destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Ostörd naturupplevelse nära Astrid Lindgrens Värld

 

Strax söder om Vimmerby hittar du ett ostressat golfpaket och Tobo GK, en kul och varierad bana.

 

Fredensborgs Herrgård ligger djupt i småländskt skogslandskap dryga milen söder om Vimmerby. Staden är med Astrid Lindgrens Värld som draglok en av landets populäraste turistdestinationer. För den som känner sig klar med Emil och griseknoen finns även chans till studiebesök på Åbro bryggeri och en hel del annat. Ta också gärna en promenad inne i den pittoreska tätorten.

 

 

Den fina herrgården byggdes 1875 och rymmer 50 rum. Den stora trädgården har utspridda sittplatser så det blir aldrig för trångt även om det är fullbokat. Inomhus har de gemensamma utrymmena typisk herrgårds-karaktär. För den som inte spelar golf finns en mängd andra aktiviteter, till lands och på sjön. För den som vill morgon- eller kvällsdoppa sig är det bara några minuters promenad ner till sjön Gissen och badplatsen. Personalen var genomgående extremt trevlig. 

 

Vårt rum. Nedan: våra huvudrätter samt frukostbuffén.

 

Middagen som ingick i vårt golfpaket inleddes med en förrätt bestående av en smörgås med diverse delikatesser, följt av röding som varmrätt – en av oss fick oxfilé som alternativ – och en chokladmousse med olika bär. 

 

 

Golfbanan heter Tobo och klubbhuset ligger bara någon minuts promenad från herrgården. Layouten erbjuder en helt ostörd naturupplevelse och är riktigt kul, med flera doglegs som kräver att du tänker till. Teeskyltarna har inga mått så se till att få med dig en banguide. Hål 5, ett korthål med sjön som fond, är oerhört vackert, inte minst framåt kvällen. Hål 11 erbjuder ännu mer sjökontakt, men nu vid tee. 

 

 

Bästa hålet rent tekniskt tycker vi att 17 är, ett dogleg par 5 som kräver en hel del precision i sidled såväl som längdmässigt. Sedan ett tag tillbaka har de vänt på slingorna, för att drivingrangen ska ligga närmare öppningshålet, så nu är det hål 9 som löper upp mot klubbhuset. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.