destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

100 procent Tylösand


Halmstad GK har två fina banor, den Norra är alltid rankad bland de absolut bästa i landet men den Södra är faktiskt mest spelad av medlemmarna. Vi har testat båda, i kombination med Hotel Tylösand, bara några minuters promenad bort och med utsikt mot landets mest kända strand.

Tylösand är sedan länge etablerad som Sveriges främsta badort, men längre tillbaka i tiden var området mest ett tillhåll för fiskare och smugglare. 1915 byggdes en restaurang, som inledningsvis frekventerades av den lokala societeten på jakt efter lite kontrollerad vildmarksupplevelse. Några övernattningsrum fanns, för dem som fått lite för många snapsar innanför västen och inte orkade ro hem.

 

Halmstad Norra, dogleg vänster. Längst upp: som hotellgäst går det utmärkt att kombinera bubblor och sanddyner.


1929 anlades vägen från centrala Halmstad och nu började det hända saker. Verksamheten byggdes snabbt ut med restaurang Tylöhus och Hotell Tylöhus och snart började vanliga dödliga Halmstadbor hitta hit. Under slutet av 1970-talet var det på Beach Club i Tylösand som halmstadborna sommarfestade – inne i stan rådde stiltje på nöjesfronten juni-augusti.

 


Hotellet har flera restauranger, samtliga med rejäl kontakt med sanddynerna. Frukosten är förstklassig och det finns chans att äta den från Gessles gamla flygel.


I mitten av 1990-talet köptes Hotel Tylösand av Per Gessle (på hotellets telefonsvarare är det han som hälsar välkommen) och en näringslivsprofil och en omfattande renovering påbörjades. Pers artistkarriär fick sätta stor prägel på hotellet och det verkar ha varit ett framgångsrecept – självfallet i kombination med det unika läget precis vid sanddynerna och med vad som hålls som landets bästa after beach.

 


Spa-avdelningen är rejält integrerad med resten av hotellet och därmed mycket populär. Ett annorlunda grepp är att de hissar ner en filmduk på utsatta tider och visar långfilmer framför poolen – du kan alltså simma runt och titta på film, typ ”Hajen”. Bubbelpool finns inom- såväl som utomhus.

 Räkna inte med maritima färger interiört utan här är det mycket rockenroll-svart.

Hotellet är också ett stort fotokonstgalleri, självklart med slagsida åt rock och pop. Ingen lär tveka om att Bowie var en av Gessles stora förebilder. Musiken finns i högtalarna överallt, mycket 1980-tal. På en vägg i Leifs Lounge hänger flera brev från skivbolag som ber Gessle ta sina demokassetter någon annanstans, inte långt senare slog Gyllene Tider igenom.

Det finns alltid något att göra på hotellet, yogapass och annat från 07 på morgonen.

 

Det finns en mängd olika paket och för den som inte lirar golf är det inga problem att hitta sysselsättningar. Vi satsade självklart på ett golfpaket, som utöver golfen inkluderade en trerätters med utsikt mot havet och inträde till spa-avdelningen samt gym- och träningspass.

 


Vi valde att uppgradera vårt rum, för att få utsikt mot stranden. Om du satsar på ett standardrum utan strandutsikt är tipset att ta en löptur på stranden innan frukost, du kan springa dig trött en rejäl bit bortåt.

 
Halmstad GK ligger på promenadavstånd från hotellet (600 meter). Här finns två mycket fina banor och en av landets bästa golfrestauranger – och en av de största proshoparna. Södra banan är riktigt fin och lär favoriseras av klubbens medlemmar. Den har bara ett problem, att den alltid tvingats leva i skuggan av den Norra.

 


Gott om hörn att navigera på Norra, vilket gör rundan riktigt kul.


Halmstad Norra är ständigt rankad som en av landets bästa banor och ofta högt på internationella listor. 2007 avgjordes Solheim Cup här och vi tror oss minnas Laura Davies sätta den i koppen från tjockruffen på signaturhålet. Scandinavian Mixed hölls här 2022 och Linn Grant blev historisk, som den första kvinna att vinna en tävling som ingick i herrarnas Europatour.

 


Fina klippningar runt bunkrarna bidrar till helhetsintrycket.


Vad är det då som gör att Norra är så hyllad? Duktiga spelare uppskattar framförallt layouten, att den premierar den som planerar sina slag – lite pärlor för svin för sådana som oss som bara vispar iväg bollen och traskar på. För oss vanliga hackare är det framförallt skicket som sticker ut, och att alla hål har sitt eget rum så att man slipper störas av andra golfares dåliga dagsform på intilliggande hål. Till skillnad från en del mästerskapsbanor funkar Norra även för höghcpare, det finns oftast gott om utrymme för snedskott och du hittar som regel bollen snabbt.

 


Miljön är också fin, alla tallar skvallrar om att Tylösands sanddyner är nära. Du kommer inte in efter nio på Norra (men det gör du på Södra), men kiosken som dyker upp halvvägs är bemannad.

 

Hål 16 från tees och bakifrån, den diagonalt gående bäcken gör många osäkra.

Två speltips kan vi bidra med: på signaturhålet 16 ser det längre ut än vad måtten visar – lita på måtten. På 17 kan det vara läge att sikta mer vänster för att undvika att dra ut bollen höger om fairway där det ligger en del villor nära inpå.

 

 

Södra banan är kortare än Norra och även trixigare. Samtidigt ligger hålen närmare varandra här och med lite tur kan dina snedskott ligga på en annan fairway, men det är en hel del trädridåer som ska navigeras för att ta dig tillbaka till rätt hål. Är du svajig med drivern kommer du sannolikt att uppleva den som svårare än Norra.

 Vill du lira båda banorna och kan tänka dig att göra det samma dag så får du ett bättre pris. Tipset är då att starta tidigt och bryta för en lite längre lunch. Nöjer du dig med bara en runda kan det ändå vara läge att starta tidigt, för att sedan ta lite aftergolf på Sveriges mest kända strand (du kan eventuellt lämna bilen på golfklubbsparkeringen och gå ner, kolla med receptionen) för att på eftermiddagen dra dig in mot stan och nöjeslivet. Du hittar fler foton från banorna här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.