destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Boende på banan nära ”Sundets pärla


Lydinge Resort är kopierat från anläggningar i framförallt USA, där det handlar lika mycket om livsstil som golf. Vi firade midsommar här.

Strax norr om Helsingborg checkade vi in på Lydinge Resort, ett familjeprojekt där helhetsupplevelsen mer än enbart golfen är i centrum. Fördelen med den här typen av anläggningar, som sedan länge finns på många ställen utomlands och på senare år börjat etablera sig allt mer även i Sverige, är att gäster går in i någon sorts ”resort mode” och taggar ner från vardagsstressen.

 


Hål 10, ett par 5 med inspel över vatten. Längst upp: restaurangen. Nedan: Incheckningen och restaurangen.


Det som gör Lydinge lite speciellt är att det bara är kvartens körning in till en större stad – och inte värst mycket längre till ett strandhugg i Danmark för den som tar båten till Helsingör. Säkert har detta varit en viktig faktor när man nu börjat utveckla området runt anläggningen för permanentbostäder.

 


Hotelldelen inrymmer 43 rum i olika kategorier, med eller utan balkong. I samma byggnad finns en trevlig relaxavdelning och ett sällskapsrum med biljardbord. Utanför fanns några rejält tilltagna bubbelpooler som under vårt besök var mycket populära. Det finns också en inomhushall för padel med sex banor. 

 

 

Vi checkade in i ett rum med balkong. Precis som resten av anläggningen var det stilfullt möblerat och sängarna var mycket sköna. Toan var ungefär lika stor som en svingstudie, om du vill finslipa några detaljer nattetid utan att väcka din medresenär.

 


Byggnaden med gästrummen. Vårt rum och badrum.


Restaurangen är riktigt trevlig och maten bra – middagen var under vårt besök specialkomponerad för midsommar. Personalen på anläggningen är mycket trevlig och proffsig rakt igenom.

 

Från restaurangens terrass har du utsikt mot inspelen på hål 9.

Banan är platt och lätt att gå, med gott om utrymme i sidled om du inte slår rejält snett och hamnar i tjockruff – slå inte rejält snett. Den främsta utmaningen är vinden, men under vårt besök var det bara en svalkande bris och vi kom in på hedrande 72+ slag.

 


Det finns tre tees att välja på, du kan bita av från 4 475 upp till 5 600 meter. En skiss på scorekortet visar hålsträckningen, men det är även bra skyltat. På hål 3 kan du rulla med dig vagnen upp på tee om du är osäker på klubbval, för att sedan fortsätta en annan väg ner mot green.

 Hela 13 hål har vatten i spel, mer eller mindre. Hål 4 är lurigt från tee om du inte varit här tidigare, speltipset är att hålla upp lite extra mot vänster för att inte plumsa i vattnet som går längs hela högerkanten.

 


Korthålet 13 fram- och bakifrån.


Speltipset på korthålet 13 är att inte vara kort om det är rejält nerklippt framför green – bollen kommer då att rulla bakåt ner i vattnet. Avslutningshålet är fint. På tee har du ett periskop du ska använda för att se att det är fritt framåt. Det är en optisk illusion att titta i det, man kan svära på att röret går framåt och inte uppåt. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.