Golf & kultur på Malta
Även om du ännu inte varit på Malta är du sannolikt inte helt obekant med stället. Flera kända filmer och tv-serier är inspelade här. Vi har utforskat de två största öarna och testat den enda golfbanan, med det välklingande namnet Royal Malta. Du åker inte till Malta primärt för golfen, men väl där är det en kul trofé. För att ni ska få lite draghjälp genom de kulturella bitarna varvar vi med golfbilder.
Malta är Europas sydligaste stat, belägen strax söder om Sicilien och öster om Tunisien. Det är också en av de minsta, med en yta mindre än en fjärdedels Öland. Med drygt 420 000 invånare är det Europas mest tätbefolkade land, de flesta bor på huvudön med samma namn som landet. 1964 gjorde Malta sig självständigt från Storbritannien och sedan 2004 är de med i EU, med euron som valuta.
Utsikten från Upper Barrakka Garden mot The Three Cities. Längst upp: Valletta från vår balkong.
Främsta anledningen att besöka Malta är arkitekturen, historiken och klimatet. De särpräglade kalkstensbyggnaderna, som utgör en stor del av bebyggelsen, har varit kulisser i filmer som Greven av Monte Christo, Gladiator, Da Vinci-koden, Midnight Express och Game of Thrones. För den som är intresserad av hur världen såg ut innan Facebook finns det på ön Gozo ruiner som är betydligt äldre än pyramiderna.
Riviera beach på huvudöns västkust. Under vintern är Malta betydligt grönare och frodigare än under sommaren.
Har du inte behov av att ligga och solpressa fläsket ska du besöka Malta perioden december-februari. Då slipper du trängseln när allt fler nu börjat styra hit från mindre stabila turistdestinationer runt Medelhavet, samtidigt som det alltid är liv och rörelse på stan och i restaurangerna. Flyg och hotell är också bra mycket billigare den här perioden. Risken för regn är förvisso större, men under vår vecka i skiftet januari/februari hade vi bara några blöta timmar en morgon och i övrigt strålande sol – som fina majdagar hemma. Sommaren ska du undvika helt; värmen och den höga luftfuktigheten gör alla aktiviteter utöver fläskpressning väl tuffa.
Citadellet i Victoria på Gozo. Det finns även en gammal befästning på huvudön, i Mdina, Maltas första huvudstad. Den är i riktigt bra skick och erbjuder vyer mot större delen av huvudön.
Billig charter och lågprisflyg gör det billigt att ta sig hit i lågsäsong. Fördelen med att flyga reguljärt är att du får större möjlighet att själv bestämma var du ska bo, inte minst om du vill dela upp dina dagar på mer än en ort/ö. Faktiskt kan du också göra en avstickare till italienska Sicilien, katamaranen över tar bara 1,45 tim.
Vy från Gozo mot huvudön Malta, med Comino, den tredje ön som är befolkad, i mitten.
Språket heter maltesiska och härstammar från arabiskan, med starka influenser från italienskan och i viss mån också från franskan och engelskan. Som vi kunde bedöma av våra dagar på ön har du vettiga chanser att glänsa om du bemästrar italienska, inte minst när du ska tacka. Annars funkar engelska alldeles utmärkt, faktiskt föredrar många malteser att prata engelska med varandra.
Marsaxlokk på Maltas östkust.
Malta är kompakt, ingenting på huvudön är längre bort än 30 min bilkörning. Det publika bussnätet tar dig överallt (även till/från flygplatsen och golfklubben) och vårt tips är att hoppa av någonstans och gå längs med vackra partier av kusten eller lunchhänga i någon by. När du sedan ska vidare är det bara att leta upp en hållplats, större är inte stället. Du kan utöver enkelbiljetter köpa ”explore card” som gäller obegränsat resande ett förutbestämt antal dagar.
St. John’s Cathedral i Valletta. Nedan: Upper Barrakka Garden och inloppet till Grand Harbour.
En mycket populär variant för att se turistattraktionerna är hop on-hop off-bussarna. De funkar lika enkelt som det låter och ger dig stor frihet. En annan variant är att anlita en lokal guide. Vår var oerhört kunnig, men också med ett lättsamt sätt som gjorde att våra golfbollshjärnor inte stängde ner när de konfronterades med kultur istället för golf.
Funderar du på att hyra bil ska du vara medveten om att det finns nästan lika många bilar som invånare på Malta och det här skapar stora problem, inte minst kan det vara ett halvt dagsverke att hitta en parkeringsplats. Dessutom är det vänstertrafik, något att beakta även som fotgängare.
Med Maltas geografi är det närproducerat som gäller på restaurangerna. Diar il- Bniet i Dingli rekommenderas för den som funderar på att öppna restaurang, stället osar av autenticitet och miljön känns professionellt hemvävd.
Maltas gynnsamma skatteregler har lockat till sig många utlänningar och numera finns här en stor svenskkoloni bestående av de med egna förmögenheter samt ungdomar anställda på spelbolag etc som drar nytta av de lägre skattesatserna. Med sitt strategiska läge mellan Libyen och Italien var landet för några år sedan under stor press från flyktingströmmar. Numera har det lugnat ner sig (de som räddas till havs förs framförallt till Italien) och som turist märker du inte av något av detta. Som på de flesta öar är dessutom brottsligheten lägre än på fastlandet.
Mġarr, första anhalten på Gozo när du anländer med båt.
Malta har två starka turistfästen med många hotell: St Julians och St Pauls Bay. Båda ligger på nordkusten, den förstnämnda bara tio minuter väster om Valletta, den andra halvtimmen bort i samma riktning. Strax öster om St Julians, längs med strandpromenaden, ligger Sliema. Den här orten beskrivs i turistbroschyrer som passande en lite mer ”mogen” publik (”Sliema” betyder ”lugn”), med mer fokus på restauranger än barer. Skulle du vilja ha mer pulshöjande nattaktiviteter är det inga problem att promenera härifrån till St Julians och Paceville.
Längst upp: Blue Grotto på Maltas sydkust, med en utflyktsbåt långt där nere. De andra två: Dwejra på Gozos västkust, populärt utflyktsmål bland dykare såväl som landkrabbor. Öarna erbjuder fina promenader kring den ofta dramatiska kusten.
Eftersom vi själva befinner oss någonstans mellan ”mogna” och ”skröpliga” bestämde vi oss för att slå ner bopålarna i just Sliema. Den del som har utsikt mot Valletta ligger i ett bra väderstreck mot solen vintertid, som du vill ha det i dec-feb. Hotellet vi bodde på finns inte längre men nedan har vi med fotona från vår rumsbalkong så att du får en bild av hur fina vyerna är om du hittar ett hotell mot vattnet här.
Omgiven av vatten på tre sidor och med gator som löper antingen lodrätt eller vågrätt påminner Valletta till strukturen om Manhattan. För att ta dig hit från Sliema är det en trevlig promenad längs vikarna på sådär timmen. En snabbare variant är att ta båten. Staden är angenäm att strosa runt i, inte minst för att många gator är bilfria. När du är klar här ska du ta båten över till Three Cities och vandra runt även där. Självklart ska du också ta en båttur runt staden. En variant här, för en nära-vatten-upplevelse, är att hyra en ”dghajsa”, en maltesisk variant på gondol. Dessa går också i reguljär trafik mellan Valletta och Three Cities och kostar inte mycket mer växelpengar än båten.
I förgrunden resterna av Ggantija tempelområde på Gozo. Ruinerna är världens äldsta struktur som fortfarande står upprätt, faktiskt runt 1 000 år äldre än de första pyramiderna. I bakgrunden In-Nadur.
Du ska också avsätta en dag till grannön Gozo (ej att förväxla med Gonzo med böjd näsa i Mupparna). Ön har 30 000 invånare och tempot är lantligare. Överfarten med färja tar 25 minuter och kostar inte mycket även om du har bil med dig. Du behöver inte betala förrän du åker tillbaka, vilket öppnar upp för en besparing för simkunniga (rekommenderas ej med bil). Är du i Malta en vecka kanske du ska bo någon natt på Gozo och varför då inte titta runt innan du bestämmer exakt var.
Citadellet i Victoria på Gozo och en gata inne i staden.
Med det välklingande namnet Royal Malta är den enda golfbanan på Malta en enkel trofé för den som är ute efter att spela alla banor i alla länder. Den ligger halvvägs mellan flygplatsen och Valletta och med lite finsk sisu kan du gå dit, annars funkar lokalbuss utmärkt (byt i Valletta och åk till bussterminalen ”Marsa Park and Ride”, sedan är det bara några minuters promenad).
Malteserkorset ingår självklart i klubbloggan. Ovan: Marsa Sport Club.
Klubben grundades av brittiska officerare 1888, en av dem av kunglig börd och därav namnet. Golfklubben är del av privata Marsa Sports Club och det finns alternativa aktiviteter inom området, inte minst massor av tennisbanor. Golfklubbhuset är mycket fräscht interiört och de serverar bra mat och dryck till bra priser. Uteserveringen är i form av bord uppställda mot två av husets gavlar och du har inspelen på hål 2 att glo på. Med en blandning av malteser och expats är det en trevlig stämning på klubben.
Banan är platt och lätt att gå. På första tee ser det först ut som att du konfronteras med världens kortaste par 3, men det är 18:e green du ser. Ettans fairway börjar längre fram, precis höger om klubbhuset. Hål 5-7 är tre korthål på raken, 6:an är banans signaturhål, med en sorts akvedukt som ska navigeras på något sätt. Alla hål har namn, avslutningshålet heter Hooker's Delight, vilket vi hoppas syftar på golfslaget och inte något mer köttsligt (medlemmarna vi lirade med antydde att namnet är dubbeltydigt efter någon händelse som säkert inte var sanktionerad av klubbledningen).
Hål 6 från tee och green. Faktiskt har en medlem gjort hio med en sorkdödare under bron.
Som längst går det att spela Royal Malta ca 5 000 meter (par 68). Hålen ligger tätt och för att överhuvudtaget få in 18 stycken på området korsar några varandra. Det här funkar helt ok, men se upp när du ska gå in mot green på hål 12, 14 och 17. Vatten är i spel på några enstaka ställen, då som diken. Bunkrarna är mycket fina och banans största behållning. Även vingelpellar som oss har goda chanser att spela rundan på samma boll. För bättre spelare kan det vara läge att spela på eftermiddagen, då det ofta blåser upp en del. Bra klubbor finns att hyra.