destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

27 hål och chansen att övernatta på Green


Halvvägs mellan Leksand och Rättvik ligger Tällberg, en liten by med osannolikt många hotell – vi bestämde oss för att ta reda på varför. Golfen lirade vi på byns 9-hålare samt på Leksands GK.

Att besöka Sverige och Dalarna utan att besöka Tällberg, är som att vara på ett bröllop utan att se bruden”, har det sagts. Helt klart har många hörsammat det här, den lilla byn med bara några hundratal bofasta invånare får varje år mer än en kvarts miljon besökare. För att hantera det här finns åtta hotell och gästhem med totalt runt 1 500 sängar – byn kan vara en het kandidat för världsrekord i antal hotell per capita.

 


Samtliga foton utöver golfbilderna är tagna vid Green Hotel.


Mellan 2005-2013 var Tällberg också, trots sin litenhet, ett namn på den internationella scenen. Då hölls ”Tällberg Forum” här, en konferens kring global samverkan som årligen samlade upp mot 500 deltagare från en mängd länder. Forumet är nerlagt men Tällberg Foundation lever kvar.

 Det som framförallt kanske lockar turisterna är naturupplevelsen, inte minst vyerna mot Siljan. Även mat och dryck har en dragningskraft, att hotellen ligger inom gångavstånd från varandra har säkert bidragit till en konkurrenssituation där det hela tiden gäller att försöka erbjuda det bästa av det mesta. Sedan har du förstås Dalhalla endast 20 minuter bort.

 


Leksands GK: Nedan: Tällberg.

När det gäller golfen, som vi pysslar med, finns Leksands och Rättviks GK inom kvartens körning och Tällbergsbyarnas GK bara några minuter bort. Den senare är en 9-hålare och invigdes med kunglig glans 2005, nästan i varje fall – mer om det längre ner.

 Men först checkade vi in på Green Hotel. Den ursprungliga byggnaden uppfördes som privatbostad för en medarbetare till professor Gösta Mittag-Leffler, dåtidens stjärna inom svensk matematik (han disputerade med sin uppsats ”Om skiljandet af rötterna till en synektisk funktion af en variabel” – men det där hade du säkert redan koll på). Under andra världskriget användes byggnaden som barnpensionat och 1947 blev den hotell.

 Hotellet ligger högt i byn och vyerna mot Siljan är magiska. Har du av misstag fått med dig icke-golfare finns det en hel del som kan sysselsätta dem, oavsett om de vill ta det lugnt eller hålla igång fysiskt. Personalen är oerhört trevlig och hjälpsam och klädda i folkdräkt.

 


Rumsnycklarna lämnar inget tvivel om att vi är i hjärtat av Dalarna.
 
Med 100 rum och 200 bäddar är Green det största hotellet i Tällberg. Hälften av rummen ligger i restaurangbyggnaden, resterande i fristående hus och härbren, de sistnämnda är som klippt och skurna för fäbodsromantiker. Även om du har med hunden kan du välja bland olika kategorier av rum. Själva hade vi bokat in oss i två rum i restaurangbyggnaden, ett hade dusch och lite skymd utsikt mot sjön, det andra hade badkar och fri utsikt. Båda hade balkong.

 

Utsikten från rummet med fri utsikt. Det andra rummen. Häbren för romantiker.


Maten är som sagt en stor grej här och vi dök upp redan för en lätt lunch, bestående av några riktigt goda pajer och en lika god gulaschsoppa.

 


Till vår trerätters middag serverades souvas (renkött) med riven ost som förrätt, sejrygg med vitvinsås till huvudrätt och en mandelkaka med hjortronmylta och vispad grädde som avslutning. Samtliga råvaror kommer från lokala gårdar och producenter.

 

 

Så till golfen. Leksands GK ligger tio minuter söderut, strax innan du kommer fram till samhället Leksand. Banan har inte någon kontakt med Siljan, men väl med en mindre förgrening av Limsjön, en uppskattad rastplats för flyttande sjöfågel.

 


Layouten är en kombination av park och skog och kan spelas från 4 339 upp till 5 454 meter, med tre tees, par 70. Vill du komma maximalt förberedd hittar du bra flyovers över samtliga hål på hemsidan.

 Om du som oss dyker upp utan några som helst förberedelser och helt ouppvärmd ska vi flagga för att den där förgreningen av Limsjön kan ställa till det när du är som mest sårbar; på öppningshålet (fotona ovan) när du är ouppvärmd och stel, på inspelet på hål 9 (nedan) när du är helt fokuserad på fikapausen, på hål 10 när du är däst efter fikapausen och på 18 när du knappt har kraft kvar för att hålla styrfart.

 

 

Knepigaste hålet för förstagångsbesökare är sannolikt 7 (nedan), ett kort par 4 som kräver precision och inte värst mycket kraft. Vi gick i vanlig ordning på kraft på förstabollen i hopp om att det skulle fungera. Det gjorde det inte, den här gången heller.

 

 

I övrigt, så när som på lite skvättar vatten här och där, är det på inspelet på 13 (nedan) som du kan hamna blött, ett långt par 5 med gott om utrymme från tee men som sedan smalnar av betydligt. Tipset i banguiden säger att långtslående kan gå in på två, kombinera i så fall med raktslående.

 

 

Hål 18 (nedan) är het kandidat till Dalarnas bästa avslutningshål, ett kort par 4 där vatten och bunkrar ska navigeras i full vy från klubbhusterrassen.

 

 

Allt sammantaget erbjuder Leksand en kul och omväxlande runda, trots att det inte är några stora höjdskillnader (bonusen med det är att den är lättpromenerad). Du hittar fler foton från banan här.

 

 

Tällbergsbyarnas GK  (eller kort och gott Tällbergs GK) var som sagt igång 2005. Banan går lokalt under namnet ”Plintsberg”, efter byn där den ligger, fem minuters körning från Green Hotel.

 Till invigningen dök kungen upp för att klippa band och annat, men det visade sig vara imitatören Bosse Parnevik, som var kompis till en av klubbens initiativtagare. Huruvida den församlade publiken fick veta detta förtäljer inte historien.

 En innovativ grej vi hittade på hemsidan är att småbarnsföräldrar erbjuds att dela på ett medlemskap – en lysande idé för att behålla medlemmar under de år det är störst risk att de försvinner för att kanske aldrig komma tillbaka.

 Banan har nio hål och med två tees kan den spelas 2 232 eller 2 625 meter, par 36. För den som lirar två varv (alltid kul på en ny bana) handlar det alltså om totalt 4 464/5 250 meter.

 Det vi verkligen gillar med banan längdmässigt är att par 4:orna är precis lagom långa för merparten av golfare, du slipper ta i så att du nästan gör i byxan utan kan fokusera på riktning.

 Med begränsad budget tycker vi att banan levererar en bra upplevelse. En fördel är också att det inte alls är samma tryck här som på 18-hålarna i området och klubbhuset är riktigt fräscht och fint. Är det obemannat finns en automat med dryck och tugg. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.