destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Pampigt hotell i skärgårdsmiljö

 

Grand Hotel Saltsjöbaden i kombination med Saltsjöbadens GK är så mycket skärgårdsupplevelse du kan hantera och ändå så nära Stockholms hela utbud. Vi testade i mitten av april, efter en mild vinter.

 

Alla som får korn på Grand Hotel Saltsjöbaden första gången undrar nog samma sak: vad gör det här pampiga hotellet här ute? Det var familjen Wallenberg som stod bakom satsningen och invigningen 1893 förrättades av kung Oscar II, som beordrade hela svenska flottan att lägga till framför hotellet och skjuta salut. Historiskt är hotellet mest känt som platsen där ”Saltsjöbadsavtalet” undertecknades, ett avtal som än idag reglerar hur arbetsmarknadens parter ska sluta avtal utan inblandning av statsmakten. Hotellets lite annorlunda slogan, ”En försonande miljö”, knyter sannolikt an till detta när man lockar dagens konferensgäster.

 

Saltsjöbadens GK. 

 

Miljömässigt stod franska Rivieran förlaga och arkitektoniskt hämtade hotellet inspiration från Hôtel de Paris i Monte Carlo. Att Wallenbergarna samtidigt låg bakom bygget av Saltsjöbanan från Slussen bidrog till att hotellet snabbt blev populärt. Än idag är det här ett starkt kort, att du kan sitta med en pilsner på den stora hotellverandan och titta ut över vacker skärgårdsmiljö och sedan promenera 300 meter för att ta Saltsjöbanan in till centrala Stockholm.

 

Till middagen har du två olika miljöer att välja mellan.

 

Som vi förstått det har det funnits tankar på att totalrenovera hotellet ett bra tag nu. Visst tycker vi att man kan fixa målarfärgen som släppt på fasaden här och där och lite annat, men samtidigt gillar vi när tidens tand gnagt lite på ytorna på den här typen av byggnader; det får dem att kännas genuina i en tid när det mesta är obeständigt.

 

Vårt Superior-rum samt poolen med utsikt mot vattnet.

 

Det finns 140 rum och sviter. För den som vill ladda stora bössan är det Frank Sinatra-sviten som gäller. ”Ol' Blue Eyes” bodde här tillsammans med Ava Gardner 1953. Själva nöjde vi oss av hushållskassatekniska skäl att uppgradera till ett Superior dubbelrum, med balkong mot vattnet. Inträdet till spa och gym ingick och parkeringen är gratis. Vill du eller någon i ditt sällskap köpa annat än golfpaketet finns det en hel del att välja från oavsett årstid.

 

 

Första gången vi skulle lira Saltsjöbadens GK hade vi farhågor om en snobbklubb där vår Åsa-Nisse-stil inte alls skulle gå hem – vi är ju i ”Solsidan”-land. När vi efter promenaden från parkeringen fick syn på klubbhuset släppte farhågorna: en anspråkslös men trivsam byggnad med stor uteplats mot 18:e green och med vad som ser ut som hyreshus på en bergskant längre upp.

 

 

Layouten är omväxlande och varierad. För att vara en skogsbana är det gott om plats. Första fem hålen ligger riktigt mysigt och stillsamt, sedan hör man av och till lite brus från vägen. Några hål kan upplevas lite småtrixiga första varvet, men det ökar bara suget att spela igen. Sedan vi har här sist, för ett bra antal år sedan, har de höjt upp bakkanterna på ett antal bunkrar, vilket inte bara bidrar till den estetiska upplevelsen utan också gör det lättare att planera spelet utan banguiden.

 

 

Andra och tredje hålets greener ligger extra vackert med samma fina vy över vattnet som du har på promenaden från klubbhuset till första tee (din starttid gäller från klubbhusområdet, inte från första tee). Hål 10, ett kort par 3 där du står högt, håller vi som signaturhålet. Gul tee ligger numera betydligt mer åt vänster och sätter därmed än mer vatten och bunkrar i spel. Vi gillar verkligen den här typen av hål, där man spridit ut tees på bredden och att vi därmed får helt olika upplevelser beroende på vilken tee vi väljer att spela från.

 

Två fotona ovan visar hål 10 från röd tee och från green.

 

Kiosken kommer efter just hål 10, den vinner inga skönhetspriser men erbjuder fin utsikt mot korthålet. Skulle klubben i framtiden bygga en rejälare kiosk hoppas vi att de placerar den uppe vid tees på 10:an, så länge det är säkert för inspelen på föregående hål. När det gäller speltips är vårt främsta att kanske lämna storbulan hemma och öva med järnen – banan är bara 5 471/4 571 (par 71) från gul/röd.

 

 

Sammantaget erbjuder hotell och bana en riktigt fin skärgårdsupplevelse utan att du behöver lämna tryggheten på fastlandet. Och skulle du överdosera har du alltså storstadens hela utbud bara halvtimmen bort. Du hittar foton tagna på banan sommartid här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.