destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Bobman vs Stenson


2016 vann Henrik Stenson den första svenska majorn på herrsidan och noterade lägsta totalscoren någonsin i The Opens historia. Vi har spelat match mot Stensons avslutande 63-runda.

Royal Troons Old Course har stått värd för The Open nio gånger, första gången 1923, senaste 2016 – när Henrik Stenson och Phil Mickelson dumpade resten av startfältet och gjorde upp i rena matchspelet. Henrik noterade -20 totalt och Mickelson konstaterade efter tävlingen att han aldrig har spelat så bra golf och inte vunnit.

 

"The Railway" (hål 11), Troons näst mest kända hål och så kallat då järnvägen går längs högersidan. Längst upp: vår Bobman begrundar sina alternativ på Troons signaturhål, "Postage Stamp".


Att banan har par 71 istället för 72 gjorde att vi fick känslan av att ligga på plus redan innan vi slagit ut. Stärkta av detta bestämde vi oss för att spela match mot Stensons resultat på sista rundan. Med tanke på att han med sina 63 slag tangerade banrekordet kan det här tyckas omdömeslöst, men vi är inte på något sätt oävna golfare och med lite medrull kan allt hända. Dessutom, av Stensons -20 att döma är banan lättspelad.

 

Öppningshålet framåt och bakåt – en munsbit för oss om vi inte haft otur.


Öppningshålet är ett par 4 på som mest löjliga 370 yards. Stenson gjorde bogey från backtee så här kände vi direkt blodvittring då vi mer eller mindre var halvvägs fram till green från vår tee. Tyvärr hade vi otur med en ovanligt stark kastvind och vår mulligan hamnade genast i problem – så vi tog en till.

 

Par 3 på Troon, direkt olämpligt med sorkdödare.


När vi slutligen hålade ut var vi bara några slag efter Stensons resultat. Tyvärr skärpte sig Henrik och gjorde birdie på de tre efterföljande hålen – och totalt tio på rundan. Matchen var över på hål 10 – vilket kan tyckas som att vi höll ut länge för den som inte vet hur matchspel funkar. Du hittar en fullständig rapport från vår runda på Troon och andra banor i västra Skottland här. Läs också vår introduktion till golf i Skottland.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.