destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Populärt golfpaket i lättåtkomligt läge

 

Hooks Herrgård levererar sedan länge ett av landets populäraste golfpaket. Det strategiska läget inte långt från E4:an mitt i södra Sverige gör säkert sitt, men många hade säkert varit beredda att ta en rejäl omväg för att uppleva den fina herrgårdsmiljön i kombination med två 18-hålare.


Hooks herrgård ligger  utanför Vaggeryd, tre mil söder om Jönköping. Golfpaket är populärt här och vissa helger kan det vara svårt att få tag i ett rum. Många köper paket där det ingår en trerätters middag, så gjorde också vi. Den var mycket bra och matsalen ligger vackert i huvudbyggnaden med utsikt över Hokasjön. Här äter du även frukosten, som är en av de bättre du lär hitta i landet oavsett om du föredrar fruktsallader eller – som oss – hellre laddar med bacon, wienerbröd och kaffe för att maxa kolesterolnivån.

 


De 103 hotellrummen är utspridda på Herrgården och ett antal flyglar. Att bo i den förstnämnda är dyrare, primärt för att du då har de flesta faciliteter under samma tak. Lägger du till för att bo här ska du fråga efter utsikt mot sjön, vilket inte ska innebära något ytterligare tillägg.

 

Dubbelrum i Herrgården.


Spa-avdelningen är 1 300 kvm stor och ligger med lika fin utsikt mot sjön som restaurangen. Är du inte här på ett specifikt spa-paket kostar det extra att komma in. Gym och padel finns också.

 


Det finns två banor på Hooks: Park- och Skogsbanan. Vi brukar föredra banor av den sistnämnda typen, men på Hooks tyckte vi att Parkbanan var klart bäst, för att den levererar en mycket estetiskt tilltalande upplevelse – något som är extra viktigt när man som oss har svingar som inte gör det. Flera hål går längs med Hokasjön och detta i kombination med de många fina bunkrarna gör att promenaden känns behaglig även när bollträffen inte är det. Två varningar ska vi komma med: När du spelar in på hål 14 ska du vara säker på att bollen framför inte är på väg ner från gul tee på hål 15 – de måste då gå över din green. Avslutningshålet är ett blint par 4 med blinkande varningslampor, anslaget om hur det här fungerar går att missa om du spelar från vit eller gul. Slå inte när det blinkar!

 

Bilderna ovan är från Parkbanan, bilderna nedan från Skogsbanan.

 

Skogsbanan är aningen svårare, inte minst de sista nio där det här och var blir småtrångt där du helst vill landa dina utslag. Bunkrarna är säkert lika många som på Parkbanan, men bidrar inte på samma sätt till den estetiska upplevelsen. Vatten är i spel på flera hål, men i mindre portioner än på Parkbanan. Är det riktigt varmt ute blir det varmast på Skogsbanan, just för att den inte har någon sjö som svalkar. Gillar du som oss att spela nio hål innan frukost görs det lämpligast på Skogsbanan, för att Parkbanan inte kommer tillbaka till klubbhuset efter nio. Du hittar fler foton från Hooks båda banor här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.