Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Förstklassig totalupplevelse


Korineum levererar en förstklassig bana och ett mycket trevligt hotell med bra mat. När du sitter och tröstsuger på din öl efter rundan har du storslagna vyer mot såväl berg som hav.

Golfanläggningen i Nordcypern heter Korineum Golf & Beach Resort. Via hemsidan kan du hitta vettiga priser på boende med halvpension. Vintertid erbjuder de paket där golfen är inkluderad. De flesta skandinaver som lirar här åker på en veckas golfcharter och håller sig här – något vi utan någon som helst tvekan också skulle kunna göra.

 


Om du som oss ska ta dig hit från republiken Cypern i söder är det inte helt okomplicerat då en demilitariserade zon stökar till det för hyrbilar. Få om några hyrbilsföretag i republiken låter dig ta bilen till Nordcypern, för att deras försäkringar inte gäller där (kolla med de stora internationella företagen vad som gäller). Skulle det vara ok att ta in hyrbilen kan du behöva köpa till en försäkring när du passerar gränsen, detta funkar smidigt.

 


Vår hyrbilsfirma lät oss inte ta med bilen till Nordcypern, så vi löste det genom att parkera den i Nicosia och gå över gränsen vid Kermia-gränsövergången. Där hade vi arrangerat med Korineum att bli hämtade för den dryga halvtimmens bilresa till klubben. En variant är också att vinka till dig en taxi när du passerat gränsen.

 I Nicosia finns det två hotell som ligger nära Kermia: Crown Inn och Asty. Båda är billiga och bra, utan att leverera chokladbit på kudden. Vi bodde på det förstnämnda (rummen något enkla, i övrigt bra) och gick faktiskt de 20 minuterna till gränsen, en behaglig promenad och lätt att hitta. Asty kan ev erbjuda gratis skjuts om du bor där, kolla med  dem.

 Korineum är en anläggning som direkt föll oss i smaken, inte minst för klubbhusterrassen med sina fina vyer mot havet och bergsryggen Kyrenia (Beşparmak på turkiska), med det karaktäristiska partiet som ser ut som knotiga fingrar, inte olikt en mini-version av Dolomiterna. 

 Hotellet har några varianter på rum. Helt klart ska du se till att få ett rum med vyer mot havet, framförallt för att balkongerna till dessa rum är betydligt större än de flesta som ligger mot landsidan, där det med nöd och näppe är plats att sitta ute. Maten var mycket bra under det dygn vi vistades på hotellet. Till frukost var det bra kaffe och nypressad apelsinjuice. För den som vill ligga och dega på stranden erbjuder hotellet gratis transporter. 

 


Hotellet och vårt rum i kategorin ”Standard Elite Sea View Room”.

Golfbanan var under vårt besök i mycket bra skick från första tee till sista green och missminner vi oss inte ser du havet från samtliga hål. Som på alla destinationer där det finns golfreseoperatörer är det bra att kolla med proshopen vilka tider de har blockat, så att din tvåboll inte hamnar bakom ett stort antal fyrbollar.

 

Klubbhuset är ett av de trevligaste vi varit på, med bra priser på dryck och mat.


Fram- och bak-9 är helt olika till karaktären, inte minst kräver de första betydligt mer flås. Ordningen var tidigare den omvända, men klubben växlade för att golfare skulle kunna tampas med de mest kuperade hålen när de var fräscha i benen, vilket nog är rätt tänkt. Sista nio är inte bara lättare att gå, de erbjuder också en mer lättscorad layout med mer utrymme för den som likt oss oftare frågar hur bred än lång en bana är.

 


Redan på andra hålet (ovan) växer hornen; du står högt och med angränsande håls fairways som ”buffertzoner” är det bara att dra på allt vad du orkar. Hål 4 är ett riktigt fint korthål där det från backtee är mer ravin är gräs i synfältet.

 

Hål 5 från gul tee, du ser green till vänster. Extremt långslående samt golfare med dålig självinsikt kan försöka gå mot flaggan, för oss övriga handlar det om hur mycket av svängen vi vågar bita av.


Hål 5, ett par fem dogleg, står ut som det klart häftigaste. Från tees ser du nästan Kaknästornet och långtslående inbjuds att gena. Har du spelat Alhaurin i Spanien har de lite av samma hål, fast spegelvänt.

 

Hål 4, par 3, från backtee och blå tee.

Bilar får bara köras på vägarna. Hade det inte varit för att de första nio är så kuperade hade det inte varit något snack om att du ska gå, nu är det lite jämnt skägg. En bil med kylda öl och andra livsnödvändiga förnödenheter dyker upp regelbundet och ingjuter mod i dig.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Cypern:

Aphrodite Hills
Eléa
Korineum
Minthis Hills
Secret Valley

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.