destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Kassaskåpssäkert boende och spel på 57 hål


Vasatorp är en av landets absolut bästa golfanläggningar. Vi kombinerade med The Vault Hotel, inrymt i ett gammalt bankpalats och med Sveriges kanske häftigaste hotellobby. Spa-avdelningen är inrymd i själva valvet.


Vasatorp är en av Sveriges största och bästa golfanläggningar. En gång i tiden funderade vi på att flytta till Helsingborg för att kunna bli medlemmar här. Sedan byggde de Öresundsbron och lite av charmen med att ”tura” (åka båt fram och tillbaka mellan Helsingborg och Helsingör medan du sköljer ner några röda danska korvar med en ansenlig mängd Elefantöl) försvann. Men Helsingborg verkar ändå regelmässigt utses till Sveriges trevligaste stad att bo i.

Vasatorp TC, en av landets absolut bästa banor. Längst upp: The Vault Hotel, med ingång på hörnan.


Istället valde vi att checka in en natt på The Vault Hotel. Läget kunde inte vara bättre, vid foten av trapporna som leder upp till ”Kärnan”, tornet som utgör resterna av det medeltida slottet från 1300-talet och idag är något av en symbol för staden. Vi hade inga problem att hitta nattparkering utanför och det kändes säkert att lämna bilen där. Annars erbjuder hotellet parkering inomhus mot avgift.

 

 

Att man aldrig får en andra chans att göra ett första intryck har inte gått det här hotellet förbi: ovanför entrétrappan möts vi av blommor i taket och en kristallkrona, sedan kommer vi in i den kombinerade lobbyn/cocktailbaren som är bland det visuellt häftigaste vi sett i ett svenskt hotell.

 


The Vault slog upp portarna i slutet av 2018, efter en totalrenovering av vad som tidigare var Hotel Helsing. Redan året därpå utsågs det till ett av landets tre bästa affärshotell. Namnet (engelska ordet för kassavalv) kommer sig av att den pampiga byggnaden ursprungligen uppfördes för Skånes Enskilda Bank 1899.

 


Bankhistoriken gör att det är gott om vackra väggar, valv och attiraljer. Extra plus för all konst av modernt snitt på väggarna. Den cylinderformade hissen är värd några åkturer. Kassavalvet finns kvar i källaren och inrymmer spa-avdelningen och ett motionsrum – storleken skvallrar om att det hanterades en hel del kontanter förr i tiden.

 

Rejält tjocka dörrar in till spa-avdelningen.


Det finns 56 rum i olika kategorier och eftersom det var sista övernattningen på vår golfvecka satsade vi på en juniorsvit, som inte bara gav oss rejält med utrymme utan också ett hörnrum med fri utsikt mot Stortorget och vattnet.

 


Utsikten från vårt rum, mot Stortorget och danska landbacken med Helsingör.


Sängarna var förstklassiga och möblerna riktigt bekväma. Badrummet var rejält stort, med separat wc. Duschen var extremt bra och morgonrockarna betydligt bättre än vad man brukar hitta på svenska hotell. Frukosten innehåller det mesta du kan tänkas vilja stoppa i munnen. Sommartid finns även en uteservering att sitta på.

 

 

Vasatorp ligger kvartens körning bort och har numera två 18-hålare, en 12-hålare och en 9-hålare. TC-banan (Tournament Course) är klart bäst och en av de absolut bästa i Sverige. Egentligen gillar vi inte platta layouter, men med hjälp av visuellt vackra onduleringar som skiljer hålen har de skapat en bana som är omöjlig att motstå. Layouten passar alla typer av golfare, bara du väljer att spela från rätt tee, och att varje hål har sitt eget rum bidrar till en ostörd upplevelse.

 


Slopen är generös, beroende på att det vanligtvis blåser en hel del. Att det var fullkomligt vindstilla under vårt besök hjälpte oss inte, vi lyckades ändå pricka de flesta svårigheterna på banan. Spela gärna tidig morgon eller sen eftermiddag, när onduleringarna är som vackrast. Men framförallt: missa inte att lira på landets kanske bästa bana.

 


Den andra 18-hålaren går numera under namnet Classic Course, vilket anses hippare än Gamla Banan. Även denna är regelmässigt högt rankad i Sverige och självklart i bra skick. En nackdel här är att den är dragen närmare E4:an och vägbruset är med dig stora delar av rundan. Ska vi vara lite gnällröviga tycker vi också att banan saknar lite personlighet, därför är den faktiskt vårt tredjeval på anläggningen.

 


Andravalet är istället vad som numera går under namnet Park Course och där gamla niohålaren Allébanan ingår. Numera är det en tolvhålare och du ser den på vänster sida när du rullar in mot klubben. Vi har inte varit här sedan man gjorde om, så fotona nedan är från Allébanan. Du hittar fler foton från Vasatorps tre banor här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.