destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

100 procent bohuslänsk skärgård och fem minuter till banan

 

I Fiskebäckskil hittade vi ett golfpaket med boende direkt vid vattenkanten och med Skaftö GK, som fostrat landets bästa syskongolfare, runt knuten.


Fiskebäckskil ligger mitt i den bohuslänska skärgården, 40 min väster om Uddevalla. Från Göteborg är det dryga timmens körning. Första gången vi hörde talas om orten var 1970, när Mona Wessman krängde en pytteliten gul Fiat med låten ”Fräsiga Fia”. Våra föräldrar gick på det här och köpte bilen och vi ungar fick ett treårigt traumatiskt förhållande till Fiskebäckskil innan föräldrarna gav upp och köpte en bil mer anpassad för fyra personer.

 

 

När vi nu anlände till Fiskebäckskil (två personer i en normalstor bil) checkade vi in på Gullmarsstrand Hotell & Konferens. Vill du bo nära vattnet har du kommit rätt, större delen av anläggningen ligger på en långsträckt brygga med utsikt över Gullmarsfjordens öar och vikar. Totalt finns här 84 rum. Vårt sällskap checkade in i två olika rumskategorier.

 

 

Rummet som våra snobbresenärer bodde i låg direkt på bryggan (fotona ovan), med skjutdörren öppen kunde de höra hur det skvalpade under uteplatsen. Sängarna var motoriserade, bra om du har magmuskler som behöver lite draghjälp när du ska göra dina grynings-situps. Badrummet var mycket stilfullt, i mörka toner och med dusch.

 

 

Vi andra bodde i ett rum som låg högre upp (61 trappsteg, fotona ovan) och med vidsträckt utsikt mot Lysekil och skärgården. Här var det mer ordinär standard men lika sköna sängar. Även om du inte får vägskvalpet här är det en häftig känsla att lägga sig och vakna med full vy mot skärgården och vattnet. Från toastolen hade vi havsutsikt, något snobbarna där nere inte kunde skryta med.

 

Restaurangen. Till frukosten ska du inte missa den hemmagjorda nutellan.

 

Det finns inte ett utrymme på anläggningen där man inte gjort det mesta av närheten till vattnet, från konferensutrymmen till restaurang och spa. Bubbelpoolerna (fotot längst upp på sidan) hänger över vattnet. Nedan ser du foton från spaavdelningen. 

 


Golfpaketet ger dig chansen att välja mellan Skaftö och Lysekil Holma. Eftersom den förstnämnda bara ligger fem minuters körning från hotellet valde vi den. Här erbjuds du en lätt kuperad layout med en hel del bohuslänsk granit att navigera. Ungdomsverksamheten är stark på klubben och har inte minst fostrat syskonen Marcus och Frida Kinhult.

 

 

Efter en tam inledning där de första tre hålen är utslängda på en platt yta framför klubbhuset tar det sig, inte minst för oss som gillar banor som underordnat sig naturen istället för tvärtom. Detta gör också att det blir en del transportsträckor mellan vissa hål, men då får du chansen att njuta av den bohuslänska skärgården istället för att leta boll.

 

 

Det finns en hel del blinda passager och är det första gången du spelar här lär du få skicka fram en spejare här och var, oavsett om du fick med banguide eller ej. Hål sju är ett kort par fem (388 meter som mest) där många har chansen att gå in på två, men här gäller det verkligen att se till att du har koll på framförvarande boll hela vägen. Från greenen här har du banans bästa utsikt mot skärgården, vid klart väder ser du Smögen långt där borta.

 

 

Banan är kort, som mest kan du bita av 4 804 meter (par 69), som minst 4 224 (det finns bara två tees). Du har sex korthål och tre par 5, hål 7 är som sagt kort men de andra två är normallånga. Sammantaget tror vi att du kommer att ha en riktigt kul och omväxlande runda här. Restaurangen ligger fint och är mycket trevlig. Du hittar fler foton från Skaftö och Lysekil Holma här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.