Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Härifrån är det även nära till flera spanska banor

 

Östra Algarve etablerade sig som golfdestination först på 2000-talet. Idag finns det fem 18-hålare och en 27-hålare här, samtliga väl samlade mellan staden Tavira och spanska gränsen – bortom vilken det finns ytterligare ett gäng anläggningar populära bland svenska longstayare (se vårt reportage från Huelva).

 

Om vi börjar österifrån hittar du Ballesteros-designen Quinta do Vale så nära gränsen till Spanien att bron som förbinder de två länderna är med i klubbens logga. Banan är en mästerskapslayout av klassiskt snitt där den spelare som planerar slagen rätt och utför dem planenligt kommer att scora bra.

 

Quinta do Vale, även längst upp.

 

Finishen på banan var under vårt besök mycket bra. Första nio bjuder på en hel del vatten och vi fick i vanlig ordning gräva djupt i bollfacket. Avslutningshålen är mer kuperade och ett speltips på hål 17, ett dogleg par 5, är att inte överskatta din förmåga om du ska gena från tee. Det fräscha klubbhuset erbjuder bra mat till vettiga priser och fina vyer över banan.

 

 

Rakt över vägen ligger Castro Marim med 27 rejält kuperade hål där man växlar vilka slingor som utgör dagens 18-hålare. Klubbhuset är mycket elegant, men uteserveringen erbjuder ingen kontakt med banan. Slingorna heter Grouse, Guadiana och Atlantic. Den förstnämnda är normallång och med mest utrymme för den som inte finkalibrerat sina klubbor. Guadiana är kortare och Atlantic betydligt kortare, samtidigt som flera hål på dessa slingor är rejält trixiga. Många fairways omges av sluttningar och slår du inte allt för snett finns det goda chanser att bollen hamnar mitt i fairway. Klubben har satt ut gott om röda pinnar för att du ska slippa leta boll för mycket. 

 

 

Längre västerut hittar du det två Quinta-banorna: Ria och Cima. Hade det inte varit för Monte Rei på andra sidan vägen hade de här två banorna skickmässigt varit i särklass i östra Algarve. Båda är platta och lätta att gå och det är svårt att slå bort bollarna. Bunkrarna ligger oftast så att även sorkdödargolfare som oss kan navigera runt dem. 

 

Klubbhuset, anspråkslöst med tanke på banornas standard, med Rias sjunde green i förgrunden.  

 

Slår du riktigt snett kommer ruff i spel, annars är det en del vattenhinder som har potential att flå dig på några bollar. Även om layouten blir lite av same-same bidrar de många fina olivträden till att det är fint att traska runt. Vi har varit här några gånger genom åren och banorna har alltid varit i toppskick. Spelar du bara en av Quinta-banorna ska du satsa på Ria (foton nedan), som har några hål som ligger riktigt fint nere vid vattnet (hål 12-13). Lirar du dessa en sen eftermiddag kan det vara tårögt vackert. 

 

 

Har du otur med blöt väderlek ska du välja Cima (foton nedan tagna för ett antal år sedan), som ligger högre och därmed klarar väta bättre. En bonus för den som lirar runt månadsskiftet januari/februari är att de vitbladiga mandelträden kan vara i blomning.

 

 

På andra sidan vägen, i högre terräng, ligger Monte Rei, en Nicklaus-design där stora plånboken öppnats. Vi har alltid varit lite kluvna till ”Björnen”, hans banor är förvisso alltid… vettiga, men de saknar ofta personlighet; man vet att man lirat men kommer inte ihåg ett enda hål. Monte Rei är ett strålande undantag och en av de bästa banor vi hackat oss runt. Alla hål är väl separerade från varandra och det finns hur många kandidater till signaturhål som helst.

 

 

Är du beredd att betala för en helhetsupplevelse levereras den här, från att de lyfter ur bagen ur din bil till att de gör rent dina klubbor och lyfter tillbaka bagen i bilen. Faktiskt är omklädningsrum och övriga faciliteter av sådan standard att det nästan känns för högtidligt för att man ska kunna slappna av. Som väl är så ligger första tee väl avskilt från klubbhuset, så ingen kommer att se att din sving är allt annat än högtidlig.

 

 

Golfbil är obligatorisk och väl är det för banan är rejält kuperad och ofta är det rejält tilltagna transportsträckor mellan hålen. Detta har skapat förutsättningar för en kreativ layout där du verkligen får tänka till från tee, som oftast är högt belägna. Faktiskt har vi sällan spelat en layout som är så varierad som på Monte Rei. Skicket är naturligtvis det bästa rakt igenom.

 

Första gången du lirar Monte Rei får du bagbrickan till vänster med ditt namn ingraverat. Andra gången får du bagbrickan till höger med ditt namn ingraverat. Kul grej som allt fler prestigebanor tar efter för att göra minnet mer beständigt.

 

Fairways består av bermudagräs, som går i vintervila och blir brunaktigt under ca nov-mars. Bermudagräset klarar väta riktigt bra och även när andra banor på kusten varit blöta har det varit snustorrt och fint på Monte Rei. Samtidigt blir den estetiska upplevelsen reducerad, som på våra bilder (jämför med bilderna på hemsidan, då banan är grön). Därför rekommenderar vi att du – om du ändå ska slanta upp en massa pengar – gör så när banan är i toppskick även visuellt.

 

 

Benamor är genom sitt centrala läge den mest trafikerade banan i östra Algarve, vilket innebär att det är svårare att komma åt de starttider du vill ha här. Samtidigt gör det också att klubbhusmiljön är riktigt trevlig och livfull. Uteserveringen ligger strategiskt så det blir mycket hälsande på golfare och annat löst folk medan du tankar B-vitaminer. Förr om åren var klubben något av en bastion för engelska golfare men nu verkar svenskar nästan kunna matcha dem numerärt. För ölfinsmakare har de några riktigt trevliga bekantskaper i kranarna. 

 

 

Banan har sedan vi var här sist för ett antal år sedan utvecklats rejält och höll bra kvalitet, bunkrarna var förstklassiga. Även områdena utanför de tilltänkta spelytorna har fått mycket kärlek och det var riktigt trevlig att traska runt. Från många hål har du fina vyer mot det kringliggande landskapet och i några fall även mot havet.

 

 

Layouten är kortare än brukligt (5 497 meter som mest/par 71), så stirra dig inte blind på färgen på tees utan välj en längd som rimmar med dina förmågor. Banan är kuperad, men inte värre än att de flesta ska kunna gå utan större ansträngning. Missar du fairway får du ofta ett olivträd i spellinjen, men du hittar nästan alltid bollen. Är du här runt månadsskiftet januari/februari lär du få blommande vita mandelträd i massor som visuell bonus. 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat östra Algarve:

Benamor

Castro Marim

Monte Rei

Quinta Cima

Quinta Ria

Quinta Vale

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.