destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfpaket i klassisk herrgårdsmiljö

 

I mysig miljö och med förstklassig mat erbjuder Munkedals Herrgård ett strategiskt läge med närhet till flera golfbanor. Vi valde att testa Holma.

 

Munkedals Herrgård ligger lättåtkomligt från E6:an mellan Göteborg och Oslo och med många av de klassiska bohuslänska turistmagneterna inom en halvtimmes körning. Närmaste större stad är Uddevalla knappa halvtimmen bort.

 

 

Herrgården, med anor från början av 1800-talet, har bara 14 rum (och en större lägenhet), samtliga individuellt inredda i romantiskt herrgårdsstil. Flertalet ligger i själva herrgårdsbyggnaden, några i ett annex. Det finns gott om allmänna utrymmen för umgänge. Miljön är extremt avslappnande och personalen så trevlig som den bara kan bli.

 

Eftersom vi alltid spelar match valde vi ett rum med sängarna långt från varandra, så att förlorarens dåliga dagsform inte skulle kontaminera dagens vinnare. Nedan: vår för- och huvudrätt.

 

Maten är en viktig del i erbjudanden och det är en hel del fokus på vilt. Hjort, älg och annat har som regel fällts i närområdet. Vi serverades dock fisk som huvudrätt, en förstklassig torsk med syrlig vitvinsås och med rotfrukter och egenplockade kantareller. Innan dess hade vi fått i oss en lika fin västerbottenpaj med räkröra och sparris. Sista skrymslet i magsäcken täppte vi till med en crème brûlée, passionsfrukt och några chokladgrejor. Vinkylaren imponerade stort – en urholkad sten som hade stått sig kall i kylen.

 

 

När det gäller golfen finns det några alternativ inom ramarna för golfpaketet. Vi valde att satsa på Holma, halvtimmens körning bort, på vägen mot Lysekil och vid sjön Gullmarn. Klubben hette tidigare Lysekil Holma men nu verkar de husera under namnet Holma Stångenäs. Holma, som den kort och gott kallas, öppnade så sent som 2013 och är en av få banor i Sverige som är sådd med rödsvingel över hela spelfältet. Det här är naturligtvis rena grekiskan för oss, men vi har förstått så mycket som att rödsvinglet bidrar till att spelytorna håller sig mer konstanta och inte förändras lika mycket beroende på väderlek och årstider. Visuellt blir det lite som att lira en traditionell hedbana i Skottland.

 

 

Dygnet innan vårt besök i mitten av oktober hade det regnat rejält och närliggande banor var stängda. Holma däremot var fullt spelbar, sista nio märkte vi knappt alls på underlaget att det vräkt ner regn.

 

 

Som mest går det att klämma ut 6 356 meter ur banan, par 73. Första nio är helt ok utan att riktigt greppa tag i oss. Många gillar dem för att det är lättast att plocka sina poäng här. Sista nio är betydligt tuffare för poängplockare – och avsevärt roligare för oss som gillar fina golfhål, speltekniskt såväl som estetiskt. Hål 11 ska med sina 585 meter från backtee vara Bohusläns längsta golfhål. 14 är småtrixigt, lita på banguiden som säger att du ska svänga skarpt vänster mot flagg på inspelet (själva fortsatte vi rakt framåt mot flaggan på hål 15).

 

 

Många håller Holma som svårspelad, sannolikt för att de valt fel tee. Väljer du däremot en tee där längden på hålen inte tröttnar ut dig kommer du att ha en trevlig runda. För höghcpare och sporadiska vingelpellar finns det gott om utrymme. Att vara i Bohuslän och inte se havet från något hål är lite märkligt och något vi gick och surade lite över första nio. Sedan blir banan betydligt finare visuellt och vi blev på gott humör igen. Klubbhuset är inrymt i ett gammalt stall och bemanningen där var nästan oanständigt trevlig. Underlaget gör att Holma är ditt säkraste kort i området när det är blöt väderlek – eller för den delen tidigt eller sent på säsongen. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.