Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.



Varierad helhetsupplevelse av hög kvalitet


Cypern har i dagsläget fem golfbanor, alla med sin egen karaktär och med förstklassiga klubbhus. Fyra ligger i ett kluster i sydväst, en i norr, på den turkcypriotiska delen av ön (du hittar den i ett separat reportage). Det är inte helt okomplicerat att spela alla under en vecka, men det går. Vi hade en riktig höjdarvecka på Cypern, med trevligt bemötande överallt och bra mat och dryck till anständiga priser.

Cypern är Medelhavets tredje största ö och ligger geografiskt i Asien. Politiskt, historiskt – och i de flestas medvetande – hör ön däremot hemma i Europa, varför vi valt att katalogisera den där. Storleksmässigt är den som tre Gotland. Utöver sol, bad och golf erbjuds en hel del kultur, inte minst arkeologi. Åker du hit under vintermånaderna finns det också goda chanser att kombinera med utförsåkning mitt på ön.

Korineum på Nordcypern. Längst upp: Eléa.

Norra tredjedelen av ön annekteras/ockuperas (beror på vem du frågar) sedan 1974 av Turkiet och benämns Nordcypern. Trots försök av EU att medla delar en demilitariserade zon fortfarande syd och nord och gör det småbökigt för alla, inte minst för turister i hyrbilar. Med detta sagt ska vi också påpeka att få ställen i Europa känns så säkra att vistas på som Cypern, för att det är en ö skyddad av rejält med vatten.


Aphrodite Hills.

Som det ser ut i skrivande stund kan du inte ta en hyrbil från Nordcypern söderut till republiken Cypern. Få om några hyrbilsföretag i republiken låter dig ta bilen till Nordcypern, för att deras försäkringar inte gäller där (kolla med de stora internationella företagen vad som gäller). Skulle det vara ok att ta in hyrbilen måste du eventuellt köpa till en försäkring när du passerar gränsen, detta går smidigt.

 

Minthis Hills.

Om du får tag i en privat kärra kan du också köra in i Nordcypern. Här måste du köpa till en obligatorisk trafikförsäkring för Nordcypern. Denna täcker bara dem som du eventuellt kör på, inte dig, dina passagerare eller ert fordon. Risken för att krocka på Cypern får väl anses något förhöjd då det är vänstertrafik på hela ön. I Nordcypern är hastighetskontrollerna notoriska och du kan åka på böter för en enda km över tillåten hastighet.  Värt att komma ihåg innan du som oss snubblar in i hyrbilen och kör mot Nicosia är att staden på vägskyltarna är mer känd som ”Lefkosia”.

Eléa. Ovanför: Secret Valley.

Fyra av golfbanorna ligger väl samlade i sydväst, en i Nordcypern. Om du bara ska spela den sistnämnda ska du satsa på golfcharter en vecka alternativt flyga in till Ercan-flygplatsen i Nordcypern varifrån du når golfanläggningen på 40 minuter, utan några gränspassager. Vi har valt att lägga denna banan i ett separat reportage.

 

Korineum på Nordcypern.


Om du vill satsa på de fyra i republiken Cypern är kuststaden Paphos ett bra ställe att slå ner bopålarna. Härifrån har du samtliga banor inom 10-20 minuters körning. Du har också nära till de flesta sevärdheterna, inklusive ”Afrodites klippa” ("Petra tou romiou"). Det var här Afrodite enligt mytologin steg i land och det finns varianter på vad du välsignas med om du simmar runt klippan. En är att du blir tio år yngre om du simmar tio varv. Vi måste ha simmat åt fel håll.

 


Under badsäsong går det charter och lågprisflyg direkt till flygplatsen i Paphos, resten av året är det flygplatsen i Larnaca som gäller. Från Larnaca till Paphos är det dryga timmens körning raka spåret – se till att du har vattnet på vänster sida så lär du hamna rätt. När du ska hem är det viktigt att du är på flygplatsen i god tid, att ta sig igenom pass- och säkerhetskontroll kan ta väl över en timme. När du väl har tagit dig igenom dessa kan du trivas på en av Europas trevligaste flygplatser.

 

Minthis Hills.

När det gäller golfen gillar vi framförallt att de fem banorna har helt olika karaktär, alla mycket välskötta och med förstklassiga klubbhusfaciliteter. Vår och höst (framförallt mars och okt/nov) är det rejält tryckt på framförallt de fyra i söder, då ska du inte dyka upp utan förbokade starttider, även om du är ensam. Med många stora grupper av golfare kan en runda då ta sin tid och lite till. Kan du vara utan de stora eftermiddagsrabatter som några klubbar erbjuder är vårt tips att alltid gå ut som förstaboll på morgonen för att få en ostörd upplevelse.

 


Secret Valley.


Många europeiska golfare har paket som inkluderar spel på flera banor, varför du ganska snart kommer att känna igen folk på uteserveringarna efter rundan. Framförallt träffade vi på många österrikare under vår vecka och de pratar betydligt bättre engelska än tyskarna. Vi berättade under en runda att vi dagen innan hade tappat vår lägenhetsnyckel på en annan bana (vår grisslaktarsving tömmer ofta fickorna), men att proshopen hade fått in den några timmar senare. Det visade sig att det var killen vi nu lirade med som hade lämnat in den.

 



Eléa (även ovan) är senaste tillskottet av banor på Cypern. Som brukligt numera är banan och klubbhuset första steget i en satsning där hus och hotell är projekterade. De goda nyheterna är att all bebyggelse, när den väl kommer igång, ska ligga bakom klubbhuset, bort från banan. Värre är det med en ful fabrik och kraftstation som ligger granne med banan och som drar ner det estetiska intrycket.

 


Marken där banan ligger var tidigare en olivodling. Under byggnationen togs alla träd bort och återplanterades sedan längs många fairways.

Klubbhuset ligger upphöjt, var du än är på banan vakar det över dig. Från terrassen har du 180 graders vyer mot Medelhavet längre ner. Tisdagar och lördagar är tävlingsdagar för medlemmarna och då är det extra tjockt. Nick Faldo står bakom layouten och hans karaktäristiska stora bunkersystem med upphöjda bakkanter finns överallt. De kan vara svåra att ta sig ur men samtidigt har du ingen att skylla på utom dig själv om du hamnar i dem – banan är med andra ord så rättvis och förutsägbar som bättre spelare kräver. För oss vanliga hackare finns det gott om utrymme att undvika bunkrarna, om vi bara formulerar någon sorts spelstrategi innan vi skyfflar iväg bollen från tees. Med bra ”course management” finns det goda chanser att gå i mål med värdigheten intakt.

 

Det enorma klubbhuset går inte att missa från något ställe på banan.

 

Gräset på fairway är en variant på bermudagräs och blir brunt vintertid, något som inte alls påverkar spelkvaliteten. Layouten är något kortare än du är van vid, 5 734/5 152 från gul/röd – men i yards (så dra av tio procent). Om det inte blåser, vilket det ofta gör, kan det vara läge att flytta bak en tee.

 



Egentligen har vi lite svårt för banor där man anpassat naturen till banan istället för tvärtom, men de fina bunkersystemen gör att vi ändå gillar den visuella upplevelsen. Spela gärna sen eftermiddag då ljuset gör banan vackrare – dessutom är det betydligt billigare då.

 



Det är som sagt bunkrarna som kan ställa till det för dig, vatten finns det ytterst sparsamt med. Hål 9 är det hål där vi kan se en del blöta ner sig på, mycket lägligt fanns där en skylt om att man vid kiosken kunde skänka en euro till välgörande ändamål för varje boll man plumsat på inspelet över vattnet. Hade vi haft ett liknande system på hemmaklubbens alla vattenhål hade vi lätt kvalat in som filantroper.

 


Aphrodite Hills ligger 20 minuter österut från Paphos och är den anläggning som på allvar satte Cypern på golfkartan när de öppnade 2002. Förutom hotellet finns här en mängd olika typer av lägenheter. De större är bara marginellt dyrare än de mindre, så boendet blir alltså rejält billigare här ju fler som reser ihop. Vi var inne och glodde i några lägenheter och det skiljer en hel del när det gäller layout och utsikt. Trots det är priserna helt baserade på storlek, så kolla runt rejält på hemsidan så att du hittar en så bra lägenhet som möjligt för dina pengar (det finns också en chat-funktion där du kan ställa frågor). Det finns också villor att hyra, med privat eller allmän pool. Priset på boende i lägenheter och hus på Aphrodite följer badsäsongen, så du kan alltså bo billigt när det är högsäsong för golfen. Detta innebär att de golfpaket (boende & spel) som erbjuds kanske inte alls är det mest lönsamma alternativet.

 


Eftersom vi bara var på genomresa valde vi att bo på hotellet, som genom sin arkitektur och layout (många mindre byggnader med planteringer och pooler) känns betydligt mindre än sina 290 rum. Har du som oss med åren utvecklat en badrums-fetischism (vi kan drälla i ett badrum en halv kväll utan att komma på vad vi gör där – utöver att bada badkar) kommer du att gilla vad som levereras: alla rum har riktigt fina badrum.

 

 

Balkongerna är stora och kuddarna av hög klass. Kvällsbuffén som ingick var mycket bra, vi hade en orgie i stora läckra musslor i skal med rejäl vitlöksmak. Själva lokalen för kvällsbuffén/frukosten upplevde vi lite väl bullrig när det var mycket folk, sitt utomhus om vädret tillåter. Utöver vad hotellet erbjuder i serviceväg finns det också ett litet centrum med några restauranger och en välsorterad supermarket.

 

Vi valde att uppgradera till ett rum med utsikt mot havet och solnedgången, vilket kändes helt rätt när vi satt där med pilsnern och funderade över våra ofullkomligheter som golfare.

 

Så till banan, där vårt främsta tips är att ha en nykter förare av den obligatoriska golfbilen – transporten från hål 6 till tees på hål 7 och vidare till greenen sker på en serpentinväg som hävdat sig bra i Italien (en av oss fick rycka in och köra bilen åt två i bollen som uppenbarligen var osäkra på undantagen i sin hemförsäkring). Hål 7 är ett av de märkligare korthål vi upplevt, helt ensamt i en stor ravin.

 

Hål 7 från blå tee och från green, du ser serpentinvägen uppe till vänster.


Kan du inte vänta till 7:an för att mäta dina krafter mot en ravin? När du rullat av hål 2 och över vägen ser du direkt till höger en gräsplätt. Det är backtee på hål 3. För att ta dig över ravinen krävs en carry på drygt 200 meter. Vi testade (även om det inte finns några teekulor på backtees på Aphrodite är det normalt OK att spela därifrån) men helt klart funkar inte våra sorkdödare i sådana här lägen. För att ta dig från backtee till gul tee på det här hålet är det nästan en km körning!

 


Hål 3 från backtee. Utöver bollarna vi mystiskt förlorade härifrån lirade vi faktiskt hela rundan på samma boll – även slopen indikerar att banan inte är den bollätare man kanske först tror.

Sammanfattningsvis var banan mycket varierad och kul, dessutom i utmärkt skick. Många hål omges av bebyggelse, men det är riktigt fina hus så det störde oss inte alls – dessutom låg de på säkert avstånd från vår ”breda” spelrepertoar.

 

Aphrodite har det klart bästa avslutningshålet på Cypern, oavsett om du är på väg in eller sitter på serveringen.

 

För dig som gillar att häcka på 19:e hålet och se andras tillkortakommande på 18:e erbjuds i särklass bästa vyerna från Aphrodites servering.

 



Secret Valley ligger nästgårds till Aphrodite Hills och erbjuder också den en förstklassig totalupplevelse. Det här var den anläggning som överraskade mest och gillar du som oss banor som är anpassade till naturen istället för tvärtom har du kommit rätt. Alla hål ligger i en dalsänka, ut-9 går i ett pärlband bort från klubbhuset och in-9 tar dig tillbaka på samma sätt. Det här innebär att du inte kommer till klubbhuset halvvägs, men det finns gott om dryckesautomater utplacerade (ej öl).

 


Banan är betydligt kortare än vad du är van vid hemifrån, så det kan vara läge att omgruppera till en tee längre bak. Samtidigt kräver många hål att du verkligen tänker till innan du slår. Just att layouten favoriserar placering framför längd gjorde att vi totalcharmades av den. Dessutom var den i toppskick under vårt besök. Något enstaka hål gick lite på skrå, men man får vara bra gnällrövig för att låta det dra ner betyget.

 



De omkringliggande kullarna erbjuder visst skydd blåsiga dagar. Hål 7 och 12 kräver extra tanke, ta det lugnt på utslaget och satsa på en bra placering inför andraslaget. Från några högt belägna hål kan du skymta Medelhavet, annars är det bara på hål 9 som du ser det på allvar, när du är nere och vänder vid stora vägen. Klubbhuset är mycket fint och fräscht. Den enorma kåken som hänger på klippkanten ovanför klubbhuset tillhör killen som äger klubben, verkar som att han har kosing för att se till att banan håller sig i toppskick. Om du håller dig på högerkanten av hål 16 när du spelar Aphrodite får du en bra ovanifrån-vy mot flera hål på Secret Valley.

 

 
Tjugo minuter rakt norrut från Paphos ligger Minthis Hills, Cyperns äldsta golfklubb (1994). Namnet har klubben tagit från ett kloster från 1100-talet som ligger bakom green på hål 4. Banans slogan är ”Touch the sky”, vilket motiveras med att den ligger på 500 meters höjd. Huruvida du kommer åt himlen från den här höjden ska vi låta vara osagt, men altituden innebär att det är ca fem grader svalare här än nere vid kusten. Växtligheten ser också lite annorlunda ut, faktiskt.

 



En del golfare hoppar den här banan, för att de andra tre anses bättre. Visst kan det kännas som att banbyggarna här haft en mindre plånbok att gräva ur, men samtidigt var Minthis under vårt besök minutiöst skött och vi tycker absolut att du ska spela den. Tyvärr erbjuds du inga vyer mot Medelhavet där nere, men passa på att kolla in utsikten på vägen till klubben.

 



Har du som oss en bångstyrig driver kommer du att gilla layouten, som erbjuder goda chanser att spela vidare på allehanda snedskott. Vatten är bara i spel på tre hål, men rejält på 13, ett korthål med ö-green. Hål 12 är banans läckraste hål, med några riktigt fina tee-placeringar. Spelar du flera rundor ska du variera tee här, för att se hur aggressiv du vågar vara över ravinen och mot flaggan.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Cypern:

Aphrodite Hills
Eléa
Korineum
Minthis Hills
Secret Valley

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.