Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Madeira – svårslaget för golfare som vill ha en helhetsupplevelse

 

Säg Madeira och de flesta av oss associerar till vilda kuster, blommor, färsk fisk och stavgångs-pensionärer. Bakom den här schablonen gömmer sig en golfdestination som med åren kommit att kännas alltmer angelägen för oss, för att den utöver bra golf också erbjuder en personlig upplevelse. De två klubbarna på Madeira erbjuder också fantastiska vyer från klubbhusen.

 

För aktiva turister är den sex mil långa och två mil breda portugisiska ön ett eldorado av vandringsleder; de flesta löper längs med ”levadorna”, vattenvägarna som de första bosättarna byggde för att leda vatten till sina åkrar. Fisk- och skaldjursmåltider är ett annat dragplåster, men numera hittar man även utmärkta kötträtter på menyerna. För den som ogärna rör sig för långt från golfbanorna håller också klubbarnas restauranger en hög standard på mat och dryck – till riktigt bra priser.

 

Madeiras sydkust. Längst upp: Palheiro med Funchal långt där nere. Nedan: Palheiro backtee.

 

Något som du absolut ska testa på Madeira är nationalrätten Espada, en djuphavsfisk som trots sin elaka uppsyn smakar alldeles förträffligt. Besök också fiskmarknaden på morgonen för att uppleva kontrasten till våra frysdiskar med fiskpinnar. Flyget tar ca fem timmar och flygplatsen på Madeira ligger läckert, med stora pelare som stöttar upp delar av runways.

 

 

Som golfdestination är Madeira en motpol till destinationer där man mer eller mindre processar golfare genom massiva system av banor och middagsbufféer. De två banorna på Madeira erbjuder fantastiska vyer från sina klubbhusterrasser och i kombination med maten har vi svårt att komma på några andra klubbar i Europa som erbjuder lika fin aftergolf. December fram till jul, större delen av februari samt juni-sept brukar klubbarna här ha mycket förmånliga rabatter – kolla deras hemsidor eller maila dem. Båda klubbarna ska ha en minibuss som hämtar och lämnar i Funchal utan avgift, kolla vilka tider som gäller innan du bokar starttid.

 

Porto Santo.

 

Ovanför huvudorten Funchal ligger Palheiro. Vägen upp till klubben är snudd på lika hög som den är lång och när du väl är framme har du staden vid dina fötter 500 meter rakt ner. Utsikten är så storslagen att många ofrälse/icke-golfare gör utflykter hit för att äta eller se solnedgången. Vårt främsta minne från när vi lirade banan första gången är att vi hade övertalats att hyra golfbil för att sedan hamna i samma boll som en 67-årig engelsman med bärbag. Visst, många kommer att säga till dig att du behöver bil och första hålet antyder definitivt inte något annat – från tee känns det som att det snarare handlar om ett toppförsök i Alperna än golf, men sedan blir det plattare.

 

 

Layouten är mycket trevlig och varierad där man i efterhand kommer ihåg de flesta hålen. Här och var är det begränsat med utrymme, men på de flesta hål är det inga problem att hålla bollen i spel även om du inte har titthålskirurgisk precision från tee. För den som är intresserad av blommor och växtlighet – eller ofta hamnar där – bjuds det mycket av den varan här. Eftersom banan är relativt kort rekommenderar vi att du – om du vill ha samma längd som gul/röd hemma – spelar från vit/blå. Du får på det här sättet mer bana för pengarna utan att det blir övermäktigt ens på par 3-orna.

 

 

Det finns en kiosk efter 9:an och skulle den inte ha öppnat när du passerar får du en ny chans efter 12:an. Hål 11 luktar nybakat, vilket beror på att det ligger en fabrik bakom green som tillverkar… djurfoder. Även om klubben själv uppger att 14:e, ett långt par 4 dogleg höger, är signaturhålet, är 18:e en hetare kandidat, ett par 5 med ett härligt inspel mot en green som ligger lägre och med Funchal långt därnere som fond.

 

 

Under våra tre besök med ca fyra års mellanrum har Palheiro alltid varit i mycket gott skick och vi tror inte heller att du kommer att bli besviken. Det har aldrig heller varit några problem att komma ut och för den som vill ta en bira även efter 12:an kan detta göras utan att det kommer någon ranger och gormar om speltempot. När man sedan är i mål väntar det bästa: riktigt bra mat med en av de bästa utsikterna du kan hitta på en golfklubb. Allt sammantaget är Palheiro högt på vår lista av klubbar i världen där vi känt oss villiga att offra ett ben för medlemskap. För den som vill bo nära spelet hyr klubben numera ut bekväma hus. Palheiro har veteöl i baren, har du aldrig testat det har du missat det bästa med golfen.

 

 

Santo da Serra har 27 hål uppdelade på slingorna Machico, Desertas och Serras och du väljer själv hur du vill kombinera dem. Den här banan är betydligt öppnare än Palheiro, så är ditt primära mål med golfen att ha koll på bollkontot kommer du att trivas bättre här. Den förstnämnda slingan erbjuder utan tvekan den häftigaste upplevelsen och det är också här du hittar signaturhålet du alltid ser i marknadsföringen.

 

 

Redan på öppningshålet – ett kort par 4 dogleg vänster där du står rejält högt – börjar hornen växa lite i pannan och på tvåans tee tränger de igenom huden. De första fyra hålen spelas i nerförslut och livet känns gött å leva. Sedan följer två hål som är hyfsat platta och har du ingen golfbil börjar du nog nu fundera på hur många höjdmeter du spelat dig ner från klubbhuset. På sjuans tee inser du säkert att det är fler meter än vad du trott – klubbhuset långt däruppe kunde lika väl ligga på månen. Det funkar att gå, men är du tveksam när det gäller hjärtrytm och mjölksyra ska du överväga att ha golfbil på Machico.

 

 

Även Desertas erbjuder fina vyer på öppningshålet och tvåan har även det sina poänger. Sedan blir det betydligt tamare. Även här är det en brant stigning från hål sju upp mot klubbhuset. Om du bara spelar 18 hål rekommenderar vi istället Serras i kombination med Machico (trots namnet är Serras den plattaste slingan, slingorna har istället fått sina namn från utsikterna de erbjuder: Serras vetter mot bergen, Desertas mot ögruppen med samma namn, Machico mot Madeiras näst största stad som syns nere i dalen). Serras är den ursprungliga niohålaren och ingår inte när Europatouren gästar, något som kanske bidragit till att de flesta väljer att spela de två andra slingorna. Sammantaget tycker vi dock att den erbjuder en roligare upplevelse än Desertas. Klubbhusterrassen på Santo da Serra erbjuder också galet häftiga vyer – hade vi inte haft förpliktelser därhemma hade vi suttit här ännu och tröstsugit på våra öl.

 

 

Grannön Porto Santo typografi är inte lika dramatisk som Madeiras och den är betydligt mindre. 2004 öppnade myndigheterna Porto Santo Golfe i egen regi här, designad av Seve Ballesteros och med målet att främja turismen. Det går att flyga till Porto Santo från Funchal (ön är så liten att start- och landningsbanan skär genom hela ön), men eftersom båten bara tar drygt två timmar är den att föredra. Vi vill dock kasta in en brasklapp att det vintertid kan vara lite gropigt på sjön, så kolla väderläget innan du bestämmer dig. För den som åker båt finns det möjlighet att köpa paket där båt, transfer och golf ingår. Båten lämnar Funchal 8.00 på morgonen och går tillbaka 18.00 så det är gott om tid.

 

 

Själva banan är betydligt mer öppen än de två på Madeira, det krävs en hel del oduglighet av dig för att slå bort bollen. De inledande nio hålen är helt ok, utan att på något sätt höja pulsen på en golfare. Sista nio är avsevärt roligare, både vad gäller layout och vyer. Hål 13-15 löper längs med en mycket dramatisk bergskant med strålande utsikt över ett mörkblått hav.

 

 

Precis som på klubbarna på Madeira äter du gott här – och med utsikt mot avslutningshålet, ett par fem där vattnet framför green ställer till det för många. Alla faciliteter på klubbhuset är mycket fräscha och det går säkert att sitta här och dega så länge att man missar transporten tillbaka till Madeira. För den som inte kommit så långt med sitt golfande finns en Pay & Play med bra ambitionsnivå.

 

 

När det gäller mat på Madeira finns flera välkända restauranger som lockar turisterna. Vårt tips är besöka Quinta das Vistas Palace Gardens, ett mindre hotell på sluttningen ovanför Funchal som erbjuder förstklassig mat och service ackompanjerad av en strålande panoramautsikt över Funchal och de omgivande sluttningarna. Utöver fisk och skaldjur serveras även kött av högsta kvalitet.

 

Utsikt från  Quinta das Vistas Palace Gardens. Nedan: Albatroz Beach & Yacht Club.

 

Senaste besöket testade vi ett boende i i Santa Cruz. Albatroz Beach & Yacht Club ligger  med ostörda vyer mot havet och egna havsvattenpooler. Vi var lite skeptiska till läget med tanke på att flygplatsen ligger precis ovanför, men genom att hotellet ligger på sluttningen nedanför når inte ljudet dit – vi hörde under våra två dagar bara ljudet från havet. Alla rum är väl tilltagna i storlek, med liten soffgrupp och stor balkong med panoramavyer över havet. Matsalen erbjuder även den mycket fina vyer och maten var under vårt besök mycket bra. Trådlöst Internet ingår och har du inte egen maskin finns en att låna. Härifrån är det bara tio minuter till Santo da Serra.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Madeira:

Palheiro

Porto Santo

Santo da Serra

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.