destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Stora saker händer i lilla Rättvik


Rättvik har några av landets största evenemang, med 100 000-tals besökare – kan alltså vara läge att boka boende i god tid eller ha koll på kalendern om du bara vill lira golf, vilket vi gjorde på Rättviks GK.

 
Rättvik är världsberömt i hela Sverige för Dalhalla, Musik vid Siljan, Classic Car Week och Rättviks Marknad. Här har du alltså chansen att kombinera golf med kultur. Är du som oss enbart här för att spela golf ska du undvika när det är evenemang i det gamla kalkbrottet. Undvik i så fall även vecka 27 (Musik vid Siljan) och vecka 31 (Classic Car Week) samt första helgen i maj och oktober varje år (Rättviks Marknad). Midsommar kan också vara rejält bokat, men det fattade du säkert eftersom vi är i Dalarna, epicenter of the Swedish knätofs.

 


Rättviks GK. Vår bobman kämpar för att få ordning på golfbagen inför nästa sväng.


Oavsett när du besöker Rättvik finns en hel del att göra, inte minst att njuta av utsikten. Mest kända utsiktspunkten är utsiktstornet Vidablick. Roligaste utsiktspunkten är i rodelbanan i Rättviksbacken – kul men lite bökigt i svängarna med bärbagen.

 Föredrar du vatten framför höjder ska du promenera ut på Långbryggan. Med sina 628 meter antas den inte bara vara världens längsta insjöbrygga utan också världens längsta träkonstruktion och här lägger ångbåten M/S Gustaf Wasa till.

 När det gäller boende finns det flera alternativ. Vi satsade på Hotel Lustigsgården, som ser bedårande ut på hemsidan – vi är helt med på deras beskrivning av sig själva som ett ”personligt boutiquehotell”. Som vilt slungande ord-ekvilibrister gissar vi att namnet är en humoristisk blinkning till den bibliska Lustgården, men utan ormen.

 


Hotellet ligger högt, vilket gör att du från några rumsbalkonger har fin utsikt mot Siljan. Flera uteplatser gör att du alltid kan sitta i sol eller skugga beroende på vädret. Ner till Rättviks trevliga centrum är det en km, är du osäker på om du har vad som krävs för att ta dig tillbaka upp hyr hotellet ut el-cyklar.

 


Vårt dubbelrum med utsikt mot Siljan från balkongen. Nedan: vårt familjerum.


Det finns endast tolv rum, alla med sin egen karaktär. Hund är tillåten i tre, stäm av det här redan när du bokar. Vårt sällskap på fyra personer hade bokat en dubbelrum och ett familjerum, det senare med ett litet vardagsrum med en hörnsoffa som bäddades upp till en dubbelsäng. I korridoren utanför vårt rum stod en massagestol fri att använda. Duger inte det kan du få riktig massage i studion som ligger i en av byggnaderna.

 Det finns ingen ölservering, men väl en kyl i receptionen där du kan förvara dina egna. Här finns också kaffe och te dygnet runt. Frukosten (nedan) var mycket bra och kan ätas utom- eller inomhus.

 


Så till golfen. Det finns fem banor inom en halvtimmes körning, närmast ligger Rättviks GK, endast fem minuter från hotellet. Klubben var först ut i Dalarna, med en 9-hålare 1959. Prins Bertil slog det första officiella slaget.

 


Tjugo år senare var alla 18 hål spelklara, den här gången hade man lockat till sig Jussi Björling för invigningen. Historien förtäljer inte om operasångaren spelade, men för att göra en bra historia av det påstår vi att han fick till en tokslice och ropade fore så att det än i dag rungar i skogarna.

 Layouten är en blandning av skog och park, du har ingen kontakt med Siljan och vatten är i spel på några få hål. Kan du undvika vattnet finns goda chanser att gå i mål på samma boll som du började med. Med fem tees kan du bita av från 3 795 upp till 5 534 meter, par 70.

 Öppningshålet (fotona ovan) är ett kort par 4 där det gäller att ha koll på ett tvärsgående dike – ju längre vänster du håller desto mer klubba kan du använda. Sedan blir det rejält svårare på hål 2 (nedan), ett korthål där du måste över två vatten.

 Hål 8 (nedan) är banans bästa hål, ett par 5 som svänger svagt höger och där du på inspelet ska över vatten och upp på en rejält ondulerad green som möjliggör flera kul flaggplaceringar.

 


Sedan kommer du tillbaka till klubbhusområdet och håller för fika (finns en kiosk) innan du slår ut på korthålet 9, som ligger i full vy från uteserveringen.

 Skicket på greenerna var under vårt besök i slutet av juni mycket bra, bättre än på vår hemmabana i Stockholm. Genom att layouten är helt platt och relativt kort ska det inte vara några problem att ta sig runt med normalkondis.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.