destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Stop over i "Golfköping" med 27 hål runt knuten

 

A6 GK ligger bra till för den som vill bryta av körningen i Jönköping. Vi checkade in på First Hotel Jönköping, som ligger precis där du svänger av E4:an upp mot banan och med gratis parkering.

 

Jönköping ligger ganska exakt halvvägs mellan Malmö och Stockholm och vi bryter ofta resan mellan huvudstaden och västkusten där, för att göra en tråkig transportdag till en rolig golfdag. För den som är rädd att virra bort sig inne i stadscentrum är ett alternativ att bo på det höga hotellet du ser direkt söder om E4:an i närheten av gamla A6-regementet, numera köpcentrumet. Härifrån har du bara två km till närmaste golfbanan och ingen trafik. In till centrala Jönköping är det tio minuters körning.

 

Receptionsområdet. Nedan: frukosten, som är igång från 06.30. Längst upp: A6 GK.

 

Hotellet kom på plats 1989, som Sveriges första Eurostop-hotell. Numera går det under namnet First Hotel Jönköping och till sommaren 2023 genomgick det en rejäl renovering.

 

 

Det finns 111 rum, flertalet fördelade på den tolv våningar höga huvudbyggnaden, se till att som oss hamna högt och i norrläge här och du kan ha lite koll på Vättern, Sveriges näst största sjö. Precis utanför dörren finns några snabbmatsrestauranger och på baksidan, i anslutning till frukostserveringen, finns en trevlig uteplats. Parkeringen är gratis.

 

Vårt rum hade bekväma sängar, med mycket sköna täcken och kuddar, samt ett skrivbord med förstklassig utsikt.

 

A6 är en av Sveriges mest citynära banor, bara halvtimmens promenad från centrala Jönköping. Läget gör att det självklart finns de som vill använda området till bostäder, men genom att det också fungerar som rekreationsområde för icke-golfare har klubben klamrat sig kvar genom åren. Namnet på klubben kommer från att Smålands artilleriregemente höll till här fram till mitten av 1980-talet.

 

Klubbhuset på A6. Nedan: hål 5 på Gul slinga.

 

De 27 hålen är utlagda i kuperad terräng, inte sällan med ravinliknande passager, och uppdelade på slingorna Gul, Blå och Röd. För den som vill komma väl förberedd har klubben flyovers över samtliga hål upplagda på hemsidan.

 

 

Man alternerar vilka två slingor som utgör dagens 18-hålare och då funkar den tredje slingan som Pay & Play – ett upplägg som gör att även nybakade golfare erbjuds variation. 150-meterspinnarna är, självklart, i form av tändstickor (vill du förkovra dig i historiken kring Jönköping och denna lilla tändsatsförsedda pinne rekommenderas ett besök till Tändsticksmuseet, ett av bara tre i världen).

 

Öppningshålet på Gul samt efterföljande korthål. Nedan: hål 3.

 

Vi började på Gul som inleder med ett hanterligt dogleg höger. Sedan blir det tuffare, med ett korthål med högt belägna tees och vatten som skyddar green på ett nästan infernaliskt sätt. Anläggningens bästa korthål.

 

 

Hål 3 ger en föraning om hur de mer kuperade hålen på A6 ser ut, ett kort par 4 där det kan vara värt att placera bollen så att du får ett plant läge på inspelet istället för att bara driva så långt som möjligt från tee.

 

 

Hål 7 (ovan, från tee och halvvägs) är ett riktigt fint kort par 5 där många kan gå in på två slag men där ett stort träd och ett tvärsgående dike kan skapa grus i eaglemaskineriet.

 

Öppningshålet på Röd.

 

Röd får nog anses vara den tekniskt mest utmanande slingan, har du som oss ingen teknik kan det var värt att parera med några extra bollar. Stalltipset är i vanlig ordning att inte göra det svårare än det behöver vara: välj tee utifrån förmåga och dagsform, inte utifrån kön och prestige.

 

Hål 3 på Röd från tee och bakåt. Nedan: hål 5.

 

Röd är också den mest kuperade slingan, men med normalkondis ska det inte vara några problem att ta dig runt till fots. Belöningen är att du här har några av de finaste vyerna mot staden och Vättern. Redan på hål 3 ska du vända dig om efter att du hålat ut och än finare blir det på hål 5, ett par 4 nerför med anläggningens finaste vyer. Även 6 har vyer mot staden, men nu har du avverkat tillräckligt med höjdmetrar neråt för att inte längre se sjön.

 

 

Efter snedslags-straffande hål 7 och 8 har du slingornas bästa avslutningshål här, ett halvlångt par 5 med berg-o-dalbane-känsla mot slutet – påminner om en riktigt gammal linkslayout där banritaren helt har fått underställa sig naturen.

 

Hål 9 på Röd, vid inspel samt bakifrån.

 

Blå slinga erbjuder också några fina vyer mot Vättern långt där nere, inte minst när du kommer upp på green på hål 3, ett rejält långt par 5. På det efterföljande hålet får vi återigen linksvibbar, ett kort par 4 där allt faller höger, så håll upp vänster från tee. Hål 5 håller vi nog som bästa hålet på Blå, ett kort par 4 med bunkrar i spellinjen och med vatten vänster om green.

 

Hål 3 på Blå. Nedan: hål 5 på Blå, från tee och vid inspel.

 

Allt sammantaget erbjuder A6 en omväxlande layout och vi tycker nog att du ska passa på att lira alla 27 hålen om du släpat dig hit. Har det varit extrem torka kan det vara läge att höra om skicket. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.