Long stay i Algarve i låg- och högsäsong
Att åka på longstay under låg- eller högsäsong handlar mycket om vad du prioriterar: golfen eller det sociala livet. I lågsäsong har vi testat ett upplägg i västra Algarve med spel på många banor. I högsäsong har vi testat ett upplägg i östra Algarve med ”hemmabanor” och mer fokus på det sociala. Där hittade vi också ett erbjudande som vänder sig till ensamresenärer.
Long stay har fullständigt exploderat på senare år. Ett skäl är att det i kölvattnet av den spanska fastighetskrisen blev billigt för arrangörerna att hyra objekt som inte längre gick att sälja. Stora pensionsavgångar och allt friskare pensionärer har också bidragit, samt att det – beroende på ambitionsnivån – kan vara en lätthanterlig produkt för arrangörerna. I takt med att det blivit fler aktörer på marknaden har också produkterna utvecklats och idag finns det något för alla, oavsett vilka preferenser du har. Det vi framförallt gillar med long stay jämfört med en semestervecka är att vi får chansen att lära känna omgivningarna bättre och skapa en ”home away from home-känsla”.
Portimão i västra Algarve, där vi tillbringade vår lågsäsongsvecka med spel på många bra banor. Längst upp: mindre strand i Praia da Rocha, tio minuters promenad från vårt boende i Portimão.
Det du framförallt ska ta dig en funderare på innan du bokar en long stay är vad du vill ha ut av vistelsen. Är det fullt ös på golfen du prioriterar framför det sociala ska du passa på i lågsäsong, som i Sydeuropa sträcker sig mellan ca 1 december och mitten av februari. Då är det färre golfare i omlopp på banorna och du har betydligt större chans att komma åt de starttider du vill. Rundorna går också snabbare. Morgnar och kvällar är normalt kyliga men på dagen värmer solen oftast skönt – tänk en skön majdag i Mellansverige. Själva tycker vi att det här är den bästa tiden att lira golf i Sydeuropa, inte minst för att det då är som mörkast hemma.
Tavira i östra Algarve, där vi bodde under vår högsäsongsvecka.
Priset du betalar för mer tillgänglig golf under lågsäsong är att det också är mindre liv och rörelse på restauranger och annat. Därför är det viktigt att du under den tidsperioden slår ner bopålarna på ett ställe där du vet att det finns kluster av andra människor vars språk du begriper, så att du inte helt missar det sociala livet. Är ni en grupp som reser är detta kanske inte lika viktigt.
Palmares, en av Portugals bästa banor och med bland de 13 banorna i vårt paket i västra Algarve.
Efter att du bestämt vilken period du ska åka är det dags att ta ett grepp om hur mycket golf du vill lira och på hur många olika banor. Du ska också väga in hur du vill bo under en hel månad eller längre, när det gäller själva bostaden såväl som omgivningarna (vill du ha nära till golfen eller till en stad med dess utbud av restauranger och annat?). Är du nere flera månader kan ett alternativ vara att testa flera long stay och därmed få lite variation, inte minst när det gäller banorna.
Castro Marim med 27 hål, en av två banor som vi kunde välja som "hemmabana" i östra Algarve.
Eftersom vi fortfarande är löneslavar hade vi inte möjlighet att vara borta i 30 dagar. Istället kom vi på den geniala idén att testa två short stay. Detta gav oss chansen att göra en resa i mitten av januari och en i slutet av februari och därmed möjlighet att jämföra hur det är att vara nere i låg- respektive högsäsong.
Bra mat på nästan alla klubbar, här en förstklassig burgare på Morgado i västra Algarve.
Vi valde att satsa på Algarve, portugisiska sydkusten. För att ta dig hit är det enklast att flyga till Faro eller Lissabon. I det första fallet landar du mitt i smeten, i det andra är det 2,5 timmars okomplicerad körning från flygplatsen. En bonus med att flyga till Lissabon är att du kan få lite kulturpoäng på köpet, genom att avsluta semestern med några dagar där (när vi har kört denna variant har vi först lämnat tillbaka bilen på flygplatsen, för att slippa böka med parkering).
Aftergolf på Costa Esuri, en av två spanska klubbar som ingick i vårt upplägg i östra Algarve.
Vädermässigt hade vi under vår vecka i mitten av januari strålande sol varje dag. Temperaturen varierade ganska rejält. En dag hade vi tre grader varmt på morgonen och 18 grader när vi käkade lunch. Några dagar höll sig kvicksilvret knappt över tvåsiffrigt även mitt på dagen. Hur skönt väder du har under vintermånaderna hänger mycket på om det är sol eller moln – med solen ute är vädret alltid skönt för oss golfare. Under vår vecka i slutet av februari var det lite blandat med sol och moln. Vårvädret hade dock börjat komma och lägstatemperaturen var högre, vilket du inte minst uppskattar när du är ute och traskar till restauranger och annat kvällstid.
Inzoomad vy mot byn på andra sidan hamninloppet sett från vår balkong i Portimão.
PT Golf, som inte gör mycket väsen av sig här hemma, är den största svenska long stay-operatören i Algarve (PT står för ”Portugal Tavira”, staden där företaget startade verksamheten 2007). Hemsidan har ett digert utbud där det är svårt att inte hitta något som passar, när det gäller boendet såväl som golfen. Vi gillar också att det tydligt framgår vad som ingår i de olika erbjudandena och vad de kostar (inga ”från”-priser). Du väljer själv hur stor pott med golf du vill ha och betalar bara för det. Alla i sällskapet kan ha olika storlekar på sina golfpotter, så det behöver aldrig bli något bråk om hur många rundor man ska spela under en månad, var och en bestämmer själv hur mycket de mäktar med. För den som inte tycker att det räcker att lira i Portugal erbjuder PT i sina Tavira-paket också spel på några banor på andra sidan gränsen in i Spanien, där de också har flera prisvärda long stay-erbjudanden.
Två av PT Golfs golfvärdar utanför servicekontoret, som ligger direkt vid infarten till där vi bodde i Tavira. Många av golfvärdarna är tidigare gäster och spelar en viktig roll i att skapa trivsel. Nedan: Keep calm and eat cake på Isla Canela i Spanien, en bana som ingick i vårt östra Algarve-paket.
I ”Gästmodulen” på PT:s hemsida kunde vi själva boka tider eller anmäla oss till tävlingar på olika banor, vilket inte minst underlättar under högsäsong när det kan vara nog så jobbigt att få till starttider. Modulen innehåller också en hel del annat matnyttigt för den som är nere flera veckor, inte minst att du kan anmäla dig till olika aktiviteter utanför golfen och leta efter andra med samma intressen (det finns t.o.m. en sökruta där du kan skriva t.ex. ”öl” och därmed hitta andra som kanske till äventyrs delar detta intresse).
Vår short stay i lågsäsong
I mitten av januari ville vi testa en variant där vi fick chansen att spela flera olika banor och hade nära till restaurangutbudet på kvällstid och bestämde oss för att slå ner bopålarna i Portimão i västra Algarve. Här erbjöds vi spel på 13 olika banor, varav tolv inom 10-30 minuters körning (du hittar våra tester av samtliga här) och Vila Sol inom 45 (du hittar den här). Från Portimão går det expressbussar till Lissabon ett antal gånger om dagen och resan tar drygt tre timmar – en trevlig utflykt för den som är nere en längre period.
Stora stranden i Praia da Rocha, några minuters promenad från vårt boende i västra Algarve.
Vi checkade in på Vista Marina, med tio minuters gångväg till stråket med många restauranger i Praia da Rocha och lika långt in till själva Portimão. Hyrbilen ställer du i ett underjordiskt garage där du behöver ditt passerkort för att komma in och ut. En bra grej är att hotellet bjuder på frukost första morgonen, vilket gör att du slipper jaga en supermarket det första du gör.
Vista Marina med 121 lägenheter. Soluppgången från vår balkong.
Vår lägenhet bestod av ett sovrum med gott om garderober, badrum med ett bra badkar och ett stort vardagsrum med matplats och soffgrupp. Skjutdörrar av glas ledde ut till den stora terrassen och gjorde att lägenheten kändes extremt ljus.
Soluppgång i vårt vardagsrum och sovrummet, med gott om förvaring.
Utrustningsmässigt saknade vi inget. Mikro, disk- och tvättmaskin fanns och i lådorna hittade vi allt vi behövde inklusive en stavmixer. För dem med hår kvar fanns en fön i badrummet. Det trådlösa Internet funkade bra och tv fanns i vardagsrum såväl som i sovrummet, med SVT World och flera engelskspråkiga kanaler med filmer. I en garderob fanns ett litet kassaskåp där du får in en normalstor laptop och lite annat.
Vi ville inte sträcka en viktig golfmuskel i gymmet på vårt boende och höll oss därför till biljardbordet.
Är du som oss nere när det är för kallt att bada i utomhuspoolen finns det en uppvärmd inomhus som du har fri tillgång till (och bastu). Även gymmet ingår och det är mycket bra, med fin utsikt. Receptionen är alltid bemannad och personalen var mycket trevlig och hjälpsam.
Vår short stay i högsäsong
Under vår short stay i högsäsong satsade vi på Tavira i östra Algarve, en av de trevligaste små städerna på Algarve-kusten och numera permanent hem för en växande koloni av svenskar. Här var konceptet att man lirade de flesta rundorna på en ”hemmaklubb” och sedan fyllde på med spel på ytterligare fem banor, varav två låg strax över gränsen in i Spanien.
Utsikten från vår balkong på Quinta do Morgado i Tavira i östra Algarve.
Vi checkade in på Quinta do Morgado, ett lägenhetshotell i ett trevligt och lummigt område i utkanten av staden. Stället ligger i direkt anslutning till väg 125 men väl inne på området hörs knappt någon vägtrafik. Vid infarten ligger en bra supermarket där du kan handla allt från färskt bröd på morgonen till färdigmat och vuxendrycker till balkongkvällarna. För att ta dig in till centrala Tavira är det en promenad på runt 15 minuter. Det finns en mindre väg in där du slipper biltrafiken, personalen på PT Golfs kontor mitt emot supermarketen kan peka ut den åt dig.
Vårt vardagsrum. Nedan: Ett av våra sovrum.
Vår lägenhet hade två sovrum med varsitt badrum, det ena med dusch och det andra med ett bra och djupt badkar. Båda rummen hade gott om förvaring för kläder och annat. Vardagsrum och matplats hängde ihop, med ett stort glasparti mot den väl tilltagna balkongen. Trådlöst Internet finns i lägenheterna och SVT World i tv:n. Tvättmaskin finns i en separat byggnad. Inom området finns också en trevlig restaurang och en tennisbana.
Ensamresenärer erbjöds ett vettigt pris på boende och golf på Quinta do Morgado. Du bor då i samma typ av lägenhet som oss minus ett sovrum och erbjuds att lottas in i alla tävlingar för att få vara med i gemenskapen – märkligt att inte fler arrangörer erbjuder detta upplägg med tanke på hur många singelhushåll vi har i Sverige.
Benamor, kort par 3 med vatten framför.
När det gäller golfen hade vi tillgång till sex banor, fyra i östra Portugal och två i spanska Huelva. Som hemmabana valde vi mellan Benamor och Castro Marim. Vi kunde också välja Quinta-banorna som hemmabanor, men det kostade en hel del extra och eftersom vi ändå fick chansen att lira dem i de flesta paket kändes det tryggare att använda den pengen till öl eller något annat karaktärsbyggande.
Quinta Ria, alltid i toppskick. Nedan: Isla Canela strax över gränsen in i Spanien.
Från Quinta do Morgado är det okomplicerat att ta sig till samtliga banor i paketet. Benamor ligger närmast, bara fem minuter bort med bil och resan involverar i princip bara en sväng – stor chans att även den med minimalt lokalsinne ska hitta dit. Quinta-banorna ligger tio minuter bort och Castro Marim 25. De två banorna i Spanien når du på 30 minuter. I båda fallen svänger du av motorvägen första avfarten efter att du passerat bron över floden Guadiana, som utgör gränsen. Kör vänster i rondellen för Costa Esuri (lätt att hitta fram) och höger för Isla Canela (svårare att hitta fram) Tänk på att Spanien ligger en timme före Portugal när du bokar starttider. Presterar du dåligt kan du eventuellt åberopa jetlag. Du hittar våra tester av banorna i östra Algarve här och de två i Spanien här.