Raskt marscherat av vårt nya favoritland i Europa
Polen har blivit något av vårt favoritland i Europa: nära, vänligt och prisvärt. Här finns också några av Europas vackraste städer. Numera är det heller inga problem att göra sig förstådd på engelska på de flesta ställen som frekventeras av turister och biljettautomater och andra manicker har oftast engelskspråkiga funktioner. Vi har testat landets alla 18-hålare utom en.
Att många av oss svenskar har så begränsade kunskaper om ett land som bara ligger 15 mil bort och med 38 miljoner invånare kan bero på gamla öststatsfördomar. Hög tid att vakna upp och upptäcka vårt intressantaste grannland, som utvecklats till en modern turistdestination med några riktigt bra och prisvärda golfbanor. Räkna också med betydligt lägre priser än vad du är van vid på allt från restaurangnotor till massage – och ännu billigare blir det om du tar dig utanför turistströmmarna. Själva var vi här redan i början på 1990-talet och utmärkte oss genom fina idrottsliga prestationer, bland annat skidåkning i Tatrasbergen och en fortkörningsbot i en ”Maluch”, pytte-Fiaten som tidigare dominerade Polens bilpark.
Wroclaw. Längst upp: stavgång framför slottet i Kraków. Nedan: Gdansk, med närhet till förstklassiga badorten Sopot.
Språket är helt omöjligt, alldeles för många konsonanter i alla ord och varannan verkar vara bokstaven z. Dessutom skrivs många ord på ett sätt och uttalas på ett helt annat. Vår favoritöl, ”Ksiazece zlote pszeniczne” (pszeniczne är veteöl) uttalas inte i närheten av hur det stavas och vi beställer alltid en ny direkt genom att peka på tomflaskan – en strategi som gjort oss ännu vingligare på golfbanan. För övrigt tycker vi att Polen är ett betydligt roligare öl-land än Tjeckien där det är väl mycket fokus på ljus lager.
Polen nås lätt med lågprisflyg från flera orter. Vill du ha med bilen över går färjor från Nynäshamn utanför Stockholm och från Ystad samt Trelleborg. Vägnätet byggs ut i snabb takt och GPS:erna/Google hinner inte alltid med i svängarna så ha även koll på skyltningen (även på hastighetsbegränsningen) så att du hamnar på bästa alternativet – ibland kan det gå rejält snabbare än vad apparaterna indikerar. Precis som Sverige är Polen med i EU men inte i den monetära unionen; valutan är fortfarande zloty (PLN). Svenska kontakter funkar i polska vägguttag.
Sommarlediga studenter underhåller ofta utanför restaurangerna under högsäsong. Nedan: Warszawa.
Nästan alla polska städer har en fin gammal stadskärna (Stare Miasto). Att inte fler är världsarvslistade beror på att många har byggts upp igen efter andra världskrigets bombningar – men de är lika fina som om de hade stått där i 100-tals år. För förstagångsbesökare vill vi framförallt lyfta fram Kraków, Gdansk och Wroclaw. Vill du kombinera med bad hittar du en av Europas finaste badorter i Sopot strax utanför Gdansk (härifrån har du också närmare till den bästa banan i stan). Även Swinoujscie erbjuder en fin kombination av bad och bra golf.
Banor som ligger nära stora turistdestinationer är naturligtvis dyrare än de som inte har samma möjligheter att locka turister. Helger är dyrare än vardagar och flera klubbar erbjuder rejäla rabatter på framförallt måndagar – kolla vad som gäller. Juniorer har inte sällan halva priset på greenfeen, så försök se kalvig ut.
Världens största Jesus-staty finns väster om Poznan. Nedan: ölbilen.
Polen är ett ganska nytt golfland, spelet uppmuntrades inte direkt bakom järnridån. Den äldsta klubben är från 1992. Polska golfförbundet listar samtliga inhemska klubbar på sin hemsida. Förbundet ger också ut en liten bok i A5-format – ”Golf in Poland/Pola Golfowe” – som redogör för samtliga golfanläggningar i landet (du kan beställa den genom polska turistbyrån). I senaste upplagan räknade vi till 16 fullängds 18-hålare och åtta fullängds niohålare jämt spridda över landet, som är ca 2/3 storlek av Sverige men mer fyrkantigt. Boken innehåller kontaktdetaljer och gps-koordinater till samtliga klubbar.
Golfsäsongen i polska inlandet liknar den i Mellansverige. Klimatmässigt kunde de hålla öppet lite längre men då medlemsantalet på klubbarna är betydligt mindre än i Sverige finns inte kundunderlaget när det är lite småkallt tidig vår/sen höst. Längs Östersjökusten håller flera klubbar öppet med ordinarie greener året om, men den huvudsakliga säsongen är från mitten av april till mitten av november.
Kraków med världsrekord i uteserveringar. Nedan: korthål på Sobienie Królewskie.
Med senaste resan har vi nu testat alla utom en av Polens 18-hålsbanor (namnet har avskräckt oss från att testa Slaski utanför Katowice). Det gör att vi också vågat oss på en summering av golfen i landet, bland annat vilka sju banor vi tycker att du primärt ska satsa på (utan inbördes ordning):
Knappa timmen söder om Warszawa ligger Sobienie Królewskie, huvudstadens i vårt tycke bästa bana. Golfpaket finns på hotellet några minuters körning bort. Södra delarna av Warszawa är de mest välbeställda, vilket garanterar klubben medlemsunderlag för att hålla bra skick på anläggningen.
Världsklass utanför Czestochowa. Nedan: Gradi.
Utanför Polens andliga centrum Czestochowa hittar du Rosa Private Golf Club, en fantastisk anläggning som en av Polens rikaste personer byggt för sig själv och sina kompisar. Det går en hel del rykten kring klubben och ägaren bland polska golfare, bl.a. att han funderar på att bygga en ny bana för allmänheten så att han kan ha den fina för sig själv och kompisarna. Extravaganserna till trots är det en mycket sympatisk och uppskattad person, vi träffade honom över lunch en gång och han gav ett mycket ödmjukt intryck.
Norr om Wroclaw ligger Gradi, en mycket vacker och välskött bana som vi föll pladask för. Längdfetischister kan säker knorra att de får som mest 5 437 meter (par 71) att tampas med, men vi gillar verkligen den här typen av layouter med flera korta par 4 där alla har chans att komma in på rätt antal slag och där riktning snarare än längd premieras. Bo i vackra Wroclaw eller på klubben.
Gamla järnvägsslipers har använts för att bygga upp bunkrarna på Kalinowe Pola. Nedan: Amber Baltic.
Inte långt från motorvägen för den som vill bryta av resan norr-/söderut i västra Polen hittar du mycket fräscha Kalinowe Pola med bra och prisvärt boende. Räkna tre timmars körning från Swinoujscie och 4,5 till Prag. I närheten hittar du världens största Jesus-staty (större än den i Rio).
Utanför Swinoujscie ligger Amber Baltic, en mycket trevlig anläggning som du kan lira i kombination med sol- och badsemester. För dig som vill bo nära klubben finns flera alternativ i byn Wiselka, tre km västerut på samma väg. Vi kan verkligen rekommendera Villa Park Wiselka, ett mycket smakfullt och personligt litet spa-hotell som drivs av en norska som bott i Sverige många år.
Modry Las. Nedan: Klubbhuset på Sierra.
Timmen söder om Szczecin ligger Modry Las, en riktigt bra Gary Player-layout. Numera erbjuder klubben boende vid banan (det är i övrigt ganska skralt med det i området), kan vara värt att kolla. Medan Rosa och Sierra har ägare med obegränsat med pengar är det lite mer normal plånbok hos Modrys ägare, vilket kan påverka skicket.
Utanför Gdansk ligger Sierra, en mycket välskött och fin anläggning med fräscht klubbhus. Här kan du kombinera med Gdansk eller Sopot, den förstnämnda en av våra favoriter i Polen, den sistnämnda med en av Europas bästa stränder. Flera svenskar lär på senare tid köpt hus på anläggningen.
Rynek Glówny i Kraków. Nedan: Gdansk tidig sommarmorgon, innan turisterna strömmar ut på gatorna.
I Polen ska du också testa Thai-massage. Billigare än i Sverige men dyrare än man kanske trott. Orsaken är att det generellt är en helt annan upplevelse än här hemma. Inga mörka källarlokaler som luktar mat och massage som hela tiden avbryts av telefonsamtal etc. Här är det hög klass på allt och det ser du direkt när du kommer innanför dörren.