Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Vi har testat de tre 18-hålarna runt huvudstaden


Från att länge mest ha lockat affärsresenärer har Warszawa på senare år börjat attrahera många utländska turister, inte minst med lågprisflyget som draglok. Flera av kontinentens reseskribenter har använt epitet som ”det nya Berlin” för att beskriva vad som händer när det gäller café och restauranglivet, något som självfallet passerar långt ovanför våra osofistikerade huvuden.

 

Men helt klart finns här mycket att uppleva för den som gillar storstadssemester till budgetpris. Gamla Stan/Stare Miasto är självfallet det stora dragplåstret och bästa sättet att anlända dit är via huvudstråket Krakowskie Przedmiescie söderifrån, en promenad som kantas av många uteserveringar och tar dig till Warszawas visuella motsvarighet till Trafalgar Square. Visst är Gamla Stan här fin, inte minst när man betänker att allt är rekonstruerat efter andra världskrigets massiva bombningar, men med tanke på hur fina många andra polska städer är hade vi nog väntat oss mer – det är ju ändå huvudstaden och överlägset största staden.

 

Kulturpalatset, byggt av Stalin och Warszawas mest kända landmärke.


Gällande inkvartering är Warszawa så stor att du inte ska boka hotell utan att först titta på kartan. Vi hamnade på ett hotell som i nästan samtliga recensioner beskrevs ha ett toppenläge. Helt klart var dessa skrivna av affärsresenärer, vi hade nästan timmens promenad till Gamla Stan. De stora kedjorna ligger ofta nära affärskvarteren och det kan vara läge att istället välja ett mindre hotell eller ett mysigt B&B. Kommer du med bil ska du inte vara rädd för trafiken, vi hade inga som helst problem att ta oss fram och rusningstrafiken – undantaget några flaskhalsar – var klart lugnare än i Stockholm. Parkering är dyr för att vara Polen. 

 


Gammalt möter nytt i ett foto taget genom fönstret på Marriott hotels skybar på 40:e våningen (reflektionerna kan bero på att vår fotograf använde baren innan han fotade). Vill du ta en bild utomhus är du hänvisad till att gå upp i Kulturpalatset till höger, men det är ju det du vill ha med på bild…

Runt Warszawa finns ett antal golfanläggningar och golffaciliteter, men bara tre langar fram traditionella 18-hålare. Två av dem ligger inte långt från lågprisflygplatsen Warsaw Modlin strax norr om staden, perfekt för att ta en runda ”på vägen”. En av dem lämpar sig framförallt för bättre golfare, den andra erbjuder utöver en förlåtande bana också boende.

 


Sobienie Królewskie, hål 9 par tre från klubbhuset. Nedan: herrgården där vi bodde och vårt rum. 


Den tredje banan – Sobienie Królewskie – ligger knappa timmen söder om Warszawa och erbjuder också boende, 2,5 km bort i en fin herrgård. Rummen är bekväma och för den som inte vill lira golf finns det allt från tennis, hästar och flyglektioner att greppa tag i. Stallet låg precis jämte vår inkvartering och det var inga problem att få hälsa på hästarna.

 

 

Det här var under vårt besök den klart bästa av de tre 18-hålarna kring huvudstaden, skick- såväl som layoutmässigt. Här bjuds du på vad som visuellt känns som Polens bästa linksupplevelse. Layouten är utmanande för bättre spelare, inte minst när det blåser, samtidigt som den erbjuder alternativ för höghcpare. Greenerna är ondulerade och erbjuder många alternativ för flaggan. Klubbhuset är ett av de trevligaste i landet.

 


Hål 9 par 3 och klubbhuset.


Lisia Polana ligger 45 min nordväst om Warszawa och 20 minuter från Warsaw Modlin, bort från Warszawa. Miljön här är helt ostörd och det finns 20 dubbelrum att hyra in sig i. Rummen är ganska enkla, men funktionella och med snedtak och fönstret högt upp. Sängarna var sköna och badrummet bra. Maten var mycket bra under vårt besök och restaurangen hade mycket bra priser. Klubben erbjuder ett antal varianter på golfpaket, hör med dem vad som gäller. För den som inte lirar golf finns chansen till tennis.

 

 

Banan är en nästan helt platt småputtrig historia där det – förutom på några hål med vatten i spel – är svårt att förlora bollen, vilket gör att den passar höghcpare utmärkt. Vardagar är det nästan folktomt vilket gör rundan väldigt ostressad.

 
Vårt rum på ovanvåningen i klubbhuset. ”Lisia” betyder ”räv” på polska och vi gillar den nyfikna räven i loggan.

First Warsaw (allmänt kallad Rajszew efter orten där den ligger) ligger dryga halvtimmen norr om Warszawa och bara tio minuter från Warsaw Modlin in mot stan. Det här är efterkrigstidens äldsta polska golfklubb, invigd 1992 och ritad av svenske Jan Sederholm. Banan ligger vackert i ett naturskyddsområde längs floden Vistula och är alltid högt rankad i Polen. Klubbhuset var under vårt besökt ett provisorium, efter en brand (håll oss gärna uppdaterade). Sista 1,5 km fram till klubben är riktigt dålig väg, bit ihop annars kommer dina plomber att ramla ut.

 

 

Banans främsta kvalitet är att den kräver en hel del spelstrategi. Om du som oss vispar i väg bollen utan en tanke i huvudet är du ofta helrökt, för det finns inte bara träd längs fairway utan många gånger är de också ute och bråkar i din spellinje. Skyltningen på klubben är på engelska, så även hålnamnen. Vissa namn är mycket träffande, som ”Devils elbow” (dogleg vänster, självklart index 1) och ”Roulette”. Andra, som ”Cops & Robbers” känns mer diffusa. Du kommer till klubbhuset efter hål 7 sedan är det ut igen.

 

Inspelet och greenen på 18:e.


Sammantaget är det här en riktigt kul layout för den bättre spelaren, men det krävs ett inspelningsvarv för att lära sig hur den funkar. Därmed inte sagt att sämre golfare inte kan uppskatta den, men snedskott straffar sig nästan alltid. Avslutningshålet gjordes nyligen om, med en ö-green för att ge lite underhållning till dem på uteserveringen. Skicket var under vårt besök bra utan att glänsa. Under vårt besök var det nästan lika många koreanska affärsmän på banan som polacker.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Warszawa:

First Warsaw

Lisia Polana

Sobienie Krolewskie

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.