destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Förstklassig mat och chans att lira världens mest berömda golfhål

 

Lannalodge har med åren utvecklats till en av landets finaste golfanläggningar. Numera finns här också en korthålare av högsta kvalitet, med en kopia av världens mest berömda – och nerviga – korthål.

 

Lannalodge (jodå, de skriver det som ett ord) ligger kvarten västerut från Örebro. Golfhotellet slog upp portarna 2009, vid vad som då hette Örebro GK. Golfklubben kånkade året därpå och Lannalodge tog under visst buller och bång över. Under åren som gått sedan dess har anläggningen etablerat sig som en av landets populäraste golfresorts.

 

 

Det strategiska läget, två timmar från Stockholm och lite drygt tre timmar från Göteborg och Oslo och med en stor del av Sveriges befolkning bosatt i Mälardalen, har självfallet bidragit till framgångarna. Än viktigare har nog servicenivån varit – här kände vi att vi kunde sätta hjärnan i off-läge från att vi parkerat bilen tills vi checkade ut och istället helt fokusera på golfen (som vi alltid utövar i off-läge). Maten är också mycket bra, hela vägen från frukost till den 3-rätters som ingår i golfpaketet.

 

 

Numera ligger det en hel del hus runt klubbhusområdet, markförsäljningen har säkert bidragit till möjligheterna att utveckla anläggningen. Med korthålsbanan som tillkom 2017 har husen vid rangen integrerats mer med golfen och vi skulle inte säga nej till att vakna i en av villorna en tidig sommarmorgon och slinka ut med en termos kaffe och en wedge.

 

Vårt deluxe-rum.

 

Gällande inkvartering finns det fyra olika rumskategorier. Det är inga stora prisskillnader så vi satsade på ett deluxe, som framförallt ger mer manöverutrymme. Utanför rummen finns plats för golfbagar och det är låst in till korridoren. Skulle det vara dåligt väder kan du förflytta dig inomhus till de två restaurangerna och också till spaavdelningen.

 

Den 3-rätters som ingick i vårt paket bestod av rökt ankbröst med grillad sesamslungad sallad och pumpakräm till förrätt. Huvudrätten bestod av torskrygg med potatispuré, brynt smör smaksatt med karamelliserad citron och en varm sallad på kapris, sparris och salladslök. Efterrätten var en kolapannacotta med syltade rabarber – den slank ner så fort att vi inte hann fota den.

 
18-hålaren öppnade redan 1939. Numera har man vänt på vad som spelas som ut- och in-9, därav att kiosken ligger lite halvknasigt. Fördelen är att man fått ett nervigare avslutningshål där många frestas att försöka driva en green som skyddas av ett tvärgående dike och med en hel del vatten på högersidan. Det ligger också fullt synligt från uteserveringen, hela vägen från tee till green.

 

 

Layouten är en blandning av park och skog och hålen ligger ganska tätt – sneda slag har en rimlig chans att räddas av intilliggande hål. Det finns fem tees och banan kan spelas från 4 660 upp till 6 175 meter. Hål 3, ”Bäverhålet”, är signaturhålet och hålls som ett av landets bästa korthål. Från bakre tees står du högt och det ser ut som en bra idé att landa bollen på green.

 

Bäverhålet från tees och från green bak mot tees.

 

Banguide ingår och vi kom på oss själva att titta mer än vanligt i den, oftast för att få lite koll på hur långt vi behövde slå. Just att man inte alltid bara ska damma på för kung och fosterland rakt framåt brukar vara signum för roliga och omväxlande banor och Lannalodge är inget undantag. Vårt favorithål, Bävern får ursäkta, var 7 (fotot nedan) – för att det kändes mest estetiskt tilltalande från tees. Du hittar fler foton från 18-hålaren här.

 


Korthålaren är en rejält påkostad historia med ondulerade greener och avrinningsytor. Flera anläggningar har börjat med den här typen av satsningar, för att ge golfare chansen att träna upp sitt närspel på underlag av högsta kvalitet. För oss var det en chans att få värma upp innan lunch och spel på stora banan. Banan har par 27 (par 3 rakt igenom) och den totala längden är antingen 809 eller 612 meter och hålen spelas mellan 67 och 118 meter.

 

Hål 7 på korthålaren är en kopia av världens mest berömda korthål, inklusive den lilla bunkern.

 

Utöver layouten och skicket är ett ytterligare skäl att lira korthålaren att det är det närmaste du kan komma i Sverige att få uppleva världens mest berömda korthål: 17:e på TPC Sawgrass. Vi hörde att Pierre Fulke var emot att ha med det här hålet i layouten, men att ägarna av Lannalodge stod på sig. Lita aldrig fullt ut på omdömet hos en banarkitekt.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.