destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Kul golf och trevligt boende

 

Alvesta GK är en överraskande rolig och omväxlande layout. Vi kombinerade med trevligt boende kvarten bort, varifrån vi hade ytterligare två banor inom samma avstånd.

Alvesta, Arboga, Arvika, Avesta – är det någon som har koll på vilken stad som ligger var? Dock, när vi tittar på kartan inser vi att de ligger i alfabetisk ordning räknat söderifrån, alltså ligger Alvesta sydligast, 20 minuter väster om Växjö och en halvtimme öster om E4:an i höjd med Ljungby (vet du inte var Växjö och Ljungby ligger ska du kanske fundera på att åka arrangerat).

 


Öjaby Herrgård. Längst upp och nedan: Alvesta GK.


Alvesta GK ligger tio minuter rakt norr om staden och överraskade positivt, en layout som premierar den som tänker till och planerar sina slag. Samtidigt finns här tillräckligt med meter för den som inte gillar att tänka utan hellre går på kraft, upp till 6 300. Det finns fem tees och som kortast kan du spela banan 4 060 meter.

 Vi valde att checka in på Öjaby Herrgård, kvarten öster om Alvesta och strax innan Växjö. Till Alvesta GK hade vi härifrån en kvarts körning på en väg som smet norr om Alvesta – du riskerar alltså inte att fastna i Alvestas notoriska rusningstrafik på väg till din starttid. Lika nära har du till Växjö GK och Glasrikets GK.
Herrgården ligger lugnt och rogivande, i utkanten av ett villaområde men ändå avskilt. Det finns 43 rum utspridda på flera byggnader. Vi hamnade i receptionsbyggnaden, där det finns en trevlig uteplats på gaveln. Rummet var av något enklare snitt, men med fräscht badrum, en hall med gott om förvaring, skrivbord och en tv. Sängarna var sköna.

 Restaurangen ligger i en separat byggnad och är trevlig. Här åt vi riktigt bra till mycket anständiga priser. Skulle du vara sugen på öl efter rundan och innan restaurangen öppnar är det bara att säga till i receptionen så fixar de fram den...dem.

 Det finns också ett ”vardagsrum” (fotot nedan) som är öppet för gäster dygnet runt. Här finns alltid gratis kaffe samt ofta även fikabröd. I anslutning finns också ett fullt utrustat kök, med spis, mikro och inte minst kylskåp, om du skulle varit så förutseende att du fått med dig dina egna favoritöl.

 Som hotellgäst har du fri tillgång till den trevliga lilla spa-avdelningen, badrock fanns på sängen och hade en liten chokladbit som sidekick.
Första intrycken av Alvesta GK är... sådär. Klubbhuset är av enklare modell och det finns ingen som helst information om hur banan ser ut, inte ens på deras hemsida. På tees finns snidade plankbitar som visar hur hålen ser ut, men det är svårt att få till proportionerna med stämjärn och träklubba.

 Vi lirar normalt utan banguide, men på den här banan kände vi ganska snart att vi behövde en, inte minst för att ha koll på alla sidovattenhinder från tees. Du hittar en här, problemet är att det inte går att zooma in bilderna och vi önskade att vi tagit med läsglasögonen, eller en större mobil.

 


Om du ber att få scorekortet utskrivet ska du vara observant så att du sätts på den tee du tycker att du hör hemma; de satte oss betydligt längre fram än vi önskade, något som ofta händer då vi har en kroppshållning som inte skvallrar om några idrottsliga kvaliteter.

 Dansjön ligger nära banan, men tyvärr på andra sidan vägen, så ingen sjökontakt under spelet. Det som gör banan så kul är istället hur den är utlagd, med ovanligt många hål där det gäller att tänka till för att inte hamna i trubbel.

 Om du rotat rätt på den där banguiden – och fått med dig läsbrillorna – är det ändå några hål där det kan dyka upp överraskningar, framförallt på hål 6 där det ligger en väl dold bunker en bit innan green, precis där många säkert vill lägga upp sig för inspel. Från hål 8 är det en måttlig promenad till hål 9, som tar dig tillbaka till klubbhuset.

 Några få hål ligger nära vägen, i övrigt var det bara ljudet av segelflygplan som drogs upp som vi hörde under vår runda. Trots att vi gick ut lördag förmiddag rullade det på riktigt bra hela vägen, ett massivt plus i våra böcker.

 Sammantaget imponerade banan, inte minst för det där med att den uppmuntrar dig att tänka till innan du vispar iväg bollarna – golf blir så mycket roligare då. Greenområdena och bunkrarna var också mycket välskötta under vårt besök och det var bra skyltat när man skulle vidare till nästa hål. Du hittar fler foton från banan här, samt även från Växjö GK och Glasrikets GK.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.