destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Herrgårdshotell och spel på 45 hål

 

I Katrineholm kombinerade vi boende på Dufweholms Herrgård med spel på Robert Karlssons hemmabana. Vi hann även med Flens GK 20 minuter österut.

 

Katrineholm ligger i Mälardalen, 14 mil sydväst om Stockholm och fem mil rakt norrut från Norrköping. Läget hade varit lite avigt om det inte varit för att Västra stambanan ger invånarna ett snabbspår till landets två största städer. Det här gör också att det funkar utmärkt om du har någon i sällskapet som ansluter med tåg – bara du inte glömmer att svänga förbi stationen och hämta upp dem.

 

Katrineholms 18-hålare. Längst upp: Dufweholms herrgård sett från den lilla bron du kommer in via.

 

Namnet på staden kommer av gården Cathrineholm vid sjön Näsnaren, Catharina var dotter till ägaren. Men det där är perifert, det du behöver veta om Katrineholm är att golfbanan på orten har fostrat en av våra största – och längsta – stjärnor på herrsidan: Robert Karlsson, med elva segrar på Europatouren och vinnare av dess penningliga 2008 – något som bidrog till att han det året utsågs till ”Årets manliga idrottare” på Idrottsgalan.

 

 

Vi checkade in på Dufweholms Herrgård, vackert belägen vid Duveholmssjön strax söder om staden och tio minuters körning från golfbanan. Herrgården ingår i Svenska Kulturpärlor och erbjuder en mix av historiska byggnader och bekväma faciliteter.

 

 

Nöjer du dig inte med mat och fika i vackra salar och häng i spa-avdelningen kan du uppleva ett 100-årigt allmogemuseum med diverse tidstypiska miljöer och föremål från en tid när världen var mer begriplig. Att den gamla telefonkiosken benämns ”Allmän samtalsapparat” känns näpet värre.

 

 

Vi rekommenderar också en promenad runt sjön, kanske för att få igång maskineriet innan frukosten. Efter att du gått över bron du kom in via svänger du direkt vänster mot lusthuset där Anders Zorn, Carl Larsson och Albert Engström varit i farten med väggmålningar. Fortsätt sedan runt sjön och tillbaka via järnvägsbron.

 

Lusthuset, inte omöjligt att målandet kombinerats med en och annan snaps. 

 

Dufweholms erbjuder också en rejält uppskruvad champagneprovning, med flaskor bärgade från skeppet Jönköping som sjönk 1916. Flaskorna låg på havsbotten i drygt 80 år och för att de ska behålla sin karaktär förvaras de i akvarier på Dufweholm. Föredrar du vin lär det inte bli några problem att komma igång – herrgården har landets största samlingar av korkskruvar, runt 3 000.

 

 

Hotellet har 23 rum i olika kategorier utspridda på flera byggnader. Alla rum ser olika ut och har sin egen historia. För den som vill hålla igen på soverikostnaden och kan tänka sig att dela badrum med andra finns också tio bäddar i ett mycket trevligt B&B – ni äter frukosten på samma ställe som hotellgästerna.

 

Vårt dubbelrum, med utsikt mot trädgården.

 

Middagarna är populära på Dufweholm. Själva satsade vi på en tvårätters bestående av toast med kräftor, västerbottenost, kummin och löjrom som förrätt och oxfilé med potatisbakelse, sockerärtor, sparris, ugnsbakad tomat och rödvinssås som huvudrätt.

 

Personalen dukar inför middagen. Vår tvårätters. Delar av frukostbordet övervakat av dåtidens potentater.

 

Katrineholms GK ligger alltså en kort körning från Dufweholm. Infarten från stora vägen går att missa, det finns inga skyltar bara två spensliga flaggstänger. Klubbhusområdet är ett av de trevligare i landet, som ett småskaligt Skansen men med golfare istället för älgar. Det finns planer på att bygga ett nytt klubbhus av modernare snitt, men vad oss anbelangar får det gärna dröja.

 

Restaurangens uteservering ligger fint, med utsikt mot första tee och 18:e green samt mot ytterligare några hål.

 

Första nio hålen stod klara 1963. Tio år senare var 18 hål på plats och 2001 tillkom ytterligare nio. Numera kör man de 27 hålen som en fast 18-hålare (Gamla banan) och en lika fast 9-hålare (Nya banan). Vi tycker absolut att du ska spela alla 27 hålen, för att de har olika karaktär och för att du då inte lär missa lunchhänget.

 

 

Gamla banan är mestadels en öppen parkbana, med riktigt fin sjökontakt på några hål. Den figurerar regelmässigt på svenska topp 50-listor och Challenge-touren (direkt under Europatouren) har gästat flera gånger genom åren. Skulle du sätta iväg utan banguide lär du ändå klara dig bra, bunkrarna är uppdragna i bakkant så att du tydligt ser dem och det är oftast gott om utrymme i sidled, om du och klubborna inte skulle vara överens om färdriktningen.

 

 

Hål 5 och 6 (fotona ovan) är anläggningens vackraste hål, båda dogleg vänster med vatten i spel mot slutet – påminner om nya Slottsbanan på Åland. Vi hade gärna sett att klubben vänt på slingorna för att få de här hålen på in-9, men gissar att de kör som de gör för att skogshålen 10-14 ska hinna tina upp när det är morgonfrost vår och höst.

 

 

Efter att du är klar med de fem skogshålen är det en liten promenad till 15. Du passerar då återigen klubbhuset, men det finns även en kran vid tee om du behöver fylla på vatten.

 

 

Nya banan (hål 19-27) är mer av skogsbana och börjar och slutar en kort promenad från klubbhuset, när du slår ut på hål 13 är du där och nosar. Här har Robert Karlsson varit med och designat hålen, hans pappa var greenkeeper på klubben i över 30 år så gissningsvis har han inte bara kläm på spelstrategier utan även på vad som krävs för att banan ska hålla sig i bra skick. Vardagar är det Pay & Play här. Du hittar fler foton från de två banorna här.

 

 

Sträckan Stockholm-Katrineholm tar dig via Flen. Här stannade vi till vid Flens GK, som var igång med nio hål 1989 och med 18 två år senare. Vi brukar inte gilla klubbloggor med bollar och klubbor men Flens har även med en så snygg blomma att det får passera. Klubbhusmiljön är trevlig och uteserveringen har utsikt mot rangen, där du slår ut i Torpsjön.

 

 

Banan är lättpromenerad och hyfsat lättmanövrerad. Dock kan det vara värt att gnugga geniknölen en stund om du står på bakre tee på hål 4 – antingen går du vänster om trädet med en lång carry eller så håller du igen och lägger upp innan trädet och satsar på andraslaget.

 

 

Kiosken dyker upp efter hål 7, men du förväntas inte stanna till här förrän du passerar igen efter hål 9. Däremellan har du utsatts för hål 8, förvisso ett kort par 4 men med en rejäl pöl som du måste över på andraslaget (fotot ovan) – välförtjänt indexerat som banan svåraste hål.

 

 

Ut-9 har några rejäla stenbumlingar som bidrar till den estetiska inramningen, annars var in-9 helt klart vår favorit, inte minst då du här har fin sjökontakt på några hål. Hål 16 är svårt att få grepp om från tee. De har satt upp ett torn så att du kan klättra upp och få mer överblick – dock utan att det gör det värst mycket begripligare. Avslutningshålet (ovan) är fint, med vatten längs hela vänstersidan. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.