destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Boende mitt i stan och flera banor inom 30 min

 

Som flertalet Stadshotell erbjuder även det i Kristianstad lite av en resa tillbaka i tiden, när hotellen överlag var pråligare. Golfen lirade vi på Skepparslöv kvarten bort.

 

Kristianstad har fått sitt namn efter den danske kungen Christian IV och är den enda stad/kommun i världen som har en utländsk kungs monogram i sitt kommunvapen. Staden är också världsberömd för att ha Sveriges lägsta (icke grävda) markpunkt, hiskeliga 2,32 meter under havsytan.

 

Gågatan runt hörnet från Stadshotellet. Skepparslöv, par 5.


Vi checkade in på pampiga Stadshotellet, vid Stora Torg mitt i stan. Den K-märkta byggnaden uppfördes på 1800-talet, åt Svenska Frimurare Orden. I bottenvåningen huserar två restauranger, Lilla P fungerar som frukostmatsal och håller även öppet för lunch vardagar medan O’Learys lär vara välbekant för alla med smak för bärs & sport.

 

 

Hotellet har några platser i ett inomhusgarage runt 300 meter bort, har du bokat en sådan ska du först stanna till vid lastplatsen utanför hotellet och lämna bagaget samt hämta nyckeln till garaget. I övrigt finns parkeringsplatser på torget som är avgiftsfria kvällar och viss tid helger. Har du någon som ansluter med tåg är det bara några minuters promenad från Centralstationen.

 

 

Interiört matchar de allmänna hotellutrymmena den fina exteriören, med bevarade historiska detaljer. Lite förvånande finns endast 38 rum, i olika kategorier och alla med sitt unika utseende. Samtliga har kylskåp och Smart TV med Chromecast.

 

 

Vårt rum var väl tilltaget, med två fåtöljer och ett bord samt ett skrivbord. Flertalet rum verkar ha dusch, men vi hade ett förstklassigt badkar, tillräckligt djupt och långt för att nästan kunna klämma in en fyrboll.

 

 

Frukosten var mycket bra, utöver de vanliga nyttigheterna fanns riktigt goda korvar och olika röror. Frukostmatsalen är mycket fin och med utsikt mot torget. Det var inga problem att få kaffe innan frukosten officiellt satte igång.

 

 

Från Stadshotellet når du ett rejält antal banor inom 30 minuter och hotellet erbjuder även golfpaket på flera av dem. Vi valde att satsa på Skepparslöv knappa kvarten västerut. Banan var igång 1986, på mark som tidigare tillhörde Uddarps säteri, en större jordbruks- och skogsegendom. Klubbhus och restaurang huserar nu i dessa karaktärsfulla byggnader.

 

Eken som står vid infarten till Skepparslövs GK är magnifik, om än död.

 

Layouten är en blandning av park och skog, med flera hål som kantas av stengärden. Läget på Nävlingeåsens sluttning ger en hel del vyer mot staden. Banguiden ger utöver speltips också en hel del information om faunan, djurlivet och områdets historik.

 

 

Öppningshålet är ett vilsamt kort par 4 som inte ska bereda dig några större svårigheter om du kan hålla dig borta från pölen kort höger om green, fokusera istället på utsikten mot ortens kyrka nere på slätten.

 

Öppningshålet fram- och bakifrån.

 

Hål 5 är ett halvknepigt par 4 dogleg vänster där du måste upp mot 150-pinnen för att komma runt hörnet. På hålet efter har du ett tvärsgående dike som du behöver ha koll på, det är inte långt kvar om du lägger upp dig med lite marginal.

 

 

Efter hål 7 dyker en toalett upp, ombonat värre för damerna medan herrarna är hänvisade till ett pisskärl utomhus på baksidan. Behöver du göra nr 2 kan det vara läge att vänta till kiosken efter nio hål, där är det mer rättvis standard på faciliteterna.

 

 

På hål 8 ska vi varna för att det finns en dold bunker på högersidan av fairway. Efter att du är klar här är det några 100 meters promenad till hål 9, ett korthål uppför. Tidigare var hålet ett par 4 dogleg höger och du slapp transportsträckan. Vi gissar att klubben skottat igen halva hålet av säkerhetsskäl.

 

 

Banan har fyra tees och kan spelas från 4 775 upp till 5 792 meter, par 72. Även om det finns några kuperade partier ska det med normalkondis inte vara några problem att gå. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.