Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

 

Prisvärt och kompakt


I Ungern får du mycket för din golfbudget. Vi har testat fem av de bästa banorna, två utanför Budapest och de tre vid Balatonsjön. Självklart ska du också spendera några dagar i huvudstaden.

Ungern är storleksmässigt som ett femtedels Sverige men betydligt kompaktare och med gräns mot hela sju länder. Det gör landet lätt att utforska och du har aldrig långt till golfen. Prisnivån är mycket angenäm, inte minst utanför turiststråken i Budapest och även på golfen.

 

Budapest by night. Nedan: Imperial vid Balatonsjön.


Har du med egen bil ska du vara uppmärksam på att de större motorvägarna M1, M3, M5 och M7 är avgiftsbelagda. Du betalar genom att köpa en ”vägvignett” på en bensinstation och systemet är numera elektroniskt: ditt regnummer läggs in i en databas och övervakning sker med hjälp av kameror längs vägarna. Hyr du bil på plats ingår vignetten normalt i bilhyran.

 


På motorvägen mellan Wien och Budapest är det mycket lastbilstrafik vardagar och vissa tider kan det rulla långsamt. Dock måste lastbilarna hålla sig i högerfilen och på helgerna slipper du dem helt. När det gäller alkohol är det 0 promille som gäller i Ungern, så avvakta med ölen tills du ställt från dig bilen.

 


Pannonia utanför Budapest. Nedan: Zala Springs, Ungerns första 5-stjärniga golfresort. Längst ner: Balaton Golf. 


Det finns i dagsläget ett tiotal banor i Ungern, alla utom en i västra delen av landet. Det gör att du når de flesta av dem inom två timmar från Budapest, eller för den delen från Österrike. Normalt är de igång och i bra skick tidig vår, men kolla med dem innan du bokar resan. På samtliga fem banor vi spelade i slutet av september var det hur lugnt som helst och inga väntetider. Vädret den här perioden brukar vara 15-20 grader och stabilt, även om vi hade otur med våra två första dagar.

 

 
I kombination med Budapest har vi testat en förstklassig bana till rena budgetpriset och en mysig anläggning där vi också bodde. Vid Balatonsjön testade vi samtliga tre banor, varav en ingår i Ungerns första 5-stjärniga golfresort. Runt Budapest hade vi inga problem att göra oss förstådda på engelska och utrop i lokaltrafiken och instruktioner i automater fanns alltid på perfekt engelska. Runt Balatonsjön var det betydligt skralare med engelskan bland lokalinvånarna, däremot verkade tyska funka överallt. 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Ungern:

Balaton Golf

Imperial

Old Lake

Pannonia

Zala Springs

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.