Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golf i svenskt högsommarklimat

 

I Dalat slipper du luftfuktigheten och den tryckande värmen. Vi har testat samtliga tre banor här, två bra och en förstklassig, samt två mycket prisvärda hotell av bra kvalitet. 

 

På 1 500 meter höjd över havet lockar Dalat med sitt milda klimat; staden kallas ibland ”den eviga vårens stad”. Numera finns här en internationell flygplats, så du kan lågprisflyga hit från Bangkok och andra destinationer i regionen – och självklart från många städer i Vietnam.

 

Kvällstid verkar hela Dalat vara på fötterna och ute på stan. Längst upp: The Dalat at 1200. 

 

Fransmännen satte genom koloniseringen viss prägel på staden, något som överdrivs en hel del i broschyrer och resetidningar – i princip handlar det om en handfull byggnader som du måste leta upp. I övrigt kretsar turismen mycket kring vad som finns utanför staden i form av naturupplevelser och annat. Bästa sättet att uppleva detta är genom att hänga på någon av alla utflykter som erbjuds. Om du saknar att prata engelska är några småtrevliga restauranger på gatan Truong Cong Dinh din bästa chans att springa på andra västerlänningar. I övrigt är det vietnamesiskt stuk på de flesta restauranger i Dalat: ganska bullrigt och avskalat, med den där mindre typen av plaststolar där man sitter framåtlutad. 

 

Järnvägsstationen, numera inte längre i bruk för reguljärtrafik. Frasiga pizzor bakas utomhus på kvällarna.

 

Tro inte att du kommer undan det sedvanliga halvstökiga vietnamesiska gatulivet för att du flyttat upp i bergen. Med runt 200 000 invånare i tätorten blir det en hel del ljud – och trafik. Därför kan det vara värt att ta dig en funderare på hur du vill bo. Vi testade två ställen, ett som ligger fem minuters gångväg från centrum men ändå på ett tystare ställe, och ett som ligger 15 minuter söder om staden, åt rätt håll för den som ska spela golf. 

 

Sam Tuyen Lam, inte långt från Terracotta-hotellet vi testade.

 

Du Parc Hotel Dalat erbjuder en chans att känna de kolonialhistoriska vingslagen till rena budgetpriset. Hotellet slog upp portarna 1932 och än idag står det klassiska dörrvakter utanför och hälsar gästerna välkomna. Läget är riktigt bra, 500 meter från centrum men i en betydligt tystare omgivning. 

 

Du Parc exteriört, lobbyn och entrén. Nedan: vårt standardrum.

 

Standardrummet är något små så satsa på att gå upp en storlek, det kostar inte mycket. På tv:n finns många inmatade engelskspråkiga filmer som du kan titta på utan kostnad. Frukosten håller vettig klass även om mycket ser ut som lunch. Kaffet var tillräckligt bra för att vi inte skulle ta med näskaffet från rummet. Restaurangpriserna håller en bra nivå.

 

 

Kvarten söderut, bara några minuters körning från en av golfbanorna, hittar du Terracotta Hotel och Resort. Även här får du mycket för dina pengar och inte heller här kostar det mycket att uppgradera rummet, men med tanke på att standardrummen är på hela 35 kvm finns ingen anledning. Badrummet är förstklassigt, med stort badkar och stor inglasad duschkabin. Taxi in till stan kostar inte mycket och det verkar alltid stå några bilar utanför. Hotellet erbjuder också en gratis shuttleservice morgon, eftermiddag och kväll och den funkade utmärkt. 

 

Terrrakotta och sjön där hotellet ligger. Nedan: frukosten och vårt standardrum.

 

Restaurangen har mycket resonabla priser. Frukostbuffén är stor och har en del otippade inslag framtagna för västerlänningar, som spagetti bolognese. När det gäller kaffet är tipset att ta med dig snabbkaffet från rummet, du får fler förpackningar från receptionen om du behöver.  

 

 

Det svalare klimatet kan göra att man glömmer att smörja in sig med solkräm, men precis som på skidorter är det ännu lättare att bli bränd på den här höjden. Trots att vi smetade in oss med någorlunda hög faktor kändes ansiktshuden ett nummer för liten på kvällen.

 

Det finns inga trafikljus i staden, vilket gör det äventyrligt för gångtrafikanter som ska korsa en väg – tro inte att trafiken visar någon hänsyn för att du befinner dig på ett övergångsställe.

 

Nu till golfen och vi börjar med den klart bästa banan: The Dàlat at 1200. Det här är en privat klubb öppen för greenfee-gäster, men du kan inte bara svänga inom utan måste ha en förbokad starttid. De första nio hålen öppnade 2010 och i november 2015 stod 18-hålaren klar. Ett hotell (som kommer att få förstklassiga vyer mot banan) är under uppförande och även ett nytt klubbhus, som kommer att ligga på samma plats där det provisoriska idag ligger. Det finns också planer på att så småningom bygga ut med först ytterligare nio hål och sedan nio till.

 

Det är inte bara klimatet som gör golfupplevelsen annorlunda här uppe jämfört med resten av Vietnam. Växtligheten ser också annorlunda ut, som om Europa möter Sydostasien.

 

Banan ligger i ett naturskyddat område och trots att det dräller av granar var julgranen i klubbhuset av plast – att såga ner en av granarna i sluttningarna hade sannolikt renderat dryga böter.

 

Utsett till Vietnams bästa korthål, nästan lika högt som långt.

 

Namnet på klubben refererar till antalet höjdmeter där klubbhuset är beläget. På sina håll kommer du att vara ännu högre, för det här är en rejält kuperad layout och du inser snabbt varför golfbil ingår i greenfeen. Med några undantag är banan utlagd så att du kör uppför och spelar nerför. På flera hål står du rejält högt och hornen växer och omdömet flyger all världens väg. Hål 15 är ett par fyra på runt 380 meter med mycket högt belägna tees. Vi fick höra att ett pro från Nya Zeeland dragit upp bollen på green från tee. Vi försökte göra samma sak men insåg ganska omedelbart att golf är en materialsport och att vi inte enbart kunde förlita oss på vår talang. 

 

 

Banan är öppen för alla, oavsett om du inte vet vad som är upp och ner på en golfklubba. Layouten och att det ofta blåser här gör att banan kan vara en rejäl utmaning – tricket för att få en bra dag är att välja rätt tee, att inte bita av mer än du kan tugga. Själva gjorde vi misstaget att inte mjuka upp på drivingrange och redan efter fyra hål ringde caddisarna efter fler bollar. Sedan började vi inse att det här är en bana som premierar ”course management”, att man tänker till innan man slår istället för efter, och då lyckades vi hålla bollarna i spel. 

 

 

The Dàlat at 1200 gäller det inte bara att ha koll på bollen i sidled utan också många gånger att du får till rätt längder (tänk på att bollen flyger sådär tio procent längre på den här höjden). Här och var fanns den där fluffiga typen av bermudagräs som sväljer bollar även om de bara rullar in i semiruffen, så se till att din caddie är med på noterna när du langar iväg dina snedskott.

 

 

Den slinga som idag tjänstgör som ut-9 är klart bäst. Här finns signaturhålet, som utsetts till Vietnams bästa par 3 och där det är nästan lika långt ner som fram till hålet. Hål 9 är ett par fem där man från restaurangen kan följa dina vedermödor hela vägen från tee till green. Vår gissning är att man så småningom kommer att vända på slingorna, för att få det bästa på slutet. 

 

 

En sak som ytterligare imponerade på oss på The Dalat at 1200 var att vår caddie efter rundan först avfärdade dricksen med orden ”no, you funny” (vi har försökt använda det här argumentet gentemot vår hyresvärd hemma men avierna fortsätter komma). Först efter tredje försöket tog hon emot pengarna, som naturligtvis motsvarar en stor summa för henne. 

 

 

Sam Tuyen Lam ligger i en dalgång och det gör att vinden inte kommer åt här på samma sätt – det kan bli ganska varmt mitt på dagen. Tipset är att slå ut vettigt tidigt, alternativt efter lunch då vi under vår runda i varje fall upplevde att det började blåsa lite mer. 

 

 

Layouten är ganska platt, med några undantag, och lätt att gå för den som vill satsa på det. Ut-9 är det inte mycket vatten i spel, men in blir det på ett antal hål. Klubbhuset är stort och ligger upphöjt med utsikt mot banan.

 

 

Dalat Palace öppnade sina första nio hål 1930 och är därmed Vietnams äldsta bana. Banan har med åren byggts om och till men klubbhuset är detsamma. Med läget inne i stan förväntar man sig en ganska tajt layout, men det finns gott om utrymme även för vingelpellar som oss. Vatten är ofta i spel och på tee var beskedet från caddien påfallande många gånger  ”250 yards to water”. Layouten är kuperad här och där, men inte värre än att du kan gå och det gör många. 

 

 

Med det citynära läger är det ofta mycket folk på banan. Caddiesarna verkar dock ha mandat att starta där det är passande och vi började på 8:an och hade sedan en bra rytm hela rundan. Ölen var nästan dubbelt så dyr här som på de andra klubbarna och även maten kostade mer. 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Dalat:

Dalat at 1200

Dalat Palace

Sam Tuyen Lam 

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.