Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Väloljat och chans till stora rabatter


USA är ett fantastiskt golfland, du kan hitta bra golf för nästan inga pengar alls och uppåt, inte minst om du läser våra tips nedan. Boende och mat är även det mycket prisvärt och människorna du möter så gott som alltid trevliga och hjälpsamma. Här flyter golfen på som på få andra platser i världen.

 "Det finns dagar man vill flytta till USA och leva där resten av sitt liv och det finns dagar när man inte skulle sakna det om det sjönk ner i Atlanten och lämnade en fettfläck på havsytan." Uttalandet kommer från en svensk journalist och beskriver nog många svenskars förhållande till det enorma landet i väster. Vi som har bott där under längre perioder har fått en chans att vänja oss vid hur saker och ting fungerar och då är det lättare att ta till sig sättet att leva.

 

Heron Point i Hilton Head, South Carolina. Längst upp: morgonklippning av Reunions Watson-bana, Orlando.


Att komma hit som turist är för de allra flesta en mycket angenäm upplevelse. Utbudet är enormt och konkurrensen stenhård, vilket gynnar dig som konsument men inte alltid miljön. Numera kan medborgare från en rad länder, däribland Sverige, besöka USA upp till tre månader utan visum, inom ramarna för det s.k. Visa Waiver-programmet. Innan resan måste du dock registrera dig och få en ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Det finns många hemsidor på nätet som försöker se ut som det rätta stället att registrera sig, för att flå dig på mer pengar. Rätt ställe är här. Du kan läsa mer om hur det funkar på amerikanska ambassadens hemsida.

 


Turnberry Isle strax norr om Miami. Nedan: Caledonia i Myrtle Beach, South Carolina.


Amerikanarna är generellt hjälpsamma, vänliga och artiga och det är oerhört lätt att komma i samspråk med människor. När jag kom till Aspen för att åka skidor en säsong på 80-talet gick jag in på en bar med 50 dollar kvar i plånboken. När jag kom ut hade jag boende såväl som jobb. Att det oftast och på de flesta orter är så lätt att få kontakt har kanske först och främst att göra med att amerikanarna generellt alltid hälsar på varandra, oavsett om de känner varandra eller ej. När du kommer hem till Sverige efter ett USA-besök kommer du sannolikt att sakna det här mer än något annat – att få ögonkontakt, att bli sedd, att kunna le mot okända utan att de famlar efter överfallslarmet eller bara tittar bort.

 


Golfen
Det finns tre typer av golfanläggningar i USA: privata, semiprivata och publika. De privata kan du i princip inte spela såvida du inte blir medlem, är gäst till medlem eller – i de fall det är möjligt – har köpt ett golfpaket. Det finns ibland vägar runt det här, se nästa stycke. Vill du lira riktigt bra golf hamnar du oftast på en semiprivat bana, som tar emot greenfeegäster för att bättra på ekonomin för sina medlemmar. Är du ute efter billig golf är de publika banorna oftast bästa alternativet, många är riktigt bra. Här finns inga medlemmar alls utan allt baseras på greenfeespel. Korthålsbanor kallas ofta för ”Executive course”.

 

Hombre i nordvästra Florida. Nedan: Ocean Course på Kiawah Island i South Carolina, en av USA:s tuffaste banor.

Det finns en djungel av hemsidor som erbjuder rabatterad greenfee och efter lite surfande känner man sig snarare förvirrad än informerad. I USA är oberoende konsumentjournalistik ett ganska okänt begrepp – bra att veta när du läser råden om alla banor ”not to be missed”. Golfnow.com är den sida som de flesta inhemska golfare använder för att hitta billigare greenfee.Det är ofta inga problem att minst halvera din greenfee den här vägen. Bäst är deras ”hot deals”, där klubbarna skickat iväg gratisplatser till dem i marknadsföringssyfte och där du i princip bara betalar för deras påslag. På deras hemsida kan du söka enligt flera olika preferenser och det funkar utmärkt att betala med kreditkortet. Genom Golfnow kan du ibland också komma runt det här med att du måste bo på en resort för att få spela banan/banorna där. Hittar du inte bra priser via Golfnow kan det vara läge att kolla upp i första hand ExecGolf och i andra hand Groupgolfer. Båda används av många inhemska golfare och verkar funka bra. Är du ensam brukar det finnas bra sista minuten-tider via Golfnow, där de bara vill fylla upp bollarna.

 Vill du lira en bana som inte är med i Golfnow är din bästa chans till reducerat pris att kolla på klubbens hemsida. Skymningsgreenfee (twilight) är stort i USA och kan också den halvera greenfeen. Många klubbar har utmärkta bokningssystem på sina hemsidor, där du lätt hittar de ekonomiskt mest fördelaktiga starttiderna. Lokala redaktionella tidningar brukar ha annonser med bra erbjudanden. När det gäller "kupongtidningarna" (se längre ner) är rabatterna generellt ganska små, men inte alltid så kolla gärna. Den som bor minst sex månader och en dag om året i USA betraktas som ”resident” och får ofta bra rabatter på många saker, inte bara golfen.

 

Lokaltidningarna är alltid värda att scanna för golferbjudande. Nedan: Korthål på PGA Nationals Honda Classic-bana. 


Funderar du på att tillbringa längre tid i USA kan det vara vettigt att bli medlem i en klubb, inte minst av sociala skäl. Vissa, i t.ex. Florida, har många snowbirds/övervintrare som medlemmar och många gånger kan du numera bli medlem även för kortare perioder, i varje fall ner till en månad. Ett ”familjemedlemskap” är oftast inte mycket dyrare än vad du betalar för en person, för att klubbarna vill undvika att det bli gubbdominans i klubbhuset – det är mycket fokus på familjen i USA.

 


Du kan försöka kontakta klubbarna via mail, men USA är långt efter Sverige när det gäller att använda nätet i dagliga kontakter och ganska ofta kommer du att få ta till telefonen för att få kontakt. Var beredd på att det kan bli en del språkliga missförstånd då många amerikanare verkar ovana vid ens de minsta uttalsvarianterna. En gång tog det oss fyra försök att kommunicera ordet "Fort Lauderdale" ("Fort what?").

 


Harbour Town i Hilton Head, South Carolina. Nedan: De mjöliga stränderna på Floridas västkust erbjuder goda "träningsmjöligheter" med wedgen.


Amerikanarna har ett ofta pragmatiskt förhållningssätt till saker och ting och på de flesta banorna i USA, även toppbanorna, är det helt ok att lira i gympadojor så länge de är rena och snygga. Vi har även lirat på några prestigeklubbar där jänkare i bollen haft gympabrallor, förvisso snygga. Med detta sagt skadar det aldrig att ha med riktiga golfdojor, för att inte bli stoppad i porten.

 


Du är tyvärr nästan alltid hänvisad till att köra golfbil, som då oftast ingår i den angivna greenfeen. Det officiella skälet till golfbil är att man vill hålla spelhastigheten uppe, det riktiga är att amerikanerna är bekväma av sig och att banorna har anpassat sin service till detta. Ett annat skäl är att de flesta moderna banor är byggda för golfbilar, vilket innebär att det kan vara rejält långt mellan hålen. Om du tillåts att gå ska du vara medveten om att det sannolikt är ont om bänkar att vila på. En lösning är att som oss tänka lite "out of the buggy" och turas om att gå. Är du ensam ska du se till att åka som passagerare så kan du gå så mycket du vill, även om dina medspelare kommer att titta konstigt på dig inledningsvis.

 

Golfbilsgarage. Nedan: Långt mellan hålen är den främsta anledningen att många banor kan vara svåra att gå.


Gps med bildgrafik har på senare år försvunnit på många banor, det har helt enkelt blivit för dyrt att prenumerera på tjänsten. Många har ersatt med fast monterade apparater av handhållen modell, som bara visar siffror. Några klubbar överväger att köpa in surfplattor och ladda ner en kostnadsfri app. Flera banor vi lirade nu sist hade slopat gps utan att sätta upp några tee-tavlor som visade hållayouten, så kolla vad som gäller så att du inte som oss står där och undrar huruvida det är dogleg höger eller vänster.

 Trots bil får du räkna med samma rondtider som hemma, skälet är att golf av många amerikaner primärt ses som ett sätt att umgås och man försöker sällan gå igenom. Om du tar rygg för att markera att du vill gå igenom är det snarare troligt att du får en ursäkt typ ”sorry for holding you up” än att de inser att du vill gå igenom. Vårt råd är att se till att få med dig några kalla öl och ta det lugnt i bilen om det skulle ta tid. Se också till att hamna i en fyrboll, om du inte går ut som daggpatrull.

 

Shingle Creek i Orlando. Nedan: Daggpatrullrunda på Nicklaus bana på Reunion i Orlando.

 

Om du är ensam får du en egen golfbil, utan att du behöver betala extra. Är det ont om bilar och det finns ytterligare ensamspelare i bollen kan de fråga om ni vill slå följe i en bil. En gång fick jag en riktigt duktig golfare i min bil. Han missade de tre första greenerna med sina inspel, sedan kom jag på att berätta för honom att jag ändrat gps:en från yards till meter. På många klubbar möter de upp och börjar ganska fräckt göra rent dina klubbor med en trasa efter rundan och förväntar sig dricks. Var inte blyg att tacka nej till det här, det är du som bestämmer.

 Klubbhusen i USA är betydligt mer av sociala mötesplatser än i Sverige. Inte sällan är det middag kvällstid och de bättre klubbarna är mycket populära för bröllop. Funderar du på att köpa hus på en golfbana i USA kan det vara värt att veta att många banor inte har något förbud mot att gena över hustaken. Bor du i ett hus i ett utsatt läge riskerar du inte bara att få en snedträff i eftermiddagsgroggen utan lär också ha en förhöjd försäkringspremie, om inte innan så när du anmäler dina första trasiga takpannor eller värre.

 

Vårt rum på The Sanctuary, Kiawah Island Golf Resort i South Carolina. Nedan: Reunion i Orlando. Sängarna i USA är något helt annat än de draperade spånskivor man ofta erbjuds i Sydeuropa.


Boendet
Ska du bo en längre period på ett ställe ska du hyra lägenhet/hus. Goggla runt efter lokala mäklare, i USA kan alla mäklare jobba med alla objekt så det gäller bara att hitta en du känner förtroende för sedan har de tillgång till hela marknaden. Ju längre du hyr desto billigare blir det. Funderar du på att hyra 4-6 månader kan det faktiskt vara billigare att på några orter hyra betydligt längre då långtidshyrning premieras – så kolla priserna för olika antal månader. Hyr du minst sex månader och en dag (de flesta mäklare erbjuder denna variant till den som vill hyra sex månader) så slipper du skatten, vilket sparar dig tio procent på totalpriset.

 Är du ute efter enstaka nätter till ett bra pris ska du hålla dig till hotellen utanför städerna, ofta där två stora vägar möts. Genom att marken är billigare här får du betydligt mer för dina pengar oavsett budget. Billigast är motellen. De är i princip alltid i samma stil: någon/några längor i två plan och du parkerar utanför din dörr. Standardmässigt kan det skifta en hel del så titta gärna innan du bokar. Heltäckningsmatta i rummet+lågt pris=sunkigt. En annan anledning att svänga förbi innan du bokar är att kolla att området är bra.

 

Utsikt från vår lägenhet i Destin. Nedan: vår lägenhet i Panama City Beach. Båda orterna ligger i nordvästra Florida.

 

De billigaste hotellen/motellen – och lägenheterna/husen – du hittar på nätet kan ligga i sämre områden. En gång hittade vi på nätet ett riktigt fräscht boende i utkanten av Savannah, Georgia. Området var så skumt så vi funderade på att försöka baxa in hyrbilen i rummet för att vara säkra på att den var kvar på morgonen. Vårt tips är alltså att först kolla på nätet och sedan svänga förbi. Kolla också vad det är för typer som bor där, låga priser kan locka till sig en del märkliga figurer. Ser det bra ut sätter du dig i lobbyn (gratis wifi ingår numera nästan alltid på motellen) och bokar rummet. Om det inte funkar utan inloggning finns det gratis wifi på många ställen, t.ex. McDonalds.

 


Utöver de rabatter som finns på nätet hittar du överallt små färgglada tidningar med rabattkuponger på allt möjligt, inte minst motellen. Problemet i högsäsong är att ”kupong-rummen” nästan alltid är slutsålda, så du kan lika väl satsa på de priser du hittar via sökmotorerna på Internet. Har du inte denna möjlighet ska du fråga efter ”seniorpriset” (oavsett din ålder), som brukar ligga någonstans halvvägs mellan kupong- och ordinariepriset. Hittar du inte vettiga priser i det området där du vill bo – vilket kan vara vanligt under högsäsong – så titta lite längre bort. Många söker på samma område på Internet utan att titta på kartan. I t.ex. Sarasota kan det vara svårt att hitta boende till bra pris i feb-mars, men tittar du i södra Bradenton, som ligger nästgårds, är det ofta betydligt lättare – och billigare. Om du skickar en bokningsförfrågan, tänk på att amerikanerna skriver sina datum månad/dag/år. När du checkar in – i vare fall på bättre hotell – kommer man att dra ditt kreditkort, även om du redan betalt. En summa kommer att spärras och släpps när du checkat ut och man ser att du inte har länsat minibaren eller haft andra hyss för dig. Många gånger tillkommer också en "resort fee" på plats.

 


Hotellkuponger finns överallt där det finns turister, men i högsäsong kan det vara svårt att använda dem. På flera klubbar i USA får du en sten istället för mässingsskylt när du gör hål-i-ett.


Det sociala
Amerikanarnas förkärlek för att hälsa genom att fråga hur man mår, utan att egentligen bry sig om svaret, har säkert bidragit till myten att de är ytliga. De som håller den här myten vid liv år efter år (ofta har de inte ens varit i USA) verkar resonera som så att det är bättre att man är otrevlig rakt igenom än trevlig på ytan. Med detta sagt kan man som turist uppleva amerikanare som jobbar i servicebranschen som opersonliga. Detta beror ofta på att företagen kör sina koncept stenhårt i alla detaljer och inte lämnar mycket utrymme för medarbetarnas personligheter. Själva tycker vi att det blir väl löjligt när servitrisen från gårdagen kommer och kör samma sloganaktiga hälsningsfras igen istället för att säga något spontant typ ”kul att se er igen”. Vi försöker ibland påpeka löjligheten genom att skicka tillbaka samma grej:
- Hi, my name is Karen, I will be your waitress today!
- Hi, Karen, my name is Åsa, I will be your costumer today.
Det funkar sällan.

 


Mat och dryck
USA-resan har potential att erbjuda många kulinariska högtidsstunder, för att mångfalden (både vad gäller etnicitet och utbud) är enorm. Undvik de allra billigaste snabbmatsrestauranger, det är ändå prisvärt. Många kedjor av familjerestauranger håller hög kvalitet och låga priser, fråga lokalinvånarna om tips. Vi har många gånger funderat på att äta ihjäl oss under en all you can eat-sittning istället för att gå en oglamorös död till mötes i långvårdens blöjor. Ibland kan det vara rejäla köer till borden, men ofta kan du då äta vid baren – vilket egentligen är bästa stället för en turist då du där lättast hamnar i samspråk med andra.

 


Blue Moon, fyra kg+33 cl. Nedan: en hylla med bara specialöl i en Supermarket i norra Florida. 


När det gäller ölen i USA är det länge sedan det smakade flourtant – numera hittar du alla typer av öl även i välsorterade supermarkets. Vår favorit är Blue Moon, en apelsinkryddad variant av Belgian White. Det enorma utbudet av allt har också skapat en hel del märkliga kombinationer, som rödvin smaksatt med holländsk choklad. Twist top-kapsylerna på ölen har numera fått konkurrens av vanliga kapsyler, så se till att i dessa fall få med dig en öppnare (öppnaren som nästan alltid fanns monterad någonstans i hotellrummet är i princip borta och vi fick ibland jobba hårt med att få upp våra kapsyler med hjälp av allt från badrumsproppar till gångjärnet på ytterdörren).

 


Super Size
Allt är stort i USA (med undantag av många hotellbadkar) och det gäller även det som ska förtäras, i fast eller flytande form. En tidigare chef på IKEA i USA berättade att de sålde svenska blomvaser som glas. De överdrivna portionsstorlekarna är naturligtvis en av de främsta anledningarna till att många amerikaner helt förlorat kontrollen på kroppsstorleken (se gärna Morgan Spurlocks ”Super Size Me"). Den billiga snabbmaten är en annan. Att en stor del av landet är byggt för att förflytta sig med bil bidrar naturligtvis också till att folk inte rör sig tillräckligt. Som golfare tycker vi att den absolut sämsta aspekten med golf i USA är att du nästan alltid är hänvisad till golfbil. Även på fina restauranger är det kutym att få med sig en doggy bag om du inte orkar äta upp, oftast behöver du inte ens fråga. Själva brukar vi ofta dela en förrätt och en huvudrätt om vi misstänker att det är stora portioner.

 Dricksen
När det gäller dricksen är det lite av ett aber. Ibland känns det som att var och varannan man stöter på är ute efter dricks, men så är det naturligtvis inte. Vi tycker att du ska göra det som känns rätt för dig, det finns en förståelse för att vi européer har en annan kultur kring det här. På restaurang tycker vi dock att du alltid ska ge, för att personalens löner är satta utifrån att de också ska tjäna dricks. Se det som att du fått lägre menypriser för att du ska kunna lämna dricks. När det gäller nivån är 15 procent ett anständigt riktmärke, mer om du är extra nöjda, mindre om du är mindre nöjd. På många turistorter hittar du numera på kvittot en liten lista med ett antal angivna procentsatser och hur mycket dessa satser motsvarar i reda pengar dricks. Ofta är lägsta angivna procentsatsen 15 procent och inte sällan har servitören/servitrisen ringat in en högre procentsats. Skit i det och gör som du vill, det är du som är kund. "Sales tax" tillkommer alltid på priserna du ser i USA.

 

En golftidning hittade vi i kiosken. Och 16 vapentidningar. 

Varningstexterna
Har du aldrig varit i USA tidigare är det lätt hänt att få för sig att all konsumtion är förenad med livsfara, för det finns varningar på i princip allt som säljs. Det här har att göra med att företag kan bli stämda för vad som helst och skadestånden kan vara enorma, för att myndigheterna primärt vill straffa företagen så att det känns, inte – som hemma – primärt kompensera individen som lidit skada. Företagens ambitioner att friskriva sig från ansvar har tyvärr baksidan att det blir mindre plats för produktinformation – du får veta att du inte ska stoppa in din nyköpta mojäng i några kroppsöppningar men får knappt några ledtrådar hur den funkar rent tekniskt.

 


Slammer & Squire i nordöstra Florida. Nedan: på Disneys banor i Orlando kan du eventuellt köpa hem en Pigg golfbil.


Kontant- och vägguttag
Bankomater/ATM, med betoning på bank, har blivit allt mer sällsynta i USA. Istället har de ersatts av mindre fristående uttagsautomater på ställen där folk samlas; affärer, hottellobbys etc. Varje uttag i dessa kostar några dollar oberoende summan du tar ut. Hur mycket du får ta ut varje gång varierar en hel del. Som vi ser det finns det ingen anledning att använda kontanter, håll dig till ditt plastkort. Svenska tekniska prylar fungerar i amerikanska 110-voltsuttag. Adapter finns oftast inte på hotellen, men går att köpa för några dollar i flera typer av affärer.

 


Shopping
För dig som gillar shopping är USA sannolikt så nära paradiset du kan komma i levande tillstånd. Med den mördande konkurrensen står alla på tå för att erbjuda dig så mycket som möjligt för dina dollar. Till skillnad mot många ställen i Asien är det inget fusk med varumärkena utan riktiga grejor. Allra billigast är det på ”Black Friday”, dagen efter Thanksgiving (fjärde torsdagen i november). Just den dagen är helt hysterisk, men du kan göra fynd flera dagar efteråt utan att riskera livet i den allmänna kalabaliken. När det gäller golfkläder för båda könen är IZOD med butiker på många orter vår absolute favorit – bra kvalitet och bra priser. I deras outlet-butiker verkar det alltid vara 70-80 procent i rabatt på det mesta. När det gäller klubbor, bagar etc är Sports Authority med butiker över hela landet ett alternativ till de specialiserade golfkedjorna. Tänk också på att det inte bara är på outletsen du kan hitta billiga kläder – själva har vi senaste gångerna hittat bäst priser på kvalitetsjeans på Target.

 


Många klubbar har en ambulerande kiosk som kan lösa svingproblem.


Bilkörning
Gällande bilkörning är det alltid bra skyltat för avfarter och annat och det finns alltid tidsmässigt vettiga alternativ till betalvägarna. Dock är vägtullarna generellt betydligt lägre här än i Europa ("Floridas Turnpike" undantagen), så handlar det bara om förflyttningen från A till B ska du välja dessa. När det är flera filer kör man om även på högersidan, också på de stora motorvägarna. Det förekommer också att avfarterna är på vänstersidan, men det är som sagt alltid bra skyltat. Kör aldrig om en skolbuss som blinkar med sina röda ljus och håll hastigheten utanför skolor. Generellt är det tillåtet att göra en högersväng mot rött ljus, om en skylt inte förkunnar motsatsen. Är du osäker så stå still – bakomvarande bil lär göra dig uppmärksam om det är ok att köra.

 


Det finns alltid kul saker att titta på längs vägarna. Nedan: två av våra uppgraderade hyrbilar. 

Hyrbilen
I USA är hyrbilarna generellt större än i Europa, vilket innebär att det finns goda möjligheter att bli uppgraderad gratis (om du bokat allra minsta kan det vara svårare). När du checkar in och gör pappersexercisen får du ofta erbjudanden om gratis uppgradering om du köper någon tilläggsförsäkring. Är du beredd att chansa lite kan du sannolikt få till den här uppgraderingen utan kostnad när du hämtar ut bilen i garaget. Till skillnad mot i Europa är det först i garaget det många gånger avgörs vilken bil du ska få och är de på det humöret skickar de iväg dig i en större bil än vad du betalat för. Vi bokar alltid en bil i ”kompakt-klassen” men har senaste fyra gångerna rullat iväg i en cabbad Mustang, en Jeep, en vräkig Buick i premium-klassen och en familjebuss. I Buicken lyckades vi ringa upp Vägassistansen ett antal gånger när vi testade alla knapparna. Till sist undrade de om vi hade ”a medical condition”, något vi var osäkra på. Händer det inte mycket när du ska gasa om någon? Kolla om det lyser ”Eco” på instrumentbrädan. Det finns en knapp att trycka på för att få mer kräm i gasen. Hyrbilen kommer med all sannolikhet att ha en automatisk växellåda. I början gillade vi inte detta, men efter ett tag inser man att fördelarna är många, inte minst att man har en hand fri för baljan med kaffe på morgnarna. Om du är osäker på fotarbetet med en automatlåda är det bara att sätta dig på vänsterfoten så går det som en dans, i varje fall tills du ska försöka stå på benen timmen senare.

 

 

Angående hyrbil i USA vill vi komma med tre varningar. Precis som i Europa har personalen på kontoret där du hämtar din bil provisionsbaserade löner (men de är inte alls lika aggressiva). Vissa av dessa kan vara bra att ha, andra är ganska meningslösa. Problemet är att veta vilka som är vad – och du vill ha ett bra skydd som rättsläget ser ut i USA. En väg runt det här är att hyra via företag som Auto Europe/Holiday Autos som i USA har ett avtal med biluthyrningsföretagen som gör att du som kund till dem ska vara fullt skyddad. Det är inte omöjligt att du också har ett skydd/en självriskeliminering via ditt kreditkort, kolla.

 


Andra varningen gäller låsen. På många amerikanska bilmodeller verkar låskolvarna leva sina egna liv och vi lyckades vid en bensträckare bli utelåsta. Förr i tiden var det här inget större problem, man ringde bara det lokala sheriffkontoret och de kom ut med en s.k. ” Slim Jim” och öppnade. Idag hänvisas du till bärgningsfirman som uthyrningsföretaget har kontrakt med. När killen efter några timmar dök upp var vi fjärde ekipaget den dagen som han hjälpt efter att de blivit utelåsta. Alla andra var amerikaner, så det var inte vi utan bilen som var korkad. Lämna aldrig nyckeln i bilen!

 


Som hungriga vargar jagar advokaterna någon att stämma, så se till att ha ett bra försäkringsskydd.

Tredje varningen gäller vägtullarna. Om du av misstag skulle hamna på en typ av betalväg där bilen fotas (lätt hänt runt större städer) skickar en del hyrbilsföretag räkningen på några dollar vidare till ett indrivningsföretag som lägger på löjligt stora kostnader i "administrativa avgifter".  Andra nöjer sig med att dra småsummorna från ditt kort. Vet du att du ska köra mycket kring storstäder kan det vara värt att kolla vad som gäller innan du hyr.

 

Nog med det allmänna snacket, häng med till ett 100-tal banor och golfresorts i alla prislägen vi testat i  Florida, några av de bästa banorna i South Carolina – inklusive Myrtle Beach – och blixtbesök i Alabama och New Orleans.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.