destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Två toppbanor och förstklassigt lodge-boende

 

Kristianstad GK har två mycket fina banor – den här gången testade vi den nyaste, linkslayouten West Course. Vill du bo på klubben rymmer de fräscha lodgerna två eller fyra personer.

 

Kristianstad GK  startade med en niohålare på ett skjutfält halvvägs mellan Kristianstad och Åhus. Gissningsvis var det svårt att kombinera golf och skytte och klubben flyttade till Åhus, där man inte bara slapp risken för beskjutning under rundan utan också fick sandjord i underlaget. 1969 byggdes banan ut till 18 hål och 1980 tillkom ytterligare nio, nu av skogskaraktär.

 

Samtliga banfoton på sidan utom de två sista är från West Course. Nedan: korthålet 11 fram- och bakifrån.

 

Sedan 2006 har klubben två 18-hålare. För att vi skulle fatta att vi är i Åhus och inte Kristianstad hette de länge Åhus Östra och Åhus Västra men numera har man bytt till det mer internationellt gångbara East och West Course. Den snygga klubbloggan är i form av en tall, vilket ger en föraning om vad som väntar, framförallt på East.

 

 

Klubben hamnade i obestånd i början på 2010-talet och det var prat om att sälja av mark och göra om den västra banan till en niohålare. Räddningen blev att den mångårige medlemmen och H&M-arvtagaren Jan Bengtsson tillsammans med två kompanjoner gick in och köpte anläggningen.

 

 

Med en kapitalstark ägare har anläggningen verkligen blomstrat och numera finns boende, stor träningsanläggning och en inomhushall för padel. I detaljerna överallt ser man att hela klabbet är extremt välskött. Till säsongen 2024, när klubben fyller 100 år, står ett nytt klubbhus med restaurang klart.

 

 

Boendet på klubben är i mycket fräscha lodger i direkt anslutning till banan, padelhallen och den nya restaurangen. Samtliga är utrustade med kylskåp, mikro, nespressobryggare samt porslin och bestick. Materialvalen är genomgående av hög klass och sängarna var magiska – troligtvis de bästa vi sovit i på svensk mark. Parkering finns direkt utanför ytterdörren.

 

Lodgerna har utsikt mot East Course. Nedan: vårt vardagsrum.

 

De små lodgerna är på 30 kvm och funkar bäst för två personer, men det finns möjlighet att även klämma in två soffliggare. Dessa lodger har en upplåsbar innerdörr mellan sig, bra om ni är två par som vill ha det lite privat men inte för privat.

 

 

Vi var fyra personer och satsade på en stor lodge, 40 kvm och med två separata sovrum. Även här finns möjlighet att klämma in två soffliggare. De stora glasdörrarna mot banan gjorde att vi hade ringsideplatser mot ett av de knepigare hålen på East Course och fick chansen att studera olika bollhåvstekniker.

 

Sovrummet där nere, på samma plan som toaletten. Nedan: sovrummet på loftet. Dubbelsängarna är inte delbara.

 

Ett av sovrummen låg på nedre våningen, det andra på loftet. Här kan det vara värt att tänka till kring vem som sover var. Sovrummet nertill är mest lättåtkomligt och här fanns en tv med inbyggd Chromecast, precis som i vardagsrummet. Sovrummet på loftet är ljusare och rymligare, men har du som oss begynnande rigor mortis är det lite av en strapats att ta sig upp och ner för den branta trappan, inte minst om du är av nattpinkstypen.

 

 

Vi hade svårt att navigera och få översikt i bokningssystemet, upplever du samma sak är tipset att ringa till klubben. Har du hund med dig ska du stämma av detta med dem samt vara ute i god tid då fyrbenta gäster (av mindre modell) endast är tillåtna i två av lodgerna.

 

En tvårätters ingick i vårt golfpaket och den var mycket bra: carpaccio med parmesan, pinjenötter, ruccola och olivolja som förrätt och stekt hälleflundra med blomkålskräm, brynt smör och grillad citron som huvudrätt.


Klubbens två banor heter alltså numera East och West Course. De är helt olika till karaktären, vilket uppskattas inte minst av medlemmarna. East har en hel del tallar i spel och lämpar sig bäst för ”target-golf”, att du flyger in bollarna högt. West är av linkskaraktär och funkar bäst för dina sorkdödare.

 

 

Vilken bana du väljer att spela är lite av en smaksak. Många medlemmar föredrar West, som byggdes om helt till säsongen 2021. Inte för att den är bäst (det är East, ständigt rankad i Sverigetoppen), utan för att den är lättast att plocka sina poäng på, med betydligt större marginaler för den som inte är överens med klubborna om färdriktningen.

 

 

East är något dyrare att spela, men det finns också möjligheten att lira båda banorna samma dag för reducerad greenfee – frågan är dock om du tycker besparingen är tillräcklig för att mobilisera orken. Kan du hålla dig till efter klockan 16 är det ganska rejält mycket billigare – och som vackrast sommartid. Behöver du golfbil ska du för säkerhets skull boka i god tid. De är mycket bekväma, med rejält med stoppning för beniga rövar.

 

 

Vi testade East för några år sedan, den här gången satte vi tänderna i West, som efter ombyggnationen ska påminna om en ”klassisk inlandslink” efter brittisk förlaga. Inramningen är dock mer färggrann, för här växer inte enbart ärttörne ("gorse"), som oftast på brittiska links, utan istället en hel del annat som bryter av mot allt det gröna. Det finns skyltar här och var (fotot ovan) som berättar vad du ser, se bara till att inte bli en botaniserande bromskloss.

 

 

Vad som mer än något annat kommer att avgöra hur väl du klarar dig på West är vinden. Precis som på East är bunkrarna mycket fina, många av tvärtorvad modell eller med rufsiga bakkanter, för att ge dig den där genuina linkskänslan.

 

 

West är en mycket bra bana och är det viktigt för dig att ta dig runt med hedern i behåll ska du absolut satsa på den. Den ger dig också chansen att lira bra links utan att behöva åka utomlands. Skulle du bli sugen att lira i januari är det också West som gäller, den är öppen med ordinarie greener året runt. I övrigt, om du bara har tid att lira en bana, är det East som du ska satsa på, för att den erbjuder den bästa upplevelsen, spelmässigt såväl som visuellt. Du hittar fler foton tagna på West i juli samt på East tidig vår här. Nedan ser du två foton tagna på East i juli från klubbhusområdet.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.