destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.Stadsnära bana med ett av landet bästa golfhotell

 

Sankt Jörgen Park Resort utses ofta till landets bästa spahotell. Här är det helhetsupplevelsen som är i fokus och för den som bor på hotellet ingår entrén till spa-avdelningen. Golfbanan ligger direkt utanför och in till centrala Göteborg och Liseberg är det bara tio minuters körning.

 

Alla faciliteter är mycket fräscha och maten av hög klass – vi brukar vara kräsna med frukostarna men var toppennöjda. Många rum erbjuder panoramautsikt, flera har balkong (om du inte nöjer dig med någon av uteserveringarna). Från vårt rum kunde vi se landmärket ”läppstiftet” och de högre attraktionerna på Liseberg. Sängarna och kuddarna är mycket sköna och frukosten sätter igång vid 06.30 vardagar och en timme senare helger. På söndagar är utcheckningstiden inte förrän 14, så du hinner lira och sedan duscha på rummet.

 

Uppifrån: Utsikt mot landmärket "Läppstiftet" i centrala Göteborg. Vårt rum. Vår balkong mot klubbhuset. Restaurangen. Längst upp: Hotellet sett från klubbhuset.

 

Själva banan är en blandning av park- och ängsbana där öppningshålet är ett par tre med högt belägna tees. De första åtta hålen, som är de ursprungliga, kräver mer av teknik (som vi ändå aldrig haft) och att du landar utslaget på rätt ställe för att ha en bra spellinje för nästa slag. Hål fem korsas av en gång- och cykelbana och här gäller det att vara försiktig, för cyklisterna verkar inte vara det. Kiosken har du efter sju hål och du kan behöva en laddning koffein för åttan är ett par tre som verkar minst lika högt som det är långt.

 

 

Från hål nio öppnar banan upp betydligt fram till och med hål 17. Vatten är i spel på fem av de nio hålen och trots att alla ligger pannkaksplatt är de riktigt kul att spel, inte minst för att skicket verkar vara aningen vassare här. Rundan avslutar med ett kort par fyra dogleg där det är uppför på inspelet – se till att inte hamna mask om det stora trädet.

 

 

Allt sammantaget tycker vi banan har tagit sig rejält sedan vi var här sist. Klubbhuset har också fått sig en rejäl ansiktslyftning, för att matcha hotellet. Precis som på hotellet serveras här riktigt bra mat. Sitter du inomhus har du drivingrangens utslagsplatser precis utanför fönstret. Du hittar fler foton från banan här.

 

Mycket bra mat även i klubbhuset. Längst ner: Spökbaren på Liseberg, där vi slickade våra sår efter Kanonupplevelsen.

 

Som helhetskoncept är Sankt Jörgen Park Resort svårslaget i Sverige. Visst finns det liknande anläggningar i landet med bättre banor, men när det gäller helheten – boende, maten, atmosfären, golfen – håller vi det här som ett av landets bästa golfpaket. Att man kan ta sig in till centrala Göteborg på bara några minuter med bil eller buss ligger dem ju inte heller direkt i fatet. Under sommaren brukar de ha extrapriser på rummen – kolla hemsidan. Vi kommer absolut att återvända, med eller utan klubbor.


 

Utöver golfen är Liseberg standardtipset när det gäller Göteborg. I Nordens största nöjespark ligger fokus i mycket på häftiga åkattraktioner. Efter att ha värmt upp med pariserhjulet gav vi oss i kast med något som går under namnet ”Kanonen”. I efterhand kan vi konstatera att ”attraktionen” går ut på att accelerera människokroppar så fort att magsäck och inälvor hinner i kapp resten av kroppen först när den hänger upp och ner i ett system av loopar som aldrig verkar ta slut. Hela proceduren tog 30 sekunder – tro oss när vi säger att det är 29 sek för länge om du precis sköljt ner en middag med tre öl.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.