Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Costa Navarino utmanar Belek


Med två mycket bra banor och förstklassigt boende utmanar grekerna de bästa anläggningarna i turkiska Belek. Åker du inte arrangerat visar vi hur du kan ta dig dit för egen maskin.

Costa Navarino heter Greklands första högklassiga golfdestination, belägen drygt tre timmar sydväst om Aten, på Messinia-regionens västkust. I dagsläget finns två golfbanor och nästan 800 rum och sviter fördelade på två förstklassiga hotell och utspridda runt en enorm trädgård. Bygget är redan tillräckligt stort för att vi skulle gå mer vilse än rätt de första dagarna. Ett tips är att ägna några minuter åt den karta över området som du får när du checkar in, för att ta några bra riktmärken. Reser ni med en golfresearrangör eller i egen grupp kan det vara värt att redan vid bokningen påpeka att ni vill bo hyfsat nära varandra, annars kan det hända att ni inte ses de första dagarna.

 

Signaturhålet på Bay Course. Längst upp: Klubbhuset på Dunes Course. Nedan: Westin-hotellet.

 

Storleken till trots har man gjort ett riktigt bra jobb med att skapa en någorlunda intim känsla, med flera mindre restauranger istället för några få stora. Under för- och eftersäsong är dock många av restaurangerna stängda, ävenså ett av hotellen. Det här verkade inte bekomma de golfare vi träffade, samtliga var istället mycket nöjda med allt under sin vistelse. All personal verkar prata utmärkt engelska, tur det för annars hade det varit rena grekiskan för oss. På serveringspersonalens namnskyltar står det också kort vilken deras passion är, en lovvärd ambition att göra mötet mellan gäst och personal mer personligt.

 

 

Alla utrymmen vi upplevde under vårt besök höll mycket hög kvalitet, med gedigna detaljer och smakfull inredning. Rummen på Westin-hotellet är förstklassiga (det andra hotellet är bara öppet under högsäsong), med badrum där man kan tillbringa timmar och sängar som är fantastiska. 

 

Vårt rum på Westin-hotellet, med egen liten pool. 

 

Åker du inte med en golfresearrangör är det lätt att själv rigga resan, kolla först bara vilka erbjudanden du kan få på boendet och golfen. Enklast är att flyga direkt till Kalamata och därifrån med bil ca en timme. Aegean Airlines flyger Stockholm-Kalamata en gång i veckan och håller hög kvalitet. Plan B är att flyga till Aten och vidare med inrikesflyg. Kör du från Aten är det 3,5 timmar på mestadels mycket bra motorväg (alla länder verkar ha bättre vägar än Sverige nuförtiden…).

 

Dunes Course kort par 4. Blåsigt värre på Dunes.

 

När det gäller golfen finns det två banor, båda är riktig bra och båda är hårt bokade på förmiddagarna. Genom att Dunes Course ligger vid hotellen och har ett förstklassigt klubbhus väljer de flesta att spela majoriteten av sina rundor här. Banan är signerad Bernhard Langer och ger dig 4 959-6 177 meter att bita i. Utan blåst är banan relativt beskedlig, utan att för den skull vara mesig. När det blåser – vilket det rimligtvis borde göra ofta – är det betydligt tuffare. Vi spelade i rejäl vind och efter att ha lagt upp den på green med en trä-3 på hål 6, 272 meter, fick vi ta fram drivern för att nå fram på hål 8, 171 meter. Banan erbjuder mycket fina vyer mot havet från flera hål.

 

 

Den andra banan heter Bay Course och här är det Robert Trent Jones II som varit i farten. Genom att det ännu bara finns ett provisoriskt klubbhus här (med öl men inget riktigt käk) – och att du behöver ta hotellbussen hit – är det inte lika många som spelar den här banan. Det är synd, för den är snäppet bättre och erbjuder minst lika fina vyer.

 

 

Bay är betydligt kortare än Dunes och spelas 4 408-5 614 meter (par 71). Vi rekommenderar i vanligt ordning att inte stirra dig blind på tee-färgerna utan spela den längd som känns vettig för dig (själva hade vi inga problem att slafsa iväg bollarna från back tee). Några hål ligger fantastiskt vackert vid bukten, det är härifrån du sett de flesta fotona i annonserna. Ett stort antal tees är högt belägna, vilket gör att man vill elda på rejält med storbulan. Det ger dig också många fina utsiktspunkter mot vattnet. En nackdel med båda banorna är att drivingrangerna ligger lite avigt till mitt i layouterna och är svåra att nå till fots (de skjutsar dig med buggy).

 

 

Allt sammantaget har grekerna fått till en mycket fin golfanläggning. Det är ofrånkomligt att jämföra med turkiska Belek, som ligger åt samma håll geografiskt och som satt ribban när det gäller lyxiga helhetskoncept för golfare. Vi tycker att Costa Navarino är jämförbart med de bästa anläggningarna i Belek i allt väsentligt (faciliteter, bemötande, mat, banorna). Sedan var det ju det där med sängarna – vi har börjat drömma våta drömmar om att åka ner igen bara för att sova en vecka. Lägg därtill att Grekland som golfdestination i dagsläget känns mer exotiskt än det numera nästan lite uttjatade Belek.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Grekland:

Costa Navarino Bay

Costa Navarino Dunes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.