destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Pittoresk småstad i kombination med vacker bana

 

Åmål och Forsbacka GK är en riktigt trevlig och småskaligt vacker golfdestination långt bortom storstadsstressen. Vi checkade in på Stadshotellet, där vi stortrivdes.

 

Den lilla orten, för många mest känd genom Lukas Moodysson långfilmsdebut ”Fucking Åmål” från 1998, är betydligt trevligare än vad filmtiteln antyder. Filmen är dessutom, som vi förstått det, inte inspelad här utan i Trollhättan/”Trollywood”.

 

 

Vi checkade in på Stadshotellet, som ligger mitt i stan (med knappt 10 000 invånare ligger allt mitt i stan). Det är gratis parkering på närliggande gator för hotellgäster, se till att få en lapp från receptionen att lägga synligt i bilen. Till den trevliga båthamnen är det fem minuters promenad.

 

 

Hotellet har en hel del gammaldags karaktär och charm, samtidigt som det är fräscht. Frukosten var bra och vi hann även med lunchbuffén, som utgjordes av gedigen svensk husmanskost. Kvällstid finns det också en buffé eller så beställer man annat. Från restaurangen missar du inget som händer i stan, när det händer. Sommartid finns en stor uteservering på baksidan. Allrummet som ligger i anslutning till reception och matsal är mycket trevligt och en naturlig samlingsplats för hotellets gäster. Skön atmosfär och trevlig personal gjorde att vi lätt hade kunnat stanna längre här.

 


Det finns 29 individuellt inredda rum i olika storlekar. Sängarna var mycket sköna.


Forsbacka GK ligger tio minuter bort och erbjuder en riktigt naturskön layout. Öppningshålet utan ”Mulligan” är en prövning. Första två gångerna vi lirade här satte vi fyra bollar i vattnet, så några år senare när vi råkade passera gick vi in och köpte några bollar och lånade en klubba för att enbart slå ut på det här hålet, för att visa vem som bestämmer.

 

 

Första nio är mestadels en kuperad skogslayout. Utöver hål 1 är det inspelet på hål 2 samt utslaget på 9 (bilden ovan) som har vatten i spel, i övrigt är det torrt och säkert. På några hål gör den småbackiga terrängen att det är svårt att se området där du ska landa bollen, så ha koll på framförvarande boll.

 

 

Sista nio är av parkkaraktär och ligger som en hästsko runt Forsbackasjön. Vi spelade i regn den här gången men har varit här i torr sommarväderlek och estetiskt är det här några av de finaste hålen du kan lira i landet. På de fyra sista har du sällskap av sjön på vänstersidan hela vägen. De två sista är direkt olämpliga för sorkdödare.

 

 

13 är ett av landets längsta par 5 från vit och gul (532 meter från gul). Som om inte det var jobbigt nog är det ett dogleg på slutet. Vårt förslag till klubben är att flytta bak röd tee och göra om hålet till ett par 6, vilket skulle göra normalgolfaren mer nyfiken är frustrerad. Då skulle banan dessutom få par 73, vilket vi alltid upplevt som att vi får lite bonusbana för greenfeen.

 

Forsbackas signaturhål och vårt signaturhål.

 

17 hålls som signaturhålet. Golfvärlden är ju lite insnöad på att 17 ska vara ett korthål som sticker ut, men ska vi gå på känslan på tee korar vi härmed 15 till Forsbackas nya signaturhål – inte alls olikt Åtvidabergs hål 11 som alltid är med på listan över landets vackraste golfhål.

 

 

Kör du bil finns det anledning att se upp när du ska vidare från hål 10, då körvägen tar dig inom skotthål från hål 1. Än värre blir det när du ska vidare från utslaget på hål 18, då du tvingas köra samma väg men i motsatt riktning och med lövverk som skymmer och gör att du inte har en aning om vad de har för sig på tee 1 – de ser inte dig heller.

 

 

Bakom 18:e green, på baksidan av klubbhuset, ligger en uteservering med vad som måste vara landets bästa golfutsikt. Vi har lovat oss själva att återvända hit när vädret är bättre och ta igen de där ölen vi inte fick i oss nu. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.