destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Norwegians system för platsreservation har vissa likheter med chokladhjulet, men istället för chansen att vinna choklad riskerar du att få en klaustrofobisk resa trots att du betalt för extra benutrymme.

 

Bokning garanterar inte nödutgångsplats på Norwegian 

 

Norwegian och Ryanair är två dominerande lågprisbolag med olika varumärkesstrategier. Norwegian vill ses som det schysta norska alternativet med en trygg farbror vid rodret och miljövänliga, fräscha flygplan. Ryan satsar allt krut på att flyga folk härsan tvärsan till lägsta möjliga kostnad, sedan verkar folk få tycka vad de vill om varumärket. 

 

Många vägrar fortfarande att flyga med Ryan, för att de hört så mycket om deras oresonliga kundbemötande. Istället flyger de med Norwegian, som verkar så mycket trevligare. I verkligheten, bortom varumärkesbygganden, är det dock Norwegian som regelmässigt ligger i topp när det gäller klagomål till Allmänna reklamationsnämnden och som figurerar på Råd & Röns ”svarta lista” över företag som vägrat följa nämndens beslut. 

 

Vi flyger själva mycket med båda bolagen och våra erfarenheter är att Ryan med åren blivit betydligt resonligare mot sina kunder medan Norwegian tappat en hel del av det de vill vara. När det gäller Ryan vet du ju också alltid vad som kan förväntas, inte minst när du kommer ombord på planet – de är ju alla av samma typ och det finns inget utrymme för obehagliga överraskningar. 

 

Det finns det däremot på Norwegian. När jag skulle flyga Stockholm-Bangkok hade jag bokat nödutgångssäte, för att få plats med mina 190 cm samt kunna jobba de första sex timmarna. Väl ombord visar det sig att mitt nödutgångssäte inte alls var nödutgångssäte. Efter kontakt med en flygvärdinna som pratade knackig engelska fick jag veta att det här inte var samma flygplanstyp som den jag bokade i på hemsidan och att nödutgångarna var på andra rader. 

 

Eftersom vi var överens om att felet var deras frågade jag om hon kunde uppgradera mig till Premium, där det extra utrymme jag hade betalat för finns. Först var svaret att endast kaptenen kan fatta ett sådant beslut, sedan att det var fullt i Premium (när vi lämnade planet den vägen var det uppenbart att så inte var fallet).

 

Efter en elva timmar lång klaustrofobisk resa inklämd i ett hörn utan möjlighet att jobba landade jag allt annat än utvilad. Nu fanns det en del frågetecken som var allmängiltiga för Norwegian-resenärer, inte minst för att det var fler än jag som hade drabbats, bland annat en familj med småbarn.

 

Så jag kontaktade deras kundservice. Därifrån var beskedet att ”sådant här händer vid ändring av flygplanstyp” och att ”vi brukar vid sådana här fall betala tillbaka avgiften för nödutgångssätet”. 

 

Eftersom ”sådant här händer” och ordet ”brukar” kändes oroande – man kan alltså inte veta om man får det extra benutrymme man betalt för på långflygningar med Norwegian – ville vi ha ett klargörande från Norwegian. I egenskap av journalister skickade vi ett mejl till Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson och undrade om beskedet från kundtjänst var något hon kände sig nöjd med, och om vi kunde få ställa några frågor av allmänintresse för Norwegians kunder. Först fick vi inget svar. När vi efter tio dagar skickade en påminnelse fick vi svaret att hon inte jobbar på kundservice och att vi hade fått svar därifrån. 

 

Så här kommer frågorna som vi inte fick ställa till Norwegian:

 

Varför ser Norwegian inte till att kunder som bokat och betalt för ett nödutgångssäte får detta även när ni byter flygplanstyp, framförallt på långflygningar som kan var knepiga för många att hantera av fysiska orsaker (andra måste rimligtvis fått dessa säten utan att ha bokat och betalt för dem)?

 

Att Norwegian på grund av att ett större plan inte blir fullbokat istället sätter in ett mindre plan (med nödutgångarna på andra stolsrader) måste hända regelbundet. Hur ofta?

 

Har Norwegian inga kabinchefer med mandat att lösa sådana här problem på plats, så att kaptenen kan vara fullt fokuserad på att flyga planet?

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.