Två toppbanor och förstklassigt lodge-boende
Kristianstad GK har två mycket fina banor – den här gången testade vi den nyaste, linkslayouten West Course. Vill du bo på klubben rymmer de fräscha lodgerna två eller fyra personer.
Kristianstad GK startade med en niohålare på ett skjutfält halvvägs mellan Kristianstad och Åhus. Gissningsvis var det svårt att kombinera golf och skytte och klubben flyttade till Åhus, där man inte bara slapp risken för beskjutning under rundan utan också fick sandjord i underlaget. 1969 byggdes banan ut till 18 hål och 1980 tillkom ytterligare nio, nu av skogskaraktär.
Samtliga banfoton på sidan utom de två sista är från West Course. Nedan: korthålet 11 fram- och bakifrån.
Sedan 2006 har klubben två 18-hålare. För att vi skulle fatta att vi är i Åhus och inte Kristianstad hette de länge Åhus Östra och Åhus Västra men numera har man bytt till det mer internationellt gångbara East och West Course. Den snygga klubbloggan är i form av en tall, vilket ger en föraning om vad som väntar, framförallt på East.
Klubben hamnade i obestånd i början på 2010-talet och det var prat om att sälja av mark och göra om den västra banan till en niohålare. Räddningen blev att den mångårige medlemmen och H&M-arvtagaren Jan Bengtsson tillsammans med två kompanjoner gick in och köpte anläggningen.
Med en kapitalstark ägare har anläggningen verkligen blomstrat och numera finns boende, stor träningsanläggning och en inomhushall för padel. I detaljerna överallt ser man att hela klabbet är extremt välskött. Till säsongen 2024, när klubben fyller 100 år, står ett nytt klubbhus med restaurang klart.
Boendet på klubben är i mycket fräscha lodger i direkt anslutning till banan, padelhallen och den nya restaurangen. Samtliga är utrustade med kylskåp, mikro, nespressobryggare samt porslin och bestick. Materialvalen är genomgående av hög klass och sängarna var magiska – troligtvis de bästa vi sovit i på svensk mark. Parkering finns direkt utanför ytterdörren.
Lodgerna har utsikt mot East Course. Nedan: vårt vardagsrum.
De små lodgerna är på 30 kvm och funkar bäst för två personer, men det finns möjlighet att även klämma in två soffliggare. Dessa lodger har en upplåsbar innerdörr mellan sig, bra om ni är två par som vill ha det lite privat men inte för privat.
Vi var fyra personer och satsade på en stor lodge, 40 kvm och med två separata sovrum. Även här finns möjlighet att klämma in två soffliggare. De stora glasdörrarna mot banan gjorde att vi hade ringsideplatser mot ett av de knepigare hålen på East Course och fick chansen att studera olika bollhåvstekniker.
Sovrummet där nere, på samma plan som toaletten. Nedan: sovrummet på loftet. Dubbelsängarna är inte delbara.
Ett av sovrummen låg på nedre våningen, det andra på loftet. Här kan det vara värt att tänka till kring vem som sover var. Sovrummet nertill är mest lättåtkomligt och här fanns en tv med inbyggd Chromecast, precis som i vardagsrummet. Sovrummet på loftet är ljusare och rymligare, men har du som oss begynnande rigor mortis är det lite av en strapats att ta sig upp och ner för den branta trappan, inte minst om du är av nattpinkstypen.
Vi hade svårt att navigera och få översikt i bokningssystemet, upplever du samma sak är tipset att ringa till klubben. Har du hund med dig ska du stämma av detta med dem samt vara ute i god tid då fyrbenta gäster (av mindre modell) endast är tillåtna i två av lodgerna.
En tvårätters ingick i vårt golfpaket och den var mycket bra: carpaccio med parmesan, pinjenötter, ruccola och olivolja som förrätt och stekt hälleflundra med blomkålskräm, brynt smör och grillad citron som huvudrätt.
Klubbens två banor heter alltså numera East och West Course. De är helt olika till karaktären, vilket uppskattas inte minst av medlemmarna. East har en hel del tallar i spel och lämpar sig bäst för ”target-golf”, att du flyger in bollarna högt. West är av linkskaraktär och funkar bäst för dina sorkdödare.
Vilken bana du väljer att spela är lite av en smaksak. Många medlemmar föredrar West, som byggdes om helt till säsongen 2021. Inte för att den är bäst (det är East, ständigt rankad i Sverigetoppen), utan för att den är lättast att plocka sina poäng på, med betydligt större marginaler för den som inte är överens med klubborna om färdriktningen.
East är något dyrare att spela, men det finns också möjligheten att lira båda banorna samma dag för reducerad greenfee – frågan är dock om du tycker besparingen är tillräcklig för att mobilisera orken. Kan du hålla dig till efter klockan 16 är det ganska rejält mycket billigare – och som vackrast sommartid. Behöver du golfbil ska du för säkerhets skull boka i god tid. De är mycket bekväma, med rejält med stoppning för beniga rövar.
Vi testade East för några år sedan, den här gången satte vi tänderna i West, som efter ombyggnationen ska påminna om en ”klassisk inlandslink” efter brittisk förlaga. Inramningen är dock mer färggrann, för här växer inte enbart ärttörne ("gorse"), som oftast på brittiska links, utan istället en hel del annat som bryter av mot allt det gröna. Det finns skyltar här och var (fotot ovan) som berättar vad du ser, se bara till att inte bli en botaniserande bromskloss.
Vad som mer än något annat kommer att avgöra hur väl du klarar dig på West är vinden. Precis som på East är bunkrarna mycket fina, många av tvärtorvad modell eller med rufsiga bakkanter, för att ge dig den där genuina linkskänslan.
West är en mycket bra bana och är det viktigt för dig att ta dig runt med hedern i behåll ska du absolut satsa på den. Den ger dig också chansen att lira bra links utan att behöva åka utomlands. Skulle du bli sugen att lira i januari är det också West som gäller, den är öppen med ordinarie greener året runt. I övrigt, om du bara har tid att lira en bana, är det East som du ska satsa på, för att den erbjuder den bästa upplevelsen, spelmässigt såväl som visuellt. Du hittar fler foton tagna på West i juli samt på East tidig vår här. Nedan ser du två foton tagna på East i juli från klubbhusområdet.