destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Lira golf i huvudstaden


Stockholm är världens vackraste storstad. Vi vet, för vi har bott i eller besökt samtliga som anses kandidera till titeln, inklusive Rio, Hong-Kong, Kapstaden, Sydney, Kyoto, San Francisco, Auckland, Vancouver, Prag... – you name it. Vi kan också säga det med trovärdighet, då vi är inflyttade från svenska västkusten.

Hyr en kajak och upptäck Stockholm utanför tullarna.

Vi svenskar har alltså en rackarns tur att världens vackraste storstad ligger i just Sverige, ändå är det ganska många som inte besöker staden särskilt ofta. Ofta handlar det om att man tycker att Stockholm är lite väl mallig och att stockholmare lever väl mycket i sin storstadsbubbla. Så kan det säkert vara, men betänk att nästan hälften av människorna som bor i staden är inflyttade.

 

Själva är vi landsortstyper, typ Klabbarparn, som fastnade i stan på 1990-talet. Framförallt gillar vi att det är vatten överallt, något som snarare skapar en känsla av tio Helsingborg tätt inpå varandra än en storstad. Och istället för att "tura" till Helsingör kan du från Stockholm kryssa till Finland, Estland, Lettland och Åland – och få världens vackraste skärgård på köpet. Det är inte heller värst långt för den som vill byta asfalt mot grönska, vilket osökt leder oss in på varför vi har med den här artikeln: golfen i huvudstaden.


Hägersten, en av många närförorter inom kvartens hyrcykelavstånd från stan.

Flertalet av huvudstadens golfbanor ligger i helt ostörda miljöer, det mest noterbara undantaget är Arlandastad där man lyckats samla de flesta trafikslag runt och ovanför banorna. Några erbjuder riktig fina skärgårdsinslag, som Ljusterö, Smådalarö (9 hål), Ingarö Skog och Saltsjöbaden. Andra ligger bra till om du åker kommunalt och hyr klubbor på plats, som Ågesta och Stockholms GK.

 


Ågesta, tio minuter söder om Skanstull. Nedan: Botkyrka.

 

Om du är ute efter en kul och varierad runda till ett bra pris är ett av våra hetaste tips Botkyrka, en kuperad och omväxlande layout som ligger långt bort från miljonprogrammen som gett Botkyrka ett tvivelaktigt rykte.

 


För helhetsupplevelsen är Wäsby GK värt ett besök, 27 hål norr om stan och med en av de bästa golfrestaurangerna. På uteserveringen med strålande vyer mot banan har vi många gånger undrat om vi ska ge upp golfen och satsa fullt ut på after golf/instead of golf.

 

Från uteserveringen på Wäsby, med utsikt mot hela hål 9 och 18. Nedan: Kallfors och Vidbynäs South.

 

Kallfors, med 27 hål strax utanför Södertälje erbjuder samma helhetsupplevelse. I området hittar du också Vidbynäs, med två fina 18-hålare, South Course anses av många ha landets bästa bunkerområden.

 En av de vackraste banorna runt huvudstaden är Täby, avslutningshålen här påminner om Hofors, utan att du behöver åka till Hofors, som vi glömt var det ligger. I övrigt kan du kolla på våra foton från Sthlms-banorna vi spelat, av trafiktekniska skäl har vi delat upp dem i söder och norr om innerstaden. Du kan också leta efter gjorda reportage i vår sökruta i vänsterspalten. 

 


Täby. Nedan: Bro Hof Slott Castle Course.


Sedan har vi den eviga frågan från besökande golfare: är det värt att bränna hål i plånkan för att spela på Bro Hof? Som vi ser det kan du trösta dig med att du slipper lägga ut för flyget över Atlanten – för det här är två Floridabanor av högsta kvalitet. Stadium Course kostar klart mest och mycket av avgiften handlar om att det här är banan som du sett på tv flera gånger. Är det trofén du är ute efter är det bara att betala. Om det däremot är det fina underlaget du suktar efter så funkar det lika bra att spela Castle Course på anläggningen. Den är uppbyggd på samma sätt och håller samma skick. Dessutom har den ”waste areas”, som är ganska ovanligt i Sverige. På köpet sparar du en hel del kosing, som du kan spendera i klubbhuset för att få en helhetsupplevelse.

 

 

I norrort hittar du ytterligare två prestigebanor. Ullna har blivit vansinnigt dyr och även om den är fin på alla sätt tycker vi att det är på tok för mycket – vårt tips, om det inte är trofén du är ute efter, är att åka ut och käka lunch där och insupa atmosfären.

 


Ullna. Nedan: Drottningholm.


Drottningholm var tidigare landets mest överreklamerade bana. Sedan byggde de om den totalt och plötsligt hade stan fått ytterligare en toppbana. Här kommer du undan med drygt hälften av vad Ullna tar. Läget är inte lika naturskönt, men spelytorna var lika fina när vi testade båda banorna strax efter att de öppnade efter de stora ombyggnationerna 2012 respektive 2013.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.