora problem, inte minst kan det vara ett halvt dagsverke att hitta en parkeringsplats. Dessutom är det vänstertrafik, något att beakta även som fotgängare.

 

Med Maltas geografi är det närproducerat som gäller på restaurangerna. Diar il- Bniet i Dingli rekommenderas för den som funderar på att öppna restaurang, stället osar av autenticitet och miljön känns professionellt hemvävd.

 

Maltas gynnsamma skatteregler har lockat till sig många utlänningar och numera finns här en stor svenskkoloni bestående av de med egna förmögenheter samt ungdomar anställda på spelbolag etc som drar nytta av de lägre skattesatserna. Med sitt strategiska läge mellan Libyen och Italien var landet för några år sedan under stor press från flyktingströmmar. Numera har det lugnat ner sig (de som räddas till havs förs framförallt till Italien) och som turist märker du inte av något av detta. Som på de flesta öar är dessutom brottsligheten lägre än på fastlandet.  

 

Mġarr, första anhalten på Gozo när du anländer med båt.

 

Malta har två starka turistfästen med många hotell: St Julians och St Pauls Bay. Båda ligger på nordkusten, den förstnämnda bara tio minuter väster om Valletta, den andra halvtimmen bort i samma riktning. Strax öster om St Julians, längs med strandpromenaden, ligger Sliema. Den här orten beskrivs i turistbroschyrer som passande en lite mer ”mogen” publik (”Sliema” betyder ”lugn”), med mer fokus på restauranger än barer. Skulle du vilja ha mer pulshöjande nattaktiviteter är det inga problem att promenera härifrån till St Julians och Paceville. 

 

Längst upp: Blue Grotto på Maltas sydkust, med en utflyktsbåt långt där nere. De andra två: Dwejra på Gozos västkust, populärt utflyktsmål bland dykare såväl som landkrabbor. Öarna erbjuder fina promenader kring den ofta dramatiska kusten.

 

Eftersom vi själva befinner oss någonstans mellan ”mogna” och ”skröpliga” bestämde vi oss för att slå ner bopålarna i just Sliema. Den del som har utsikt mot Valletta ligger i ett bra väderstreck mot solen vintertid, som du vill ha det i dec-feb. Med billigt lågprisflyg växte vår gung & karusell-budget för hotellet och vi checkade in på Fortina Hotel & Spa (som genomgick en stor ombyggnad sist vi tittade på hemsidan). Läget är förstklassigt, med Valletta på andra sidan vattnet och med Maltas största shoppingcenter vägg i vägg. Du väljer om du vill ha rum med utsikt mot vattnet eller mot trädgården med poolområdet. Frukosten äts med utsikt mot trädgården. 

 

Valletta från kajen nedanför strandpromenaden i Sliema.

 

Vi hamnade inledningsvis i ett uppgraderat rum mot trädgården, med riktigt lyxigt badrum och stor balkong, 17 våningar upp. Härifrån såg vi inte Valletta, men väl en bra bit av Medelhavet åt ett håll och hamnen i Sliema åt andra hållet. För att kunna se trädgården var vi tvungna att luta oss över balkongräcket, vilket alltid framkallar de där bisarra känslorna att man kanske borde hoppa.

 

Vårt första rum var väl tilltaget med ett förstklassigt badrum där badkaret hade bubbelblås och duschen havsutsikt. Från balkongen såg vi Medelhavet till höger och Sliemas hamn till vänster.

 

Efter två nätter kände vi att vi ville över på andra sidan huset, för vyerna mot Valletta och för att det var där solen var från morgon till kväll, något vi ville ha i slutet av januari. Rummen på den här sidan kostar mer men den merkostnaden räknade vi snabbt hem genom att vi använde balkongen extremt mycket, från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol-mitt-på-dagen-öl).

 

Från balkongen i vårt seaview-rum. Nedan: i slutet av januari fick vi soluppgångar såväl som nedgångar in i rummet.

 

Från balkongen – och sängen – i vårt nya rum var vyerna absolut förstklassiga, trots att vi nu bara var på sjätte våningen. Vi hörde vägen nedanför, men inte så att det störde mycket (försök få rum så högt upp som möjligt). Med glasdörren stängd hördes nästan inget alls. Badrummet hade dusch såväl som badkar och det fanns ett skrivbord och några fåtöljer. Om du inte hittar priser på ett seaview-rum som passar din budget finns det en variant som ger dig samma vyer till lägre pris: Hotel Fortina vägg i vägg (det är möjligt att det här hotellet blir något helt annat efter ombyggnaden). Samma ägare och tillgång till samma trädgård/poolområde. För gäster på båda hotellen ingår en sightseeing runt Valletta med de familjeägda båtarna samt tillgång till den stora spaavdelningen (vi hade svårt att hitta ut efter att ha tittat in). Vad vi kunde bedöma var inga andra hotell på Malta i närheten av de vyer som de här två hotellen kunde erbjuda.

 

 

Omgiven av vatten på tre sidor och med gator som löper antingen lodrätt eller vågrätt påminner Valletta till strukturen om Manhattan. För att ta dig hit från Sliema är det en trevlig promenad längs vikarna på sådär timmen. En snabbare variant är att ta båten. Staden är angenäm att strosa runt i, inte minst för att många gator är bilfria. När du är klar här ska du ta båten över till Three Cities och vandra runt även där. Självklart ska du också ta en båttur runt staden. En variant här, för en nära-vatten-upplevelse, är att hyra en ”dghajsa”, en maltesisk variant på gondol. Dessa går också i reguljär trafik mellan Valletta och Three Cities och kostar inte mycket mer växelpengar än båten.

 

I förgrunden resterna av Ggantija tempelområde på Gozo. Ruinerna är världens äldsta struktur som fortfarande står upprätt, faktiskt runt 1 000 år äldre än de första pyramiderna. I bakgrunden In-Nadur.  

 

Du ska också avsätta en dag till grannön Gozo (ej att förväxla med Gonzo med böjd näsa i Mupparna). Ön har 30 000 invånare och tempot är lantligare. Överfarten med färja tar 25 minuter och kostar inte mycket även om du har bil med dig. Du behöver inte betala förrän du åker tillbaka, vilket öppnar upp för en besparing för simkunniga (rekommenderas ej med bil). Är du i Malta en vecka kanske du ska bo någon natt på Gozo och varför då inte titta runt innan du bestämmer exakt var.

 

Citadellet i Victoria på Gozo och en gata inne i staden.

 

Med det välklingande namnet Royal Malta är den enda golfbanan på Malta en enkel trofé för den som är ute efter att spela alla banor i alla länder. Den ligger halvvägs mellan flygplatsen och Valletta och med lite finsk sisu kan du gå dit, annars funkar lokalbuss utmärkt (byt i Valletta och åk till bussterminalen ”Marsa Park and Ride”, sedan är det bara några minuters promenad).

 

Malteserkorset ingår självklart i klubbloggan. Ovan: Marsa Sport Club.

 

Klubben grundades av brittiska officerare 1888, en av dem av kunglig börd och därav namnet. Golfklubben är del av privata Marsa Sports Club och det finns alternativa aktiviteter inom området, inte minst massor av tennisbanor. Golfklubbhuset är mycket fräscht interiört och de serverar bra mat och dryck till bra priser. Uteserveringen är i form av bord uppställda mot två av husets gavlar och du har inspelen på hål 2 att glo på. Med en blandning av malteser och expats är det en trevlig stämning på klubben.  

 

 

Banan är platt och lätt att gå. På första tee ser det först ut som att du konfronteras med världens kortaste par 3, men det är 18:e green du ser. Ettans fairway börjar längre fram, precis höger om klubbhuset. Hål 5-7 är tre korthål på raken, 6:an är banans signaturhål, med en sorts akvedukt som ska navigeras på något sätt. Alla hål har namn, avslutningshålet heter Hooker's Delight, vilket vi hoppas syftar på golfslaget och inte något mer köttsligt (medlemmarna vi lirade med antydde att namnet är dubbeltydigt efter någon händelse som säkert inte var sanktionerad av klubbledningen). 

 

Hål 6 från tee och green. Faktiskt har en medlem gjort hio med en sorkdödare under bron.

 

Som längst går det att spela Royal Malta ca 5 000 meter (par 68). Hålen ligger tätt och för att överhuvudtaget få in 18 stycken på området korsar några varandra. Det här funkar helt ok, men se upp när du ska gå in mot green på hål 12, 14 och 17. Vatten är i spel på några enstaka ställen, då som diken. Bunkrarna är mycket fina och banans största behållning. Även vingelpellar som oss har goda chanser att spela rundan på samma boll. För bättre spelare kan det vara läge att spela på eftermiddagen, då det ofta blåser upp en del. Bra klubbor finns att hyra.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Malta:

Royal Malta

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.