destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Hälsosamt golfpaket

 

Lundsbrunns Kurort ligger vid Odenskällan, som funkat som hälsobrunn sedan början av 1700-talet. Förr i tiden var ordinationen att inleda dagen med att dricka fyra liter av surbrunnsvattnet och sedan gå sju rundor runt brunnen. Vi nöjde oss med en runda, på golfbanan fem minuter bort.

 

Lundsbrunns Kurort ligger kvarten norrut från Skara i Västergötland och har länge lockat människor på jakt efter att må bättre. Förr handlade det mest om att hinka i sig av det mineral- och kalkrika vattnet, numera är det mer fokus på allmänt välmående i form av behandlingar och god mat. Då som nu är det kanske mest vilan, lugnet och omhändertagandet som får konceptet att funka.

 

Lundsbrunn GK par 3. Längst upp: spa-avdelningen på kurorten.

 

Anläggningen är rejält stor, det är på vippen att det finns lika många sängplatser här som i resten av det lilla samhället Lundsbrunn. Hotellrummen är utspridda i tre byggnader med olika karaktär. Vi hamnade i ett dubbelrum i den byggnad som heter Hedvigsdal. Här finns även anläggningens SPA, som har swimmingpool, bubbelbaljor och flera typer av bastu.

 

Vårt rum på Hedvigsdal. Nedan: restaurangen och en rejäl portion wallenbergare. 

 

Rummen i Hedvigsdal är de standardmässigt bästa på Lundsbrunn. Av nyfikenhet var vi över och kollade på anläggningens billigaste rum. Dessa ligger i en äldre träbyggnad med en hel del karaktär. Rummen här är lite mindre och toaletterna är av något enklare snitt – men för den som hellre lägger pengarna i baren än på soveriet funkar de alldeles utmärkt.

 

 

Lundsbrunn GK ligger bara någon minuts körning från kurorten (det går att ta en genväg till fots via bokskogen och då ska det enligt klubbchefen vara 215 steg, är du inte framme efter dessa får du ta det med henne). Här erbjuds en mestadels platt parkbana med gott om utrymme för den som likt oss har ett brett spelregister. Slopen är oanständigt generös – den bankonsulent som räknat fram den måste haft en extremt dålig dag på jobbet.

 

 

Banan är lätt att gå. En anledning att ha golfbil (de är mycket fräscha, med rejält stoppade säten för beniga bakpartier) är att de har gps. Samtidigt är skisserna på tees mycket illustrativa.

 

 

Vatten är i spel på sju hål, inklusive de tre första. Hål 2 och 3 ligger mysigt, som en tvåhåls-variant på ”Amen Corner”. Hål 5 håller vi som banan mest svårnavigerade – här måste du få till bra längd på utslaget för att komma runt doglegen och slippa chansa mellan alla trädstammar.

 

 

Vårt favorithål, i varje fall från tees, är 11 (fotot ovan). Här står du högt oavsett varifrån du slår och du har en hel del vatten i sikte åt alla håll och kanter. Avslutningshålet är ett fint matchspelshål, med inspel över vatten. Som mest kan du klämma ut 5 760 meter ur layouten. Du hittar fler vårfoton från banan här

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.