Hellre slägga än golf i OS
För många sporter innebär de olympiska spelen enda chansen att visa upp sig för den breda allmänheten och för utövarna i dessa sporter är ett OS-deltagande det absolut största i karriären. Inom golfen – som återvände till OS i Rio 2016 – kommer ett OS-guld sannolikt aldrig att bli större än en majorseger, på samma sätt som ett OS-guld i fotboll aldrig kommer att bli större än ett VM-guld. Därför känns det konstigt att golfen – och fotbollen – ska ta delar av det strålkastarljus andra sporter såväl behöver. Eller så här: golfare har fyra chanser om året att vinna det största priset inom sin sport, släggkastare har en chans vart fjärde år.
Men nu är golfen med i OS igen och det innebär – som för alla sporter – ett gyllene tillfälle att visa upp sig för de oinvigda. Med ett matchspelsupplägg där spelare från två olika nationer hela tiden ställs mot varandra och varje beslut och slag är avgörande för att vinna hålet, skulle vi bjudas på massor av rafflande dueller hela vägen till finalerna mellan de två damer och de två herrar som lyckats prestera bäst i varje helt avgörande match. En variant hade också varit att köra lagspel, som i Ryder Cup, men kanske med en herre och en dam i varje lag, för att få till något unikt.
Istället väljer man i vanlig trist ordning slagspel över 72 hål. De oinvigda kommer redan efter några hål att tröttna och istället följa släggkvalet – inte minst när kommentatorerna redan från första dagen gör klart för alla att inom golf avgörs allt först på sista dagens sista nio hål.
De som försvarar golfens slagspels-upplägg i OS hävdar att det med matchspel blir för chansartat, att risken för att den bästa golfare inte vinner ökar. Men hallå, det är ju det som är charmen och poängen med ett OS, att det gäller att prestera där och då. Annars kan vi lika väl ge OS-medaljerna till dem som leder penningligan när spelen invigs och låta tv-tiden gå till sporter som behöver exponeringen mer.
Kim Jong Il har missat fairway med utslaget på ett par fem, men satte andraslaget och räddade en albatross. Kim gick från regular till stiff 2011 och golfen förlorade sin största talang någonsin.
Nåväl, blir det slagspel över fyra dagar även i framtida OS föreslår vi att man håller tittarna vakna med mexikanska fotbollskommentatorer som skriker ”hooooooooooooole” när bollarna går i kopp, även på trippelbogeys. I studion kan Ri Chun-hee hålla ställningarna. Nordkoreanska Ri, vars egentliga kompetensområde är tillkännagivanden av kärnvapentester och missilavfyrningar, ställer säkert upp om hennes förre chef, Kim Jong Il, får ett wildcard till OS-golfen. Denne fenomenala golftalang gick sin livs första runda på 38 under par. Han dog 2011, något som bara marginellt ska stoppa honom från att sätta nya sensationella banrekord i framtida OS.