destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Boende en långputt från två bra 18-hålare

 
Vidbynäs har två banor med helt olika karaktär. South Course anses av många ha landets bästa bunkerområden medan North Course bjuder på en mer kuperad skogslayout. Boende hittade vi på den trevliga herrgården nästgårds.


Vidbynäs Golf ligger utanför Nykvarn, strax väster om Södertälje. In till Stockholm är det dryga halvtimmens körning. Utöver två bra golfbanor finns här ett av landets fräschaste klubbhus, med en veranda där det är lätt att dröja sig kvar och kolla inspelen på avslutningshålet på banan med de där förstklassiga bunkrarna.

 

South Course och den mer kuperade North Course.

 

För er som vill göra det mesta möjliga av Vidbynäs-besöket – inte minst om ni ska spela båda banorna – erbjuder Vidbynäs Gård inkvartering i anslutning till den pampiga herrgården på andra sidan parkeringen från klubbhuset. Herrgården är mycket populär för bröllop och går du själv i giftas-tankar finns alltså möjlighet att med lite planering klämma in en runda mellan vigseln och middagen efteråt.

 


Huvudbyggnadens äldsta delar är från 1711 medan hotellrummen är utspridda på tolv friliggande röda hus (ovan). För den som vill tagga ner lite extra efter rundan finns en vedeldad badtunna med tillhörande bastu.

 

Frukostmatsalen, med möjlighet att sitta ute med utsikt mot trädgården.


Priserna kan variera en hel del beroende på bokningsläget och eftersom det är ett populärt hotell för bröllopssällskap är det regelbundet rejält bokat –  var flexibel.

 

 

Vi hamnade i ett dubbelrum som var väl tilltaget i storlek, med en soffhörna och stort badrum med dusch. Vi hade också en bonustoalett, vilket öppnade upp möjligheter för synkroniserade sittningar. Sängarna var riktigt sköna. För middagen hänvisades vi till golfklubben då herrgården var bokad av ett bröllopssällskap.

 

Ett av landets fräschaste klubbhus, med mycket bra mat.

 

Vi började på North Course som alltså är mer av en skogslayout; en gång i tiden hette den faktiskt "Forest". Från parkeringen ser du första och sista hålet och då ser den ut ungefär som South, med de stora karaktäristiska bunkrarna. Från andra hålet och fram till 17:e är den en helt annan upplevelse, med betydligt färre bunkrar och några rejäla nivåskillnader.

 

Öppningshålet på North fram- och bakifrån samt avslutningshålet, däremellan byter banan skepnad. 

 

Den är jobbigare att gå än South, men inte värre än att du kommer att kunna njuta av naturen – för här handlar det definitivt mer om att man anpassat layouten till naturen än tvärtom. Gillar du som oss att stå högt och slå neråt bjuds du på flera möjligheter.

 

 

Första tee är inte alls lika exponerad för oönskad publik som på South, så har du en sving med estetiska defekter kommer du känna dig lugnare här. När du hålat ut på öppningshålet är det en hyfsad bensträckare till andra hålet, men sedan blir det lugnare. På vägen från hål 4 till 5 ska du vara uppmärksam då du passerar i skottlinjen för utslaget på hål 13 – ha koll åt höger. 

 

 

Signaturhålet är 11 (fotona ovan), har du en kronisk slice rekommenderar vi att du slår ut med en vänsterklubba. Kiosken ligger sedan flera år här, för att ge dig estetiska värden under fikat. Sortimentet är ganska begränsat, vi gissar att det är för att den ligger så långt bort från allt och alla att ett bredare utbud skulle locka traktens kriminella element. Det fanns under vårt besök inte heller något vatten att fylla på, så vill du inte köpa i automat ska du se till att ha med dig för hela rundan.

 

Hål 10, med flera riktigt fina och varierade tee-positioner.

 

Sedan var det dags för South, som är den mest trafikerade av de två banorna. En anledning är att den är lättare att gå, en annan just de fina bunkrarna. En tredje anledning är att North inte funkar för den som bara vill lira nio hål – när du hålat ut på hål 9 där är du halvvägs till Södertälje.

 

 

Goda nyheter för dig som vanemässigt gräver dig neråt med dina bunkerslag är att det oftast finns gott om utrymme att spela runt sanden; banan uppmuntrar alltså till ”course management”, att tänka till innan du slår – inte vår paradgren men vi gillar alla banor där det krävs någon typ av tankearbete och framförallt blir det kul i matchspel.

 

Avslutningen på hål 9 och 18 från klubbhusterrassen.


Från klubbhusets veranda ser du hål 9 till vänster och avslutningshålet till höger. De ger en bra bild av vad som väntar, med rejält stora och hyfsat djupa bunkrar som skyddar greenerna. Det finns också gott om avrinningsytor (välpolerade nerförsbackar som snor din greenträff). Layouten kan spelas upp till dryga 6,5 km. Öppningshålet är ett ganska långt par 5, men om du som oss värmt upp svingen med enbart kaffe finns det ändå goda möjligheter att hålla bollen i spel.

 Korthålet 7 (två fotona ovan) håller vi som bästa hålet på ut-9. Det är indexerat som banans näst lättaste hål, helt klart har bankonsulenten som kom fram till det lyckats träffa green. Skulle du missa den finns det gott om alternativ till par.

 

Hål 9 från gul tee. Den välbevakade greenen på hål 9 sedd från vänster. Nedan: hål 10.


Hål 9 är ett mycket kort par 5, som på vippen kunde spelas som ett par 4 om det inte varit för alla djupa bunkrar som skyddar greenen och att det är vatten på vänstersidan – ett riktigt bra risk/reward-hål där allt kan hända om du missar green.

 


Även på in-9 hittar du ett riktigt bra korthål med högt belägna tees (hål 17). Här erbjuds inte mycket marginaler mellan främre och bakre greenbunkrarna, med vind kan klubbvalet bli lite av en chansning.

 

Korthålet 17 från två olika tees. Nedan: avslutningshålet från klubbhusterrassen.


Avslutningshålet är också mycket bra, precis som hål 9 ett kort par 5 men här finns en möjlighet att landa andraslaget säkert precis vänster om green och sedan pitcha i kopp därifrån för en enkel eagle.

 

 

Om du bara har tid att lira en av banorna, vilken ska du då satsa på? Normalt föredrar vi skogsbanor, för att du där har ditt eget utrymme och slipper störas av andra golfares dåliga dagsform på intilliggande hål. Men South har sina smått Sverige-unika bunkersystem och det gör att vi tycker att du då ska satsa på den. Eller så gör du som oss och lirar båda med en övernattning – det är du (antagligen) värd. Du hittar fler foton från Vidbynäs båda banor här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.